Annonce
Viden

Unik samling af egyptisk papyrus står på Amager

Københavns Universitet har en af verdens vigtigste samlinger af papyrus om videnskab fra Det Gamle Egypten.

Papyrus med hieroglyffer fra en grav i Assyut. Foto: Københavns Universitet/Papyrus Carlsberg Samlingen

I et aflåst lokale på Amager står fire store bankbokse. Bankboksene tilhører Københavns Universitet, og de gemmer på hundredvis af papyrus-manuskripter fra det gamle Egypten.

Manuskripterne er nedfældet for op til 4.000 år siden, og de tæller blandt andet verdens største samling af tekster fra et egyptisk tempelbibliotek.

De gullige papyrusstumper giver et enestående indblik i de gamle egypteres forståelse af videnskab, og dermed er Carlsberg Papyrus-samlingen unik på verdensplan, lyder det fra flere internationale ægyptologer, som for nyligt besøgte samlingen under en papyrus-konference. Det skriver Videnskab.dk, der også bringer en video af papyrusserne.

»Carlsberg Papyrus-samlingen er en af de vigtigste i verden, når det gælder egypternes forhold til videnskab. Den giver en uvurderlig indsigt i egypternes måde at tænke på naturen og på mennesket,« siger den anerkendte tyske ægyptolog, professor Hans-Werner Fischer-Elfert fra Institut for Egyptologi ved Leipzig Universitet.

Tekster fra egyptisk lejesoldat

Ud over tekster om videnskaber som medicin, botanik, astronomi og astrologi gemmer bankboksene i København også på årtusinder gammel skønlitteratur med dramaer, som ifølge forskere »er Hollywood værdig.«

De fire bankbokse rummer blandt andet også et helt arkiv med udførlige noter fra en egyptisk lejesoldat, som levede kort før den berømte dronning Kleopatra for over 2.000 år siden.

Læs også: Træning, der fjerner fedtet

»Vi har i alt omkring 1.500 manuskripter. Det er et fantastisk materiale, som er fyldt med unikke og vildt interessante tekster,« siger professor i ægyptologi, Kim Ryholt, som er leder af Carlsberg Papyrus-samlingen ved Københavns Universitet.

Kendt blandt forskere

Mens papyrussamlingen er mindre kendt i den danske offentlighed – det er kun forskere, som har adgang til samlingen - er der ingen tvivl om, at den danske papyrussamling er velkendt blandt fagfolk.

Flere fremtrædende ægyptologer har gennem tiden studeret samlingen i København, og i øjeblikket er tre udenlandske forskere i færd med at lave ph.d.-afhandling om teksterne fra København.

Læs også: Er sødemidlet aspartam i light-sodavand skadeligt?

»Det er en uvurderlig samling, som på flere punkter er i verdensklasse,« siger Amber Jacob, som er ph.d.-studerende ved New York University og er i færd med at skrive afhandling om medicinske tekster fra Carlsberg Papyrus-samlingen.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her