Annonce
Viden

Forskere har fundet 12 nye måner omkring gasplaneten Jupiter

En af de nyfundne måner betegnes som "spøgelsesbilist", der er på kollisionskurs med andre måner.

Astronomer fortsætter med at finde måner omkring Jupiter, 400 år efter at Galileo spottede gasplaneten.

Tirsdag kunne et hold astronomer således berette, at der er fundet yderligere 12 måner, der kredser om Jupiter. Det bringer det totale antal op på 79.

En af de nyfundne planeter betegnes som en "spøgelsesbilist", da den tilsyneladende er på kollisionskurs med andre måner.

Forskere mener at have løst mysterium om cigarformet rumgæst

De nyfundne måner er alle relativt små. Den mindste måler således blot en kilometer i diameter, mens den største måler fire kilometer.

Jupiter, der er den femte planet fra Solen, har derudover blandt andet solsystemets største måne, Ganymedes, der måler 5268 kilometer i diameter.

Ifølge Scott Sheppard, der står i spidsen for det hold af astronomer, der opdagede de 12 nye måner, siger, at månerne formentlig blev dannet i solsystemets tidlige dage.

- Jupiter er som en støvsuger, fordi den er så stor. Disse objekter begyndte at kredse om Jupiter i stedet for at ramme den. Så vi mener, at de er en blanding mellem stenede asteroider og isede kometer, siger Scott Sheppard.

Mest opsigtsvækkende ved de nye opdagelser er månen Valetudo. Den kredser om Jupiter i samme retning, som planeten drejer om sin egen akse.

Samtidig deler den kredsløbsbane med andre måner, der kredser om Jupiter i den modsatte retning.

- Valetudo kører ned af motorvejen i den forkerte retning, så det er meget sandsynligt, at den vil kollidere med de andre objekter, siger Scott Sheppard.

Jupiter er den planet i solsystemet, der har flest måner. Saturn har med 62 næstflest måner.

En måne er defineret som et objekt, der kredser om en planet.

Kun to planeter i solsystemet - Merkur og Venus - har ingen måner.

/ritzau/Reuters

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her