Annonce
Viden

Sygehuse overholder ikke aftale om at hjælpe kræftpatienter videre

Patienter får ikke den hjælp, de har krav på, til at komme videre i livet efter en opslidende kræftbehandling.

Modelfoto: Sygehuse skal hjælpe kræftpatienter med at blive rehabiliteret. Men det gør de ikke i tilstrækkelig grad. Foto: Shutterstock

Garbi Schmidt er ikke den eneste af Danmarks godt 300.000 nulevende kræftoverlevere, der ikke har fået noget at vide om, at den behandling, de har fået, kan få langvarige konsekvenser. 

Mange patienter bliver ikke ordentligt informeret om senfølger og rehabilitering, mens de er i kræftbehandling. Det viser ny forskning fra Aarhus Universitet skriver Videnskab.dk.

»Det er virkelig ærgerligt. Patienterne har krav på at få at vide, at der findes noget, som kan hjælpe dem videre til et liv med færre symptomer og bivirkninger,« siger Charlotte Handberg, der forsker i rehabilitering og er ekstern lektor på Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed.

Sygehuse overholder ikke aftale

Ifølge den seks år gamle såkaldte sundhedsaftale skal en sygeplejerske eller en læge på hospitalet lave en vurdering af, hvilke behov den enkelte patient har for at få hjælp og derefter henvise patienten til det rette tilbud.

Læs mere på Videnskab.dk: Markant flere danskere overlever kræft

Til formålet er lavet et særligt skema, hvor patienterne kan krydse af, om de har brug for hjælp eksempelvis med kostomlægning, børnepasning, økonomi, psykiske problemer eller fysiske belastninger.

Men sygehusene bruger ikke skemaet som aftalt, viser Charlotte Handbergs forskning: Kun 89 ud af 703 potentielle patienter på to hæmatologiske afdelinger i Region Midtjylland fik lavet en såkaldt behovsvurdering, mens de var indlagt, viser en stikprøve, hun lavede over en fem måneders periode som en del af et større forskningsprojekt.

Sygeplejersker har ikke tid

Charlotte Handbergs øvrige forskning peger på, at manglende tid, prioriteringer og hensynet til bestemte patientgrupper er medvirkende til, at rehabiliteringen ofte ikke kommer med i behandlingen.

Læs mere på Videnskab.dk: »Kun en brøkdel« af fejl på sygehusene bliver indrapporteret

Sygeplejerskerne siger, at de i forvejen har travlt. De har en arbejdskultur, hvor det er svært at finde tiden til at vurdere patienternes behov for at komme i rehabilitering og sende dem videre til det rigtige tilbud.

Og sygeplejerskerne vurderer, at nogle patienter er for unge, for gamle, for svage eller for udsatte, og at de ikke vil belaste dem med at skulle udfylde et skema.

Sundhedsdirektør erkender mangler

I Region Midtjylland, hvor Charlotte Handberg har lavet sin undersøgelse, erkender sundhedsdirektør Christian Bohl, at det halter med at overholde den del af sundhedsaftalen fra 2012, som handler om rehabilitering:

»I henhold til sundhedsaftalen skal alle kræftpatienter have lavet en plan for rehabilitering, inden de bliver udskrevet. Det har vi gjort vores hospitaler opmærksomme på, men vi er godt klar over, at der er nogle barrierer, som gør, at ikke alle patienter får vurderet deres behov,« siger Christian Boel.

Læs mere på Videnskab.dk: Kæmpestudie: Danmark har verdens 24.-bedste sundhedsvæsen

En grund er, at nogle patienter ikke mener, at de har behov for rehabilitering, mens de er indlagt, siger han.

Sundhedsstyrelsen er i øjeblikket i gang med at lægge sidste hånd på et nyt forløbsprogram for kræftpatienter.

Ifølge styrelsen skal den nye forløbsplan tage højde for de problemer, der har vist sig at være, blandt andet i forbindelse med rehabilitering.

Andre artikler på Videnskab.dk

Sort uheld kan være hovedårsagen til kræft

Dansk forskning: Derfor kan motion bremse kræft

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Kronik: Vi ønsker at bygge bro og sikre sammenhæng for patienten
Stephanie Lose (V), Ulla Astman (S), Sophie Hæstorp Andersen (S), Heino Knudsen (S), Anders Kühnau (S)
En ny funktion som ”brobyggersygeplejerske” skal skabe langt bedre patientforløb på tværs af sundhedsvæsenet for at sikre sammenhæng, overblik og tryghed for patient og pårørende.
Kronik: Vores sygehuse gør det fremragende
Tage Søndergård Kristensen
Det er stærkt bekymrende, at politikere ønsker at eksperimentere med sygehusområdet, som fungerer så godt. Synes politikerne, at erfaringerne med Skat, DSB, Post Danmark eller andre statslige institutioner ligefrem er opmuntrende?
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Aarhus Ø skal ende med et rundt 0
Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her