Annonce
Viden

Du bor som et jernaldermenneske på Roskilde Festival

En arkæolog forsøger at finde følelsen af 'hjem' - på tværs af tid og rum.

Kan man sammenligne æbler og pærer – eller jernalderhuse og teltpladser? Ja, hvis man fokuserer på det rigtige, mener nyslået ph.d. Foto: Anna S. Beck

Brug lige et øjeblik på at overveje: Hvad er et hjem for dig? Væggene? Menneskene, du deler det med? Eller måske tanken om, at det altid er der – også når du ikke er i det?

Og ikke mindst: Tror du, at "hjem"-følelsen var anderledes for jernaldermennesker, end den er for dig i dag?

Sådanne overvejelser har dannet baggrund for arkæolog Anna S. Becks ph.d.-projekt, hvor hun diskuterer fænomenet "hjem" ud fra et arkæologisk perspektiv. Det skriver Videnskab.dk.

Det gør hun blandt andet ved at sammenholde yngre jernalders langhuse med teltlejre på nutidens Roskilde Festival. Og det er skam helt alvorligt ment, forsikrer den nyslåede ph.d.

Læs også: Er cola godt mod dårlig mave?

»Nogen kunne måske tænke, at sammenligningen alene er lavet for at skabe opmærksomhed omkring projektet, men det er vigtigt for mig at understrege, at inddragelsen af festivalen ikke bare er en gimmick, men en helt valid sammenligning. Vi er mennesker, der bor i verden. På tværs af tid og rum,« lyder det fra Anna S. Beck.

Startede med langhuse på Stevns

Det hele startede med en udgravning af en stor og rig boplads fra jernalderen ved Strøby Toftegård på det nordlige Stevns. Særligt langhusene, en hustype der første gang dukkede op i ældre bronzealder og dominerede i jernalderen, fangede Anna S. Becks opmærksomhed.

Hun kiggede især på stolpehuller, som kan være en guldgrube af viden til det levede liv. Hullerne efter bygningens bærende stolper kan sommetider være det eneste materielle bevis på, at der engang har stået et hus.

Læs også: Træning, der fjerner fedtet

I stolpehullerne kunne hun aflæse, om et hus var blevet ombygget, repareret eller endda brændt ned med fuldt overlæg, som det var tilfældet for et af de ældste huse i bebyggelsen på Strøby Toftegård.

Byggede de samme huse igen og igen

Hun kunne blandt andet se, at det var vigtigt for denne gruppe mennesker at bygge de samme huse igen og igen over en periode på 350 år.

»Et hus holdt måske i 50-55 år, fordi stolperne rådnede i jorden, men så rev man det gamle hus ned og byggede et magen til oveni. Det virker som en meget bevidst handling for at forlænge det oprindelige hus’ historie, og det er jo interessant, når man kunne have bygget noget helt nyt i stedet,« siger Anna S. Beck.

Her fik Anna S. Beck idéen om at inddrage teltpladsen fra Roskilde Festival, som hun tidligere havde indsamlet data fra.

Mens jernaldermenneskene byggede det samme hus igen og igen, var det for eksempel vigtigt for mange festivallejre at bo det samme sted år efter år.

»Det, som er virkelig spændende ved sammenligningen mellem lejrene på Roskilde festivalen og yngre jernalders bebyggelser, er, at denne trang til uforanderlighed opstår, uanset om man bor et sted i én uge – eller i en bebyggelse, der strækker sig over mere end 350 år og dermed også over flere generationer,« fortsætter hun.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her