Annonce
Viden

Forskning: Elektrochok virker og skader ikke hjernen

Elektrochok gavner deprimeredes hjerner, og der er ikke tegn på, at de tager skade af behandlingen, viser ny forskning.

Antidepressiv medicin kan have bivirkninger. Man kan blive afhængig af det, og nogle forskere diskuterer heftigt, om medicinen overhovedet virker. 

Elektrochok bliver derimod igen og igen rost til skyerne for sin gavnlige effekt mod svære depressioner. Behandlingen har godt nok et blakket ry i befolkningen, men i psykiatrien er det en anden sag. Det skriver Videnskab.dk.

»Elektrochok er den mest effektive behandling mod svære depressioner, vi har,« siger postdoc Mikkel Vestergaard Olesen, der forsker i depression på Bispebjerg Hospitals Forskningslaboratorium for Stereologi og Neurovidenskab.

»Især de mange patienter, som medicin ikke virker på, har gavn af behandlingen,« fortsætter han.

Nu bekræfter to nye, danske studier, at elektrochok (ECT) er en god og sikker behandling til patienter, der er så hårdt ramt af depression, at de ikke har gavn af medicin eller terapi.

Hippocampus vokser

Et af de nye studier viser, at elektrochok har en målbar gavnlig virkning på deprimeredes hjerner. Samtidig finder forskerne ingen tegn på hjerneskader hos patienter, der har fået elektrochok.

Læs også: Depression kan skade hjernen

»Det betyder meget, at lægerne nu kan give elektrochok med god samvittighed uden at være nervøse for, at patienterne tager skade af det,« siger en af forskerne bag studiet, Poul Videbech, der er professor i Region Hovedstadens Psykiatri.

I studiet, som netop er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Acta Psychiatrica Scandinavica, har Poul Videbech og kollegaen Krzysztof Gbyl gennemgået al den forskning, der hidtil er lavet om, hvilken effekt elektrochok har på den del af hjernen, der hedder hippocampus. 

Hippocampus er en lille struktur, der sidder midt i hjernen og spiller en afgørende rolle for vores hukommelse. Hos mennesker, der er ramt af en svær depression, er hippocampus skrumpet.

Elektrochok har en positiv effekt netop på deprimeredes hippocampus, viser studiet:

Når patienterne får elektrochok, vokser deres hippocampus til normal størrelse, viser 31 ud af de 32 studier, de to forskere har kigget på.

Elektrochok er ikke en mirakelkur

Blandt psykiatere har det længe været kendt, at elektrochok højst sandsynligt får hippocampus til at vokse, for meget forskning har peget i den retning.

Læs også: Depression: Kun én behandling virker bedre end placebo

Det er gavnligt, at det nu bliver slået helt fast, siger Mikkel Vestergaard Olesen, som har læst Krzysztof Gbyl og Poul Videbechs nye artikel, men ikke selv har været involveret i studiet:

»Konklusionen er ikke overraskende, men det er rigtig godt at få resultaterne samlet i en metaanalyse, som forskerne her har gjort,« siger Mikkel Vestergaard Olesen.

Selv om der er evidens for, at elektrochok gør noget godt for deprimeredes hjerner, skal man dog være opmærksom på, at behandlingen ikke er en mirakelkur, understreger han:

»Vi ved, at effekten af elektrochok ikke holder evigt. Nogle patienter skal ind og have vedligeholdelses-elektrochok. Mange får også medicin,« siger Mikkel Vestergaard Olesen.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Sådan ser en Ikea-bolig ud

Ikea-familien skal til at bygge sine første boliger i Danmark. Se her hvordan tilsvarende boliger i Sverige ser ud. Finans
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her