Annonce
Viden

Nyt studie: Klimaændringer tager næringen ud af ris

Koncentrationen af CO2 i luften har meget stor betydning for, hvor meget næring der er i dine ris.

Ris er en af de mest dyrkede afgrøder i Asien. Foto: Apichart Weerawong/AP

Når atmosfærens indhold af kuldioxid stiger som følge af klimaændringerne, falder næringsindholdet i ris.

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie offentliggjort i tidskriftet Science Advances.

Forskerne bag studiet har fundet, at næringsstoffer som protein, jern og zink falder kraftigt i ris, når det udsættes for den mængde kuldioxid, der forventes at være i atmosfæren ved slutningen af dette århundrede.

Det har tidligere forskningsresultater også påvist. Men derimod er det første gang, at forskerne opdager, hvordan også en række B-vitaminer i ris reduceres ved påvirkningen af kuldioxid, ifølge The Guardian.

Forskere tog fejl: Det er stadig muligt at nå klima-mål

Klimaændringer medfører et øget indhold af kuldioxid i atmosfæren, og forskningen peger på, at det gør vores afgrøder mindre nærende og skærer gevaldigt i indholdet af B1-, B2-, B5-, og B9-vitaminer.

Men det nye studie viser omvendt, at indholdet af E-vitamin stiger i takt med atmosfærens kuldioxid, hvilket kan skyldes, at visse vitaminer og næringstoffer indeholder nitrogen.

Resultaterne bygger på videnskabelige forsøg med 18 forskellige rissorter, der blev dyrket på marker i Kina og Japan mellem 2010 og 2014. Resultaterne var de samme, uanset hvilke ris fra de to lande der blev undersøgt.

En af forskerne bag det nye studie, Lewis Ziska, mener, at det er et meget alvorligt problem at næringsindholdet i ris bliver mindre med årene.

»Omkring to milliarder mennesker er afhængige af ris som en primær fødevarekilde, og blandt de fattigste kommer over halvdelen af deres daglige kalorieindtag ofte fra ris,« siger Lewis Ziska til The Guardian.

Han mener dog, at det stadig er muligt at udvikle en ristype, der ikke på samme måde lader sig påvirke af klimaændringerne.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her