Annonce
Viden

30 års musik analyseret: Sådan skal et moderne hit lyde

Musikerne skriver flere og flere sørgelige sange, men det helt modsatte hitter, påpeger forskere ved hjælp af kunstig intelligens.

Ifølge det nye studie er der kommet flere kvindelige sangere på de store hits. Her er det danske MØ, der lå nummer tre på den engelske hitliste sammen med Major Lazer og DJ Snake i 2015. Foto: Benjamin Nørskov

De fleste af os har nok lagt mærke til, at mainstream-musikken har ændret sig med årene.

Og det viser en ny undersøgelse af mere end 500.000 sange udgivet i Storbritannien mellem år 1985 og 2015 da også, skriver Videnskab.dk.

Hver eneste sang er blandt andet blevet opdelt efter genre samt en række kriterier, såsom "festlig", "sørgelig", "afslappet" eller "dansevenlig". Det er sket ved hjælp af to store databaser ved navn AcousticBrainz og MusicBrainz og maskinlæring (selvlærende algoritmer, red.).

Og ud fra det peger undersøgelsen altså på, at de store hits, der ender i top 100 på hitlisterne, er blevet mere festlige, dansevenlige og har flere kvindelige sangere end tidligere. Og det er, selvom den overordnede mængde musik er blevet mere sørgelig.

Læs også: Træning, der fjerner fedtet

»Det hjælper helt klart (på et nummers succes, red.), hvis det er med en kvinde, og det er "dansevenligt". Selvom den overordnede trend er, at der er kommet flere sørgelige sange, så er de mest succesfulde sange gladere end gennemsnittet,« skriver Natalia Komarova, der er professor i matematik ved University of California Irvine og en af forskerne bag studiet.

Undersøgelsen er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Royal Society Open Science.

Hits går imod den generelle trend

Ifølge Natalia Komarova er studiets største opdagelser:

  1. Hvilke trends der er i moderne musik.
  2. At de mest succesfulde sange er kendetegnet ved andre trends end de mindre succesfulde.
  3. At man med rimelig sikkerhed (75-85 procent) kan forudsige, om en sang bliver et hit ud fra de karakteristika.

Læs også: Her er de bedste råd mod dårlig ånde

Og uden for top 100 er det ifølge studiet da også nogle helt andre egenskaber, som kendetegner sangene. Der er blandt andet kommet:

  • Flere sørgelige sange
  • Flere afslappede sange
  • Færre aggressive sange

»Det giver god mening, at der er forskel mellem den musik, der kommer på hitlisterne, og den som ikke gør,« fortæller Jesper Steen Andersen, der har skrevet ph.d.-projekt om netop digitale analyseteknikker af musik, og som nu arbejder som dataforsker på Moodagent, en virksomhed, der bl.a. anvender kunstig intelligens til at analysere musik.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her