Annonce
Viden

Nu kigger Grønlands nye radioteleskop efter sorte huller

Et kæmpestort radioteleskop på 12 meter er blevet installeret ved Thule-basen, hvor det skal være med til at fange silhuetten af et sort hul.

Det 12 meter store radioteleskop er på plads på Thule-basen i Grønland. Foto: CfA/Videnskab.dk

Nu kan Grønland prale af at huse et stort, velfungerende radioteleskop med en parabol på 12 meter i diameter. Det skriver Videnskab.dk.

Teleskopet blev bragt til Grønland og sat op sidste år, og nu er det blevet taget i brug og er en del af et verdensomspændende netværk af teleskoper.

Grønlandsteleskopet er placeret på den amerikanske Thule-base ude ved kysten af det nordvestlige Grønland.

Ikke alene fungerer teleskopet som ventet, det kan også snakke sammen med det enorme observatorium ALMA (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) i Chile.

Teleskopet skal bruges som en del af det ambitiøse projekt Event Horizon Telescope (EHT), hvor målet er at bruge radioteleskoper til at tage billeder af sorte huller – sådan lidt populært sagt.

Sorte huller er områder af rummet, hvor koncentrationen af stof er så enorm høj, at tyngdekraften bliver umådelig stærk – faktisk så stærk, at ikke engang lys kan undslippe.

Læs også: Hvordan ser et sort hul ud?

M87 rummer et kæmpemæssigt sort hul

Med EHT vil forskerne prøve at tage billeder af to store sorte huller, nemlig det sorte hul i midten af vores egen galakse, Mælkevejen, og det langt større sorte hul i centrum af galaksen M87.

Teleskopet i Grønland skal peges i retning af M87, hvor et sort hul med en masse som seks milliarder sole gemmer sig.

Andre teleskoper i Chile og på Hawaii rettes i samme retning, og når flere teleskoper placeret langt fra hinanden arbejder sammen, skulle det være muligt at skabe et billede af det sorte hul.

Læs også: Hvordan dør et sort hul?

»EHT forvandler hele kloden til et gigantisk radioteleskop, og jo længere radioparabolantennerne i netværket står fra hinanden, desto skarpere billeder kan EHT producere,« udtaler lederen af EHT-projektet, Sheperd Doeleman, fra Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics i USA, i en pressemeddelelse.

»Grønlandsteleskopet vil hjælpe os med at opnå det bedst mulige billede af et supermassivt sort hul uden for vores egen galakse.«

Uden teleskopet i Grønland ville det slet ikke være muligt at observere det sorte hul i M87.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her