Annonce
Viden

Sådan farvede vikingerne deres huse

Vikingerne gik op i æstetik og havde tilsyneladende farverige huse. Nu har arkæologer løftet sløret for, hvilke farver de brugte til deres huse.

Vikingerne malede deres huse med blandt andet okker- og trækul-pigmenter. Foto: Sagnlandet Lejre

Farver har altid betydet meget for folk. Det gælder også for de mennesker, der levede i vikingetiden, hvor farverne blandt andet blev brugt til at udvise magt og rigdom.

Men hvordan så farverne ud i vikingetiden?

Nu har arkæologer og kemikere fra Nationalmuseet undersøgt farvebrugen i vikingetiden i en ny rapport. Det skriver Videnskab.dk.

Og ved hjælp af kemiske analyser af farvepigmenter på forskellige fund og en samling af eksisterende viden på området, er det lykkedes dem at finde frem til, hvordan vikingernes farver så ud.

Det ved vi om vikingernes farver

Vikingetiden har formentlig været meget mere farverig, end man umiddelbart skulle tro, siger Line Bregnhøi, der har været med til at udarbejde den nye rapport.

»Når man tidligere har udgravet fund fra blandt andet vikingetiden, har man ikke gået så meget op i farverne, dels fordi man ikke havde teknikkerne til at undersøge farvepigmenterne, men også fordi man antog, at farverne så mere eller mindre sådan ud, som da de blev fundet,« siger Line Bregnhøi, der er konservator ved Nationalmuseet.

Læs også: Hvordan så vikingerne egentlig ud?

Selvom viden om vikingernes farvebrug er sparsom, er der nogle punkter, som arkæologerne føler sig mere sikre på end andre, for eksempel:

  • Arkæologerne ved i dag, at vikingetidens farver overvejende har været brugt i maksimal farvestyrke. Når man brugte farve, skulle den kunne ses.
  • De ved også, at vikingerne brugte farvepigmenter fra forskellige kilder, eksempelvis okker og trækul, som de blandede sammen med et bindemiddel, der skulle få farvepigmenterne til at klæbe fast til materialet.
  • Bindemidlet bestod i vikingetiden for det meste af mælkeprodukter, æg og linolie, som er olien fra hørfrø.

Kongehallen i Sagnlandet Lejre skal males med linoliemaling, da det er det mest holdbare bindemiddel, som vikingerne brugte. Desuden skal hallen ikke være fuldt malet, fordi vikingerne formentlig ikke brugte den kostbare maling på en hel bygning.

Farvepalettens symbolik

Det er ikke ligegyldigt, hvilken farve vikingerne brugte på deres huse. For eksempel var nogle farver meget sjældne, de var importeret langvejs fra og har derfor været yderst kostbare, siger Lars Holten, der er arkæolog og direktør for Sagnlandet Lejre. Han har også været med til at udarbejde rapporten.

Læs også: Vikingerne tålte ikke fornærmelser

»Farver har altid betydet meget for mennesker. Vi ved, at farvesymbolik er enormt vigtigt i alle kulturer. Rød, hvid og sort er nogle af de mest almindelige farver, hvis symbolik minder om hinanden i forskellige kulturer,« siger Lars Holten.

En af de kostbare farver er den rødlige 'cinnober' (nummer fem på farveskalaen), og den er derfor et godt bud på, hvad høvdinger eller fyrster i vikingetiden kan have brugt som en form for statussymbol. De har brugt dem til at udvise magt over for omverdenen, siger Lars Holten.

Rød symboliserer både styrke eller fare, formentlig fordi blod både kan forbindes med noget livgivende, men også når man er såret.

Antropologiske studier viser, at hvid ofte har noget med liv at gøre, fordi det i mange kulturer forbindes med mælk eller sæd, modsat sort som typisk forbindes med død, siger han.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her