Annonce
Viden

Studie: Langt flere forhold går i stykker efter fedmeoperation

Men endnu flere nye kærlighedsforhold opstår i årene efter indgrebet. Hvilken effekt har det på forholdet, hvis den ene part går voldsomt ned i vægt?

Gastric bypass er en forholdsvis ny metode, så derfor er der ikke forsket så meget i de sociale effekter. Et nyt svensk studie afslører nogle bemærkelsesværdige tendenser. Foto: Colourbox

Hvis man har fået en fedmeoperation, hvor en del af mavesækken bliver fjernet, kan man ikke længere spise som før.

Man taber sig sandsynligvis meget – og meget hurtigt. Det største vægttab sker typisk det første halve år. Måske føler man også, det er lettere at være aktiv og social; nu hvor kroppen ikke længere gør det vanskeligt.

Sagt med andre ord; en fedmeoperation kan vende op og ned på livet og de nære relationer, indikerer et nyt svensk studie. Det skriver Forskning.no ifølge Videnskab.dk.

Fedmeopererede startede nye forhold

Forskerne sammenlignede en masse fedmeopererede personer over adskillige år med befolkningsgennemsnittet samt andre personer med fedme.

De fandt, at der var en 30-40 procent større risiko for, at samlivet går i opløsning i årene, som følger efter en fedmeoperation, ifølge én af forskerne bag studiet, Per-Arne Svensson ved Göteborgs Universitet.

Læs også: Positive effekter ved fedmebehandling forsvandt

Men studiet viser samtidigt, at chancen for at indgå et nyt forhold er meget større for de fedmeopererede; faktisk er den større end risikoen for, at forholdet kuldsejler, når forskerne sammenlignede med andre, som lider af fedme.

Og jo større vægttab, desto større er sandsynligheden for, at man skifter civilstatus på den ene eller den anden måde, ifølge det nye studie som er publiceret i JAMA Surgery.

Kan skabe afstand i forholdet

Det var altså mange blandt de fedmeopererede, som oplevede brud eller nye kærlighedsforhold i årene efter indgrebet.

Per-Arne Svensson tror, at fundene indikerer, at de fedmeopererede har en fælles livsforandring – hvad enten det er et brud eller en ny kæreste.

De svenske forskeres studie granskede imidlertid ikke de mulige årsager til de hyppige brud og de endda endnu hyppigere nye romancer.

Læs også: Fedmeopererede patienter får flere psykiske lidelser

»Men vi kan tolke på grundlag af tidligere forskning: Måske foretager de livsstilsforandringer, de får en bedre livskvalitet, de bliver mere socialt aktive, og de får øget selvtillid. Når det sker blandt enlige, kan det være faktorer, der gør det lettere at finde en ny partner.«

»Det er mere komplekst for personer, der allerede er i et parforhold. Men hvis nu den ene part foretager forandringer, mens den anden ikke følger med. Det kan være en medvirkende faktor til, at forholdet glider fra hinanden,« forklarer Per-Arne Svensson til Forskning.no.

Han mener, at der skal forskes mere i, hvorfor en del af forholdene går i stykker, men han tror, at det nok er de samme ting, som også gælder for de fleste andre forhold, som for eksempel om relationen fungerer godt, om man har de samme værdier og livssyn.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her