Annonce
Viden

Forskere har måske løst mysteriet om Tycho Brahes død

Tycho Brahes livsstil spillede sandsynligvis en afgørende rolle for, hvorfor han døde tidligt, viser en ny dansk-tjekkisk undersøgelse.

Danske Thyge Ottesen Brahe med det latiniserede tilnavn Tycho Brahe var blandt verdens mest kendte astronomer, da han døde som 54-årig i Prag i 1601. Lægerne fra Brahes samtid havde forskellige bud på dødsårsagen, men der var generel enighed om, at han døde efter problemer med at lade vandet.

Hans død har sidenhen været omgærdet af mystik og frembragt en række opsigtsvækkende mordhypoteser fra både danske og udenlandske forskere og forfattere.

Nu viser ny dansk-tjekkisk forskning, at Tycho Brahe sandsynligvis døde af nyresvigt. Det skriver Videnskab.dk.

»Når vi holder alle brikkerne op mod hinanden, tegner der sig et billede af, at Tycho Brahe sandsynligvis fik nyresvigt i dagene op til sin død, der gjorde, at han ikke kunne lade vandet og efterfølgende gik i koma og døde,« siger Niels Lynnerup, professor i retsmedicin ved Københavns Universitet. Han er medforfatter til den nye forskningsartikel, der er udgivet i tidsskriftet PLOS One.

Tycho Brahe havde gigt

De øjenvidnebeskrivelser, der findes af Tycho Brahes tilstand op til hans død, passer på nyresvigt.

Brahe havde problemer med at lade vandet i flere dage, var søvnløs, havde en feberagtig tilstand med vildelser og blev til sidst bevidstløs og døde. Men hvad skulle have givet ham nyresvigt? Her kommer den nye undersøgelse med ny viden.

Læs også: Har vi behandlet diabetes forkert i 100 år?

Det dansk-tjekkiske forskerhold har undersøgt Tycho Brahes rygsøjle og fundet, at Brahe med stor sikkerhed har haft gigtsygdommen Diffus Idiopatisk Skeletal Hyperostose (DISH).

Det er en vigtig og afgørende brik i mysteriet og puslespillet om Tycho Brahes død, vurderer forskerholdet. Folk med DISH har nemlig oftere metabolisk syndrom og type-2 diabetes, hvor insulin-hormonet ikke binder blodsukkeret til cellerne, som det skal, og det kan føre til nyresvigt. 

»Metabolisk syndrom eller type-2 diabetes kan i værste fald give nyresvigt, når man går med sygdommen ubehandlet gennem flere år,« siger Niels Lynnerup.

Tycho Brahe havde den sjældne gigtlidelse DISH, og det kan ses på hans rygsøjle. Foto: PLOS One/Videnskab.dk

Tycho Brahe var overvægtig

En analyse af tætheden og strukturen af Tycho Brahes lårbensknogle viste også, at han havde båret rundt på ekstra kropsvægt. Han var altså overvægtig, måske endda svært overvægtig. Det understøttes også af de malede portrætter af ham.

Læs også: Tycho Brahes liv, død og efterliv

Det er relevant, fordi overvægt er en stærk risikofaktor for at udvikle metabolisk syndrom, og det er med til at slå fast, at Tycho Brahe meget vel kunne have haft metabolisk syndrom eller type-2 diabetes.

»Tycho Brahe levede et liv som mange andre højadelige dengang med rigeligt mad og alkohol. Vi ved, at han havde sygdommen DISH og sandsynligvis var overvægtig, som alt sammen øger risikoen for metabolisk syndrom og diabetes, altså en livsstilsygdom, som så mange danskere også har i dag,« siger Niels Lynnerup. 

Forskerne kan med det nye studie dog ikke med sikkerhed sige, om Tycho Brahe havde en stofskiftesygdom. Der kan altså også have været andre årsager til, at det endte som det gjorde for den berømte astronom.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Blog: Kan fede lækkerier redde type 2-diabetikere?
Karen Lyager
Spiser danske type 2-diabetikere skrupforkert? I følge store studier er bl.a. fede oste, avocado og olivenolie vejen ud af diabetes-zonen. Det er stik mod de gamle anbefalinger om fedtfattig diabetikerkost.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Kommentar: Sorte Knud tog ordentligheden med ud af Danske Bank

Steen Rosenbak
At netop Danske Bank er involveret i en af verdenshistoriens største hvidvaskskandaler er kulminationen på to årtiers langsom nedbrydning af bankens kultur. Men banken er ikke den eneste aktør i affæren, der demonstrerer flosset moral.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her