Annonce
Viden

I fremtiden kan din bil være malet med bakterier

Nu kan forskere manipulere bakterier til at lave skinnende metalfarver. Opdagelsen åbner for at bruge farvede bakterier som biologisk maling.

Foto af tre bakteriekolonier, som forskerne har ændret farve på. Foto: Villads Egede Johansen/videnskab.dk

Forestil dig, at du kører på autoværkstedet for at få malet bilen, og at du kører derfra igen med en bil, der er dækket med et lag bakterier, som giver en flot og skinnende finish, der ændrer farve i løbet af dagen.

Lyder det mærkeligt eller måske endda for utroligt til at være sandt?

Det er det ikke nødvendigvis, for forskere har netop afkodet genetikken bag nogle specifikke og ganske ufarlige bakteriers evne til at lave skinnende metalfarver. Det skriver Videnskab.dk.

Udviklingen gør, at forskerne nu kan manipulere bakteriernes genetik til at få dem til at have lige præcis de farver, som forskerne ønsker.

Biologiske farver har stort potentiale

Opdagelsen åbner for en helt ny måde at tænke i biologisk maling på – maling, som vil være bedre for miljøet end konventionel maling.

Læs også: Kan man blive syg af én bakterie?

»Mange farvestoffer i alt fra maling til kosmetik er ikke gode for miljøet, og derfor er det interessant, at vi nu har taget det første skridt i retning af at lave biologiske farver af bakterier, der foruden at være ufarlige også er bionedbrydelige,« fortæller postdoc ved Department of Chemistry på University of Cambridge Villads Egede Johansen.

Potentialet i farvede bakterier er enormt.

Foruden at male biler, huse, læber, skibe og alt muligt andet med bionedbrydelig maling/bakterier, forestiller Villads Egede Johansen sig også, at man kan bruge bakteriernes biologiske egenskaber til andre formål end bare at farve ting.

Eksempelvis forestiller han sig, at man kan designe bakterier, som reagerer med giftstoffer i vand og ændrer farve, når de gør det.

Bakterier kan fortælle om holdbarhed

Andre forskere ser også store muligheder i farver af levende organismer.

En af disse forskere er Torben Lenau, der er lektor ved Institut for Mekanisk Teknologi ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og har forsket i farver i insekter og alger.

Læs også: Hvordan dræber man bakterier på legetøj?

Helt konkret forestiller han sig, at man i mange situationer kan have gavn af at lave farver, som man kan bruge som et ur i forskellige ting med en begrænset holdbarhed.

Det kan være alt fra fødevarer til medicin og kemikalier, der ikke holder for evigt.

Eksempelvis kan en appelsinjuice ofte holde sig i mange år, hvis den er uåbnet, men når den først er åbnet, er holdbarheden meget kort.

»Her kunne man forestille sig, at når man åbnede et produkt og brød forseglingen, begyndte denne type bakterier at vokse. Derved kan man se, hvornår produktet er blevet åbnet ved at se på, hvordan farven ændrer sig over tid. Det er som et levende biologisk ur, som man kan betragte med det blotte øje, og det vil kunne anvendes i mange forskellige sammenhænge,« siger Torben Leanu, der ikke har noget med det nye studie at gøre.

Forskeren slår dog fast, at denne slags anvendelsesmuligheder ligger et godt stykke ude i fremtiden.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere
Viden
Sygemeldte: Intensiv aktivering gør mere skade end gavn
Ny dansk forskning viser, at det ikke hjælper kun at skrue op for psykologtimer og genoptræning til sygemeldte - tværtimod. I stedet skal arbejdspladserne inddrages. 
Se flere
Sundhedsministeren gav mig en bredside - her kommer fakta
I JP Aarhus forleden giver sundhedsminister Ellen Trane Nørby mig en ordentlig bredside på baggrund af et indlæg, jeg har skrevet om ministerens underfinansiering af et landsdækkende psykiatrisk akutberedskab. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her