Annonce
Viden

Nyt studie: Invasiv krabbe er en trussel mod økosystemet i Østersøen

Krabben har været i den sydlige del af Østersøen siden årtusindeskiftet.

Den nyeste udgave af "Scientific Reports" indeholder en dyster nyhed for de muslinger, snegle og skaller, der befinder sig i den sydlige del af Østersøen.

I tidsskriftet finder man nemlig et »glimrende studie med et alarmerende budskab«, ifølge den svenske Havs- och Vattenmyndigheten.

Hele miseren skyldes et lille, invasivt dyr, der er to centimeter bred over ryggen, og som oprindeligt stammer fra den nordamerikanske kyst.

Siden årtusindeskiftet har krabben med det officielle navn rhithropanopeus harrisii imidlertid også formeret sig i stigende grad i den sydlige del af Østersøen, ligesom det også er sket ved Estlands kyst.

Netop ved Estland har forskere iagttaget krabbens indflydelse på havets økosystem, og her er det bl.a. kommet frem, at mængden af arter som muslinger, snegle og skaller er faldet med 61 pct., mens flere arter helt er blevet udryddet.

Det er dét resultat, der får de svenske myndigheder til at skærpe opmærksomheden.

Kortlægning: Det går OK med hvalerne i de danske farvande

»Vi har den her krabbetype på radaren,« siger Sofia Brockman fra Havs- och Vattenmyndigheten ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Hun slår dog samtidig fast, at det er svært at gøre noget for at forhindre, at krabben etablerer sig i Østersøen, men at man vil være opmærksom på konsekvensen for økosystemet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her