Annonce
Viden

Nyt stort studie: Løgne spreder sig markant hurtigere end sandheden

Det tager sandheden seks gange så lang tid som en løgn at nå ud til 1500 personer, lyder det.

En løgn har 70 pct. større change for at blive delt på Twitter end en sand historie, viser et stort nyt studie. Arkivfoto

Paven støtter Trump. Anna Mee Allerslevs mands navn var med i Paradise Papers. Danmark er det eneste land med afgifter på el-biler.

Ovenstående er blot eksempler på de falske nyheder, det vrimler med på de sociale medier. Men der er faktisk en grund til, at de falske nyheder vinder frem.

Løgne spreder sig nemlig markant hurtigere end sandheden på Twitter, viser et stort nyt studie fra Massachusetts Institute of Technology publiceret i Science Magazine i fredags.

»Løgne spredte sig betydeligt længere, hurtigere, dybere og mere bredt end sandheden i alle de kategorier, vi undersøgte. Effekten var især stor for falske politiske nyheder,« lyder det bl.a. i studiet.

Ved at analysere et datasæt på 126.000 historier, der blev delt på Twitter af omkring tre millioner mennesker mellem 2006 og 2017, fandt forskerne ud af, at det tog en sand historie seks gange så lang tid som en løgn at nå ud til 1500 personer. Med hjælp fra seks uafhængige faktatjek-organisationer har forskerne skilt de falske nyheder fra de sande.

Samtidig fandt de ud af, at der er 70 pct. større chance for, at en historie bliver delt af på Twitter, hvis den er usand.

»Det står rimelig klart i vores studie, at falsk information klarer sig bedre end sand information. Og det skyldes ikke kun robotter,« siger medforfatter på studiet, Soroush Vosoughi til The Atlantic.

For tror man, at det udelukkende er såkaldte robotter eller 'bots' - altså computergenererede brugere, der deler de falske nyheder, så er det forkert, lyder det. Selvom robotterne også deler de falske historier, så fandt forskerne ud af, at de falske nyheder i lige så høj grad bliver spredt af verificerede brugere.

JP mener: Historien er det bedste værn mod fake news

Men hvorfor spredes løgnagtige nyheder så meget hurtigere end sande?

Det kommer studiet ikke med noget konkret svar på. Forskerne har dog et bud: falske nyheder er ofte overraskende og skaber følelsesmæssige reaktioner som vrede, angst og indignation hos modtagerne, hvilket gør, at man er mere tilbøjelig til at dele dem.

Forskerne opfordrer fremadrettet til, at flere andre begynder at undersøge dels, hvordan falske nyheder spreder sig på andre sociale medier end Twitter og dels, hvad man kan gøre for at undgå det.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her