Annonce
Viden

Overraskede forskere: Jupiter har en kæmpestor kerne af brint

Kæmpeplaneten har ingen lille klippekerne, men i stedet en stor klump metallisk brint, der opfører sig som en fast kerne.

I infrarødt lys ses de seks hvirvler ved Jupiters sydpol tydeligt. Billedet er sat sammen af mange fotos, der er blevet taget fra Juno, mens rumsonden passerede tæt forbi planeten. Foto: NASA/SWRI/JPL/ASI/INAF/IAPS

Rumsonden Juno er i fuld gang med at udforske Solsystemets største planet, Jupiter, og de foreløbige resultater har overrasket forskerne bag missionen.

Nu har de løftet sløret for, hvad de indtil videre har fundet ud af om planetens indre. Og den ser slet ikke ud, som de forestillede sig.

»Det er helt anderledes, end vi nogensinde før har gættet på. Både tyngdefeltet og strukturen af planeten overrasker os,« fortæller professor John Leif Jørgensen fra Institut for Rumforskning og Rumteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space).

Kæmpekerne af metallisk brint

På baggrund af meget præcise målinger af tyngdefeltet omkring Jupiter har forskerne nu sammenstykket en helt ny fortælling om planetens indre. Her er brint under så højt tryk, at det ikke længere er en gas, men i stedet et metal.

Læs også: Jupiter forbavser forskerne: »Alt i alt én stor overraskelse«

»Det viser sig, at Jupiter rummer et meget stort objekt, der roterer som et fast legeme. Det må bestå af brint, der er trykket så hårdt sammen, at det er blevet metallisk. Det må nærmest ligne jern, der er frosset,« siger John Leif Jørgensen og fortsætter:

»Vi kan til gengæld ikke finde spor efter en tung stenkerne inderst inde. Vi havde regnet med at finde en stenkerne med mellem 2 og 20 gange Jordens masse, men det ser ikke ud til, at der er en fast kerne derinde.«

»Vi ved ikke, hvad der er sket med den stenkerne, der nok har været derinde engang, men den er sikkert gået i opløsning i brinten.«

Måske er klippekernen opløst

Astrofysikerne mener, at de store planeter yderst i Solsystemet er dannet på omtrent samme måde som de inderste. Støvpartikler i en skive omkring den unge sol har samlet sig til større klumper, der til sidst er blevet til klippeplaneter.

Læs også: Dansk rumforsker: Intet på Jupiter er, som vi troede

De yderste planeter voksede sig hurtigt så store, at de kunne fastholde en tyk atmosfære af brint og helium. Men så er spørgsmålet, om der stadig gemmer sig en fast klippekerne inderst i de største planeter.

Det ser ikke sådan ud for Jupiter, og det er noget af en overraskelse. Måske er stenmassen simpelthen opløst i den metalliske brint derinde.

Det regner med helium

Forskerne har regnet sig frem til, at den stive kerne af metallisk brint må række 60 procent af vejen ud mod Jupiters yderste lag. Ovenover er der sandsynligvis en zone, hvor det regner med helium.

Læs også: Wauw! Jupiters storme minder om et van Gogh-maleri

I toppen af denne såkaldte konvektionszone fortættes helium til dråber, der falder ned mod kernen. Hernede går de i opløsning og stiger opad igen. Det er disse bevægelser, som giver Jupiters dens kraftige magnetfelt, og her lægges kimen til de kraftige vinde og storme i atmosfæren ovenover.

Du kan læse hele artiklen på Videnskab.dk.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her