Annonce
Viden

Revolution inden for kræftbehandling: Målrettet immunterapi kan fjerne hjernesvulster

Glioblastom vokser hurtigt og spreder sig i hjernen, og det betyder, at man har meget kort tid til at opnå effekt af behandlingen. Arkivfoto.

Glioblastom er navnet på den ondskabsfulde kræftsvulst i hjernen, der hvert år rammer 260 danskere og efterlader dem med en meget stakket frist at leve i.

Hidtil har man behandlet kræftsygdommen med kirurgi, kemoterapi og strålebehandling. Men desværre uden nogen betydelig virkning.

Stor uenighed: Kan uhelbredelig hjernekræft bekæmpes med immunterapi?

Det er nu lykkedes et hold danske forskere at finde frem til en behandlingsform, der kort sagt kan gå meget mere målrettet ind og ramme kræftcellerne med hjælp fra patientens eget immunsystem.

»Jeg har arbejdet med denne sygdom gennem 20 år, og jeg har aldrig set noget lignende i min karriere, fordi vi er vant til at opleve, at vi ikke kan stille meget op med de svært syge patienter,« sagde neurokirurg Walter Fischer, som har stået i spidsen for forsøgsbehandlingen, til Politiken.

Teater: Kræftfremkaldt løbetur på turné i Danmark

Den nye behandlingsform hedder ALECSAT og er udviklet af forskere i Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning sammen med flere samarbejdspartnere.

Resultaterne kommer på baggrund af et behandlingsforsøg med 25 svært syge kræftpatienter, der alle havde glioblastom på hjernen.

Efter at have fået den særlige immunterapi stoppede svulsten med at vokse og holdt sig i ro hos seks af patienterne, mens svulsten hos tre af patienterne forsvandt fuldstændigt. 

Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications og vækker håb om, at man med den nye behandlingsform står bedre rustet i kampen mod den dødelige glioblastom og andre kræftsygdomme.

Her nævnes blandt andet bryst-, modermærke- og prostatakræft.

De opsigtsvækkende resultater har nu også fået forskerne til at iværksætte en række andre patientforsøg, hvor de vil undersøge, om de kan gentage de gode resultater, og om det gør en forskel at indlede forsøgsbehandlingen på et tidligere tidspunkt i patientens sygdomsforløb.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her