Annonce
Viden

Ny elektronisk pille skal måle vores tarmgasser

Den nye pille skal gøre lægerne klogere på vores fordøjelse.

Bøvser, prutter og luft i maven afslører mere, end man skulle tro om vores helbred. De gasser der dannes i vores tarmsystem fortæller, hvordan vores fordøjelse har det, og derfor er gasserne vigtige for lægerne at holde øje med.

Lægerne får nu hjælp af en ny elektronisk pille med indbygget gassensor, der er udviklet af australske ingeniører fra det tekniske universitet Royal Melbourne Institute of Technology .

Godt nyt til diabetikere: Kun et stik om ugen

Hvis vores tarmflora er i ubalance, kan det skyldes, at vi spiser forkert eller er blevet ramt af en sygdom. Derfor kan pillerne i bedste fald være med til at diagnosticere bestemte sygdomme.

»I første omgang er målet at blive bedre til at diagnosticere forstyrrelser i næringsoptagelsen, irritabel tyktarm og bakterieovervækst i tyndtarmen,« siger professor Kourosh Kalantar-zadeh fra Royal Melbourne Institute of Technology til Ingeniøren.

Den slags lidelser kan give symptomer som oppustethed, vægttab, mavesmerter og diarré, og den lille pille kan, ved at måle gasserne i kroppen, være med til at lokalisere problemet, så lægerne bedre kan tilpasse en behandling. Kapslen indeholder bl.a. en lille radiosender, der løbende sender data ud af kroppen.

Pillen blev først testet på grise, hvorefter den har været afprøvet på seks frivillige forsøgspersoner.

Medicin og planter: Det må du ikke købe med fra ferien

Forskerne har planer om at teste pillen på endnu flere forsøgspersoner, og hvis det lykkes, kan årlige tarmundersøgelser i fremtiden blive ligeså normalt som at få målt sit blodtryk.

»Vi vil teste på flere end 300 patienter og raske forsøgspersoner, hvor sidstnævnte skal bruges som reference. Vi forbedrer løbende pillen, men nu er det på tide at få første version på markedet,« siger Kourosh Kalantar-zadeh.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Hvornår skal synet synes?
Før eller siden har langt, langt de fleste mennesker behov for briller til at korrigere afstanden til et objekt enten tæt på eller længere væk.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Ny Porsche er næsten for perfekt

Topmodellen i den nye Porsche Cayenne har V8’er og turbo. Effekten er frygtindgydende, og bilen eksplosiv. Når man har vænnet sig til hurtigheden, sidder man dog tilbage og savner Porsche-fornemmelsen.
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Biler
Ny Porsche er næsten for perfekt
Topmodellen i den nye Porsche Cayenne har V8’er og turbo. Effekten er frygtindgydende, og bilen eksplosiv. Når man har vænnet sig til hurtigheden, sidder man dog tilbage og savner Porsche-fornemmelsen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her