Annonce
Viden

Profeten Muhammeds hår bringer muslimer i ekstase

Profetens hår har efter sigende været i København.

Pakistanske sufi-muslimer ved den årlige fejring af en helgenkåret poet i Lahore. Foto: K.M Chaudary/AP

Inden for Islam er genstande (relikvier), som, man mener, har tilhørt profeten Muhammed, spredt ud over hele verden.

Det gælder også inden for retningen sufisme, som ofte bliver forbundet med mystik.

I et stort forskningsprojekt har lektor Mikkel Rytter fra Institut for Antropologi ved Aarhus Universitet beskrevet relikviedyrkelsen inden for sufisme, der også finder sted i Danmark. Det skriver Videnskab.dk.

Håret lå i en lejlighed i København

I sit projekt fortæller Mikkel Rytter blandt andet om et enkelt sort hår, der efter sigende stammer fra profeten Muhammed, og som for år tilbage befandt sig i en stuelejlighed i en forstad til København.

Læs også: Må muslimer bryde ramadanen?

Håret er der ikke længere.

Den ældre mand med pakistansk baggrund, som bor i lejligheden, har bragt håret tilbage til det hus i Pakistan, hvor han fik det overleveret. Han var utryg ved at opbevare den hellige genstand i en stuelejlighed.

»Han kunne ikke lide idéen om, at adskillige familier boede ovenpå profetens hår. Han var også bekymret for, om nogle måske ville stjæle håret fra ham,« skriver antropolog Mikkel Rytter i en artikel, der i 2017 blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift Contemporary Islam.

Sufier gik i ekstase

Første gang antropologen observerede den virkning, legenden om håret kan have på troende, var ved en af sufiernes religiøse meditations-seancer, kaldet zikr, som han deltog i.  

Læs også: Nyfundne koransider stammer fra profeten Muhammeds tid

Efter en halvanden times lang meditation-session blev Mikkel Rytter og nogle af ordenens medlemmer tilbudt et glas vand fra en colaflaske. Den religiøse vejleder, shaykh Haifiz Faraz, fortalte, at vandet var helligt, fordi det var blevet brugt til at vaske et af profetens hår.

»Eleven, der sad ved siden af mig, begyndte at ryste, mens han drak. (...) Da vi havde drukket ud, blev lyset nedtonet. Haifiz Faraz begyndte at recitere naat (lovprisninger af profet Muhammed), og zikr-ceremonien fortsatte. Det blev en af de mest livlige zikr, jeg nogensinde har deltaget i, hvor adskillige mennesker gik i wajd (ekstase).«

Håret skabte en forbindelse til Pakistan

På baggrund af sin forskning konkluderer Mikkel Rytter, at håret var en vigtig relikvie (hellig genstand) for det sufi-broderskab, han blev en del af i den periode, han forskede i sufisme.

Broderskabet oprettede et center i København i 2010.

Læs også: Ligner muslimernes Eid den kristne jul?

Omtrent samtidig blev det enkelte hår, artiklen beskriver, bragt fra Lahore i Pakistan til København.

En af antropologernes fortolkninger er, at håret skabte en forbindelse mellem Saifi-muslimerne i København og Lahore i Pakistan, som bliver anset for at være en hellig by.

Forbindelsen blev skabt, da et af de hellige hår blev bragt fra Lahore til Danmark og derefter tilbage til Lahore. Et andet af de hårstrå, Mikkel Rytter skriver om, er udstillet i et hus i Lahore, som bliver besøgt at pilgrimme fra Danmark.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her