Annonce
Viden

Hungersnød, epidemier eller slavearbejde: Kvinder overlever det bedre end mænd

Forskning viser, at kvinder også lever længere end mænd under ekstreme livsvilkår.

I Somalia advarede Unicef i foråret om, at en sultkatastrofe truede. Her måtte tusinder forlade deres hjem pga. tørke. Et studie viser, at kvinder overlever ekstreme livsvilkår bedre end mænd. Arkivfoto: Farah Abdiwarsameh/AP

Statistikkerne verden over har længe fortalt os, at kvinders gennemsnitlige levealder overstiger mænds stort set alle steder i verden.

Men nu viser et studie fra Syddansk Universitet, at det også gælder, når livet byder os ekstreme vilkår. Forskerne har set på syv historiske befolkningsgrupper med en forventet levealder på blot 20 år og derunder.

Vi lever længere - men med dårligere helbred

Det gælder slaver i Trinidad i begyndelsen af 1800-tallet, frigivne amerikanske slaver, som tog tilbage til i Liberia i begyndelsen af det 19. århundrede, den svenske, irske og ukrainske befolkning under hungersnøden i henholdsvis 1772-1773, 1845-1849 og 1933, samt den islandske befolkning under mæslingeepidemien i 1846 og 1882.

Og konklusionen var, at kvinder er bedre til at overleve svære livsforhold end mænd.

Således var den forventede levealder for kvinder i disse tilfælde stadig højere end for mænd med mellem 0,5 og 3,5 år. Selv blandt de hjemvendte slaver i Liberia, hvor gennemsnitslevealderen var blot 1,68 år for mænd og 2,23 for kvinder. Hele 43 pct. døde inden for det første leveår.

Professor: Mænd med "farkroppe" lever længere - og er bedre fædre

Forskellen i levealder mellem kønnene i befolkningsgrupperne skyldes først og fremmest forskellen i børnedødeligheden blandt drenge og piger.

»Når nyfødte piger har en bedre overlevelse end nyfødte drengebørn tyder det på, at det er en biologisk effekt frem for et resultat af sociale forhold. Den grundlæggende biologiske forskel i overlevelse bliver selvfølgelig påvirket af sociale forhold, og det miljø man opholder sig i, men resultaterne peger på en stærk biologisk forklaring bag forskellen i mænd og kvinders overlevelse,« siger Virginia Zarulli, adjunkt på SDU's Forskningsenheden for Epidemiologi, Biostatistik og Biodemografi i en pressemeddelelse.

Selv om kvinder lever længere end mænd, viser undersøgelser, at de har et dårligere helbred.

Studiet er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her