Annonce
Viden

Nyt studie: Psykiske problemer rammer oftere hvide børn

Forskere bag studiet peger på »bedre familiesammenhold« hos ikke-hvide familier.

Piger har mere end dobbelt så stor chance for mentale problemer end drenge, fremgår det af studiet. Arkivfoto: Thomas Sjørup

Hvide børn har signifikant større chance for at udvikle psykiske sygdomme end børn, der kommer fra sorte, asiatiske, blandede eller andre etniske familier.

Det er resultatet af det hidtil største populationsstudie, der har undersøgt børns mentale helbred i England, skriver The Telegraph.

Kronik: Digitalt overforbrug kan ændre børns hjerner

Studiet er foretaget af forskere fra University College London og Anna Freud National Centre for Children and Families.

30.000 børn i aldersgruppen 11 til 14 år blev adspurgt en række spørgsmål om deres følelsesmæssige tilstand - som blandt andet, om de har følt sig deprimerede, angste eller har haft let til tårer.

Hvis de ud fra en disse parametre fik en høj score, betød det, at de med »stor sandsynlighed« havde brug for hjælp fra fx en psykolog.

Én ud af fem hvide børn - 20 pct. - havde brug for hjælp, mens det kun gjaldt 14 pct. blandt de børn, der kom fra andre etniske grupper, lød konklusionen.

Mange unge venter på psykisk diagnose

En af forskerne bag studiet, Jess Deighton, lægger vægt på over for avisen, at forskellen mellem grupperne kan skyldes, at ikke-hvide etniske familier har »bedre familiesammenhold«.

Men det kan også skyldes, at ikke-hvide børn har mere blandede grupper af venner, hvilket kan have givet børnene mere »social kapital« end de hvide børn, lød det.

Hun tilføjer, at hvide børn måske ser det som mere socialt acceptabelt at tale om deres følelser end børn med andre baggrunde, hvilket også kan ligge til grund for resultatet.

Studiet undersøgte ikke blot forskellen mellem etnicitet, men også forskellen mellem kønnene.

Og her kom man frem til, at piger har mere end dobbelt så stor chance for at udvikle psykiske problemer end drenge.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her