Annonce
Viden

Island har tændt for maskine, der kan lave CO2 om til sten

Maskinen kan blive en del af løsningen på verdens klimaudfordringer, mener en dansk forsker.

Den nye teknologi kan være nødvendig for at nå målsætningerne i Paris-aftalen fra 2015 om kun at få en global temperaturstigning på 1,5 grader celsius. Foto: Martin Meissner

Et schweizisk firma har udviklet en maskine, der kan trække CO2 ud af luften og lagre det som sten dybt nede i undergrunden. Det skriver Videnskab.dk

Maskinen har de sat op på Island, hvor den allerede nu er i gang med at trække CO2 ud af atmosfæren og derved modvirke klimaforandringerne - dog i en endnu meget lille målestok.

Teknologien kan dog skaleres op og ned, så den kan benyttes af både store industrier og privatpersoner og give dem et negativt CO2-aftryk på verden, ifølge firmaet Climeworks, som står bag maskinen.

»Potentialet er enormt for at kombinere vores teknologi med lagring af CO2. Det gælder ikke bare på Island, men over alt i verden,« siger direktøren for firmaet Climeworks, der har udviklet maskinen, Christoph Gebald, i en pressemeddelelse.

Behov for negativ CO2-udledning

Den nye teknologi kan være nødvendig for at nå målsætningerne i Paris-aftalen fra 2015 om kun at få en global temperaturstigning på 1,5 grader celsius.

Læs også: Danske politikere nøler med at indføre CO2-lagring

Det vurderer lektor Philip Fosbøl fra DTU Chemical Engineering, Center for Energi og Ressourcer ved Danmarks Tekniske Universitet.

»Hvis vi vil opfylde Paris-aftalens målsætning, skal hele verden omkring 2050 have negativ CO2-udledning - altså fjerne mere CO2 fra atmosfæren, end vi udleder - og derfor er der brug for teknologier, som kan trække CO2 ud af atmosfæren. Den her teknologi er en del af den værktøjsskuffe, som vi bliver nødt til at gribe ned i, for at det skal kunne lykkes,« siger Philip Fosbøl, der ikke har noget med Climeworks at gøre.

Laver CO2 om til sten

Den nye maskine, CarbFix2, fungerer ved, at et specielt luftfilter opfanger CO2 direkte fra luften, mens det lader alle luftens andre bestanddele passere igennem. Det gælder blandet andet hovedbestanddelene ilt og nitrogen.

Læs også: Små børns leg kan blive lovpligtig

Efterfølgende opvarmes filtret, hvorved den rene CO2-gas bliver frigivet og kan pumpes ned i undergrunden via lange slanger.

700 meter under den islandske jordoverflade reagerer CO2 med klipperne og bliver til mineraler.

Det sker, fordi CO2 reagerer kemisk med den metalholdige klippeart basalt og bliver til karbonatmineraler, eksempelvis jernkarbonat også kaldet siderit.

Kræver vedvarende overskudsenergi

Der er dog i hvert fald ét problem ved den nye teknologi, fortæller Philip Fosbøl.

Maskinen kræver nemlig energi for at kunne omdanne CO2 til sten.

Derfor er løsningen særdeles velegnet til steder som blandt Island, hvor man har store mængder overskudsenergi fra kraftværker, der udnytter de underjordiske varmekilder.

Læs også: Striber på Mars er nok ikke vand alligevel

Til gengæld vil det ikke være en farbar vej at gå på steder, hvor energien ikke kommer fra vedvarende ressourcer eller er i overskud.

Alligevel er den danske forsker optimistisk.

»Man kan sammenligne det med vindmøllernes første indtog. Den gang sagde man også, at det aldrig ville kunne betale sig at lave energi med vindmøller, og se, hvor vi er i dag. Det samme kan komme til at gælde teknologier, hvor man tager CO2 ud af luften og gemmer det af vejen i undergrunden,« siger Philip Fosbøl.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
DTU
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her