Viden

Forskere redder lille drengs liv med ny hud dyrket i laboratorium

Gen- og stamcelleteknologi redder dreng fra at dø af smertefuld hudsygdom.

Forskerne har skabt kunstige hudlapper på næsten én kvadratmeter. Foto: CMR Unimore/videnskab.dk

En syvårig dreng, der led af en svær grad af den sjældne og meget smertefulde hudsygdom junctional epidermolysis bullosa, har fået erstattet 80 procent af sin hud med hud, som forskere har dyrket i et laboratorium. Det skriver Videnskab.dk.

Huden havde forskerne dyrket ud fra drengens egne celler, som de havde ændret på ved hjælp af avanceret stamcelle- og genterapi.

Inden transplantationen var drengen tæt på at dø af sin sygdom, men efter at have fået den nye hud er han så godt som rask. (Se drengens proces i hele artiklen på Videnskab.dk - advarsel mod stærke billeder)

Ifølge forskerne og lægerne bag den livreddende behandling, kan den teknik, som de har benyttet sig af til at behandle drengen, komme mange flere patienter til gavn.

»Resultatet af denne behandling baner vejen for genterapi som behandling til andre patienter med epidermolysis bullosa. Vi har også skabt et rammeværk, der kan benyttes til andre former for behandlinger med stammecelle- og genterapier,« skriver førsteforfatteren til det nye studie, læge Tobias Hirsch fra Universitätsklinikum der Ruhr-Universität Bochum, Tyskland, i den videnskabelige artikel.

Det medicinske gennembrud er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Læs også: Er det skadeligt at knække fingre?

Behandling kan også blive brugt på danskere

Lone Skov mener også, at teknologien også kan komme danske patienter med særligt slemme tilfælde af epidermolysis bullosa og lignende hudsygdomme til gavn.

Hun er klinisk professor i hudsygdomme ved Herlev og Gentofte Hospital og Københavns Universitet.

Den danske forsker og læge fortæller, at vi ikke fra start selv vil behandle patienter på den måde, som de tyske forskere har gjort, men i stedet sende dem til klinikker, der har specialiseret sig i at benytte behandlingsteknikkerne.

»Det hele afhænger dog af, om opfølgninger på de første patienter viser, at der ikke er nogle risici forbundet med behandlingen. Og så vil det også kun være relevant for patienter med slemme grader af denne eller andre hudsygdomme,« siger Lone Skov, der ikke har noget med det nye studie at gøre, til Videnskab.dk.

Læs også: Her er verdens giftigste edderkopper

Dreng mistede 80 procent af sin hud

Den tyske dreng fra den eksperimentelle behandling havde en meget alvorlig grad af epidermolysis bullosa.

I juni 2015 bragte hans forældre ham ind på hospitalet i Bochum, fordi hans sygdom var blevet markant forværret inden for de seneste seks uger.

Læs også: Gymnasieelever chikanerer hinanden for at få sex

Sygdommen gør, at overhuden og underhuden ikke hænger ordentligt sammen, og resultatet er, at huden er meget skrøbelig, og selv de mindste berøringer leder til dannelsen af meget smertefulde blærer.

Da forældrene bragte drengen ind på hospitalet, havde han blærer over hele kroppen, og sårene var inficerede med blandt andet stafylokokker.

Efter få dage på hospitalet gik situationen fra slem til værre, da infektionerne gjorde, at han mistede 80 procent af sin hud. Du kan læse hele historien på Videnskab.dk.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Power må skrue ned i Danmark

Tilførsel af ny kapital til moderselskabet i Norge betyder, at elektronikkæden Power må reducere planerne om ekspansion i Danmark. Storbank skal give lov, hvis der åbnes flere varehuse her i landet. Finans
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her