Viden

Landbruget står for en tredjedel af svovludledningen i Danmark

Svovludledningen kan dæmme op for drivhuseffekten, men den er samtidig sundhedsskadelig og kan give lungesygdomme.

Svovl fra husdyrhold i landbruget er ikke taget med i modelberegninger for fremtidens klima. Foto: Sebastian Buur Gunvald

Ny forskning fra Aarhus Universitet viser, at landbruget udleder en hidtil overset stor mængde svovl til atmosfæren.

Faktisk står landbruget for en tredjedel af den samlede mængde svovl, som Danmark sender op i atmosfæren. Det skriver Videnskab.dk.

Landbrugets bidrag til Danmarks samlede svovlbalance kommer hovedsageligt fra gylle og er ifølge forskerne bag den nye undersøgelse slet ikke taget med i de opgørelser over, hvor meget svovl forskellige kilder, eksempelvis biler og industri, udleder.

Det er desuden første gang, at forskere nogen steder i verden sætter tal på landbrugets udledning af svovl, blandt andet fordi det teknologisk har været vanskeligt at måle før nu.

Men det gør det ikke mindre relevant.

Svovl i atmosfæren kan dæmme op for drivhuseffekten, men det kan samtidig være farligt for helbredet.

»Hvis man er bekymret for luftforurening, skal man også være bekymret for det her og tage det alvorligt,« fortæller lektor Anders Feilberg fra Institut for Ingeniørvidenskab på Aarhus Universitet.

Svovl kan være skadeligt for helbredet

Udledning af svovl i atmosfæren har to konsekvenser, der følger af, at det omdannes til sulfatpartikler i atmosfæren:

Læs også: Luftforurening er værst indendørs

For det første kan partikelforureningen være sundhedsskadelig og lede til lungesygdomme og andre helbredsproblemer.

Ifølge tal fra Aarhus Universitet døde estimerede 4.000 danskere i 2016 en for tidlig død på grund af luftforurening i form af gasser og partikler.

Det kan forskere regne sig frem ved at se på sammenhænge mellem blandt andet luftvejs- samt hjerte-kar-sygdomme og luftforurening. Efterfølgende kan de bruge tallene for sammenhængene i matematiske modeller til at lave estimater over den faktiske luftforurenings effekt på antallet af dødsfald.

En stor del af disse luftbårne partikler opstår, når svovl danner kemiske forbindelser med andre stoffer i luften. Hvis vores lunger bliver udsat for partikelforureningen i mange år, kan vi gå hen og blive syge og potentielt dø af det.

Svovl danner skyer og påvirker klimaet

For det andet kan svovl rent faktisk også have en positiv effekt på klimaet.

Danmark udleder mindre svovl end andre lande

Sammenlignet med andre lande udleder Danmarks forholdsvist meget svovl fra landbruget i forhold til fra andre kilder.

Forskerne bag det nye studie estimerer, at 33 procent af den danske svovludledning kommer fra landbruget.

Læs også: Grise-hørm skal bekæmpes med nyt våben

I eksempelvis Holland er tallet 22 procent, mens det kun er 16 i North Carolina, USA.

Tallene dækker dog over, at svovludledning fra andre kilder også er meget højere i både Holland og North Carolina, så den samlede svovludledning er faktisk mindre i Danmark end de andre steder.

Ifølge Anders Feilberg er tallene dog behæftet med nogen usikkerhed, og nogle af kilderne til svovludledning bør undersøges yderligere.

Svovl danner partikler (aerosoler) i atmosfæren, hvilket fører til skydannelse. Derfor betyder mere svovl flere skyer, og skyer skærmer for Solen og er med til at dæmme op for drivhusgaseffekten.

Faktisk foreslog den tyske nobelprisvinder Paul Crutzen i 2006 at pumpe store mængder svovl op i atmosfæren for at mindske effekten af drivhusgasudledningen.

Ydermere blokerer aerosolerne også i sig selv for sollyset og mindsker den globale opvarmning.

»De modeller, som skal beregne på klimaet, har slet ikke taget landbrugets bidrag til skydannelse med i deres fremskrivninger. Det er den største ubekendte faktor i klimamodellerne, og derfor er det interessant, at vi nu kan vise, at svovl fra landbruget i områder med høj husdyrproduktion bidrager signifikant til mængden af aerosoler i atmosfæren,« forklarer Anders Feilberg.

Læs også: Kosmisk stråling sætter gang i skydannelse

Forskeren mener, at det næste skridt i forskningen bør være at få kortlagt den globale betydning af landbrugets svovludledning.

Svovlniveauerne er på vej ned

På trods af det nye forskningsresultat er den samlede danske udledning af svovl til atmosfæren faldende, da der de seneste mange år er kommet regler for luftrensningsfiltre på blandt andet biler, skibe og kræftværker.

Udledningen fra landbruget er også blevet mindre, da der i nogle stalde er lavet tiltag til at rense luften for ammoniak og lugt.

Samme rensningsmetoder til at rense luften for ammoniak og lugt virker også i nogen grad på svovl, så selvom svovludledning ikke er reguleret i landbruget, bliver den alligevel mindre.

Anders Feilberg anbefaler dog, at vi her i landet og i andre lande i eksempelvis EU overvejer, om vi kan komme i mål med vores udledningsmålsætninger.

»EU, herunder Danmark, har opstillet nogle reduktionsmål for blandt andet svovl, men der har man ikke tænkt landbruget ind i ligningen. Der er nok behov for at få lavet en samlet strategi på området, så det også dækker landbruget,« siger han.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Power må skrue ned i Danmark

Tilførsel af ny kapital til moderselskabet i Norge betyder, at elektronikkæden Power må reducere planerne om ekspansion i Danmark. Storbank skal give lov, hvis der åbnes flere varehuse her i landet. Finans
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her