Viden

Fremtidens superharddisk kan være lavet af diamant

Fremtidens USB bliver måske det rene bling bling. Forskning viser, at diamanter kan være i stand til at lagre enorme datamængder.

Forskere har udviklet en diamant til datalagring i laboratoriet, men almindelige diamanter er i teorien lige så velegnede til at indeholde billeder og dokumenter.Foto: AP

Diamanter signalerer ikke blot god vægt i pengepungen og agerer pigers bedste ven. De værdifulde ædelsten kan også have mere praktiske funktioner.

Nu har forskere fra City College of New York fundet en måde at bruge diamanter til en tæt lagring af data, der i fremtiden langt vil overskride, hvad nuværende harddiske kan indeholde, skriver Live Science, ifølge Videnskab.dk.

»Vi er den første gruppe, der demonstrerer mulighederne i at bruge diamanter som en platform for superkompakt hukommelseslagring,« siger lederen af studiet Siddharth Dhomkar, som er fysiker ved City College of New York, til Livescience.

Studiet, hvor forskere har undersøgt diamanternes lagringsevner, er udgivet i Science Advances.

Læs også: Data kan lagres med enkelte atomer

Diamantlagring er 3D-lagring

Der er en kæmpe efterspørgsel på nye måder at lagre data, som kan indeholde de stigende mængder af information, vi fylder vores computere med.

Ved at bruge diamanterne kan forskere på nuværende tidspunkt få en lille diamant, som har samme længde som et riskorn, og som er tyndere end et stykke papir, til at indeholde hundrede gange mere information end en almindelig DVD. Det lyder måske ikke af meget, men i fremtiden forventer forskerne bag studiet, at en diamant vil kunne have en lagringskapacitet, som er en million gange større end en DVD, skriver New York Times.

Det kan lade sig gøre, fordi diamant-disken gør det muligt at kode i 3D, modsat de fleste andre lagringsenheder, som er to-dimensionelle. At kode data i 3D betyder, at data bliver kodet i bunker af 2D-billeder – ligesom hvis man lægger flere harddiske oven på hinanden.

»Man kan forøge kapaciteten dramatisk ved at anvende den tredje dimension,« siger Siddharth Dhomkar til Live Science.

I princippet kan hver databit blive lagret på et stykke i diamant, som er kun få nanometer bred. Det svarer til en milliardendedel af en meter. Dette er langt mindre end lignende genstande, som bliver brugt til datalagring.

Læs også: Ny computer bruger DNA-suppe til at regne gangestykker

Data bliver lagret i diamantens defekter

Diamanters evne til datalagring ligger i ædelstenenes fejl. Trods diamanters høje status indeholder hver og en nemlig små defekter. Men med den nye teknologi er diamanten faktisk bedre, jo flere små defekter den indeholder.

'Defektern' er små huller i krystallerne på størrelse med atomer, som kaldes 'nitrogen-vakancecentre'. De opstår, når et nitrogenatom sniger sig ind i karbon-strukturen og 'fjerner' et karbon-atom. Det er i disse defekter, at data bliver lagret.

Derfor arbejder forskerne faktisk med syntetiske diamanter, hvor de kan sikre sig den rigtige mængde nitrogen-vakancecentre.

Læs også: Kulstof - hvad er det?

Forskerne 'skriver' med lasere

I de små huller, hvor et karbonatom mangler, kan der være en elektron. En elektron kan også blive løsladt igen.

Forskerne kan putte et elektron i de små huller med en grøn laser, mens de kan fjerne en elektron med en rød laser og dermed ændre på ladningen af defekterne. Elektronerne kan på den måde fungere som 1 og 0 i det binære talsystem. Det tyder altså på, at laserne kan bruges til at aflæse, skrive, slette og skrive om, siger forskerne.

»Det interessante er, at disse defekter generelt er meget beskyttede indeni diamanten. Det betyder, at efter at diamanten har været efterladt i flere dage, kan de stadig finde det originale mønster,« skriver lektor Alexander Huck fra DTU Fysik i en e-mail til Videnskab.dk. Han har læst studiet, men ikke selv deltaget i det.

Læs også: Nyt studie: Undergrunden bugner af diamanter

Kollega: Studiet er lovende

Ifølge Alexander Huck er det nødvendigt med mange flere undersøgelser af den nye teknik, før man kan forstå, hvilke begrænsninger teknologien kan have. Derfor er det svært at svare på, hvornår den nye opdagelse kan blive kommercialiseret.

Han mener dog, at studiet ser »meget lovende ud«.

»Studiet er meget interessant, og jeg er sikker på, at det vil sætte gang i nye forskningsindsatser fra mange andre forskningsgrupper rundt omkring i verden,« skriver Alexander Huck og tilføjer:

»Dette studie kan også ses som et skridt fremad i arbejdet med store hukommelser i kvante-regi, som kan være essentielt for kvante-computere.«

Data for evigt?

Diamanterne kan potentielt lagre data i meget længere tid end magnetiske harddiske. Defekterne i diamanterne ændrer sig nemlig ikke over tid og slides ned som andre typer harddiske. Derfor kan dataen i princippet holde ligeså længe som diamanterne. Her er der så blot at håbe på, at diamanter virkelig holder evigt.

Det betyder dog ikke, at vielsesringen kan indeholde dine bryllupsfotos. Når diamanterne bliver ramt af solen, bliver dataen nemlig slettet.

Artiklen er publiceret i samarbejde med videnskab.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Viden
Annonce
Modtag Videnskab.dk's nyhedsbrev Tilmeld
Flere nyheder på Videnskab.dk
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her