Til bords med Lillelund 29.07.22

Så brug dog resterne!

Artiklens øverste billede

Så brug dog resterne!

Kære læser, alting stiger, ikke mindst prisen på mad. I nærmest grotesk grad.

Vi vånder os, vi køber billigere mad, vi spiser fra nederste hylde, på mærkedage flotter vi os og bruger penge på mad. Og så går vi hjem og smider det væk.

»Fakta: 63 kg mad. Så meget smider en gennemsnitlig familie på fire ud hvert år. På verdensplan går en tredjedel af al mad, der produceres, til spilde. [...] Fakta: En familie med to voksne og to børn smider for cirka 10.000 kr. i skraldespanden om året. Det belaster klimaet og pengepungen.«

Sådan oplyser Coop, og der er mange andre, ministerier, styrelser og godgørende folk, der oplyser os hele tiden, men vi bliver ved med at smide væk.

Min salig journalist-onkel, der elskede at forarges over sprog og aldrig trættedes af at gøre grin med udtryk som »indkast mønten« (hvem kan ramme sprækken i automaten?), harcelerede uophørligt over udtrykket »mindst holdbar til«.

Hvorfor ikke det engelske best before, som sagtens rent juridisk kan udtrykke det samme, men lyder mere opmuntrende for den, der vover pelsen og trodser datoen, hvad der selvfølgelig er al mulig grund til. Datoen siger ingenting, mente han. Og han fik ret – måtte han fryde sig i sin himmel.

Hvordan har maden været opbevaret? Det kan man ikke se på pakken, og det er en del væsentligere.

Nu står der faktisk »bedst før« på pakken, men folk stirrer sig stadig blinde på en dato, der ikke siger så meget. Hvordan har maden været opbevaret? Det kan man ikke se på pakken, og det er en del væsentligere.

Ikke en kat ved, hvad der sker mad på vejen fra mark og eng til kønsløs køledisk. Læg dertil, at der kan skæres, hakkes og mexi-marineres, hvad der befordrer en ny dato. Så er det igen »frisk fra egen slagter«, så giv agt for »grillbakker«; der er ingen erstatning for sansernes fulde brug.

Se på maden, lugt til den, og hvis det føles fornuftigt, smag på den, det er øvelsen. Se sig om kan man også, for det er ikke alle handelssteder, der indgyder tillid, og nu om dage kan man tilmed se fjernsyn og blive klogere. Et æg, der flyder ovenpå, er for gammelt, uanset datoen. Et æg, der synker til bunds, er friskt. Uanset datoen.

Fordærvet mad skal man kassere, spiselig mad skal man spise, alt andet er ukristeligt. Og ukristeligt dumt. Supermarkederne er blevet bedre til at give varerne væk, før det er for sent, men de er stadig ikke gode nok til det.

Så må vi presse på som forbrugere og i øvrigt tænke os om, spise rester og spare penge, som vi kan bruge på mad fra øverste hylde.


Morten Krogholm (tv.) og Magnus Rosendahl står bag Bistro RK. Foto: Nicolai Lorenzen

Bistro eller bandekrig?

Ugens restaurant. Bistro RK er seneste skud på stammen af bistroer i København, hvor det efterhånden vrimler med dem. Den har lagt sig på Nørrebrogade omgivet af shawarmabarer og tvivlsomme aktiviteter, hvad der nogle steder giver Nørrebro et dårligt omdømme. Dog mest hos folk, der aldrig har været der, for virkelighedens Nørrebro er i fuld gang med at blive mondænt, hvad bistroens publikum vidner om. Læs, hvor mange stjerner det kunne blive til.


En rosé er en rosé er en rosé

Ugens vin. Ruths Hotel i Skagen (og sikkert mange andre steder) er der gang i det store rosé-helvede lige nu, for sommeren staver til rosé i stride strømme. Men rosé er ikke bare sommer, det er også rigtig vin, ikke mindst den rosé, der kommer fra Bandol i det sydligste Frankrig. Jeg har smagt på en række af de bedste, og nej, en rosé er ikke bare en rosé. Læs hele anmeldelsen af ni flasker rosé.

Brug nettet

Tip. Det er i grunden mærkeligt, at der stadig kan sælges kogebøger, der kun indeholder opskrifter, for nettet bugner med dem, gode og dårlige mellem hinanden og på alverdens sprog. Der er instruktive videoer og konstruktive diskussioner – herunder idéer til at undgå madspild. Brug dem. Og lyt også til ugens podcast, der introducerer en alsacisk vinbonde med helt egne idéer om sammensætning af vin og mad.

God weekend.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.