Til bords med Lillelund 27.05.2022

Fra Gellerup-planen til spicy sandwich-kunstner på Frederiksberg

Artiklens øverste billede
Restaurant Levi med køkkenchef Andrea Calducci. Foto: Stine Bidstrup

Kære læser. I denne uge spiste jeg tre spicy burgere. Og jeg gav en ny italiensk-japansk bistro fem stjerner. Velkommen til.

Salahs sandwich

»What’s in a name?« spørger Shakespeare, og når det gælder mad, er det en hel del. Lyden af en ret er ganske afgørende; det har jeg opdaget, når jeg har skullet præsentere min familie for menuen.

Man skal ikke begynde at beskrive, hvordan man egentlig laver leverpostej, man skal holde sig til lyden af leverpostej, som er en hjemlig og uskadelig lyd, lyden af tryghed, forudsigelighed, gammel vane. Eller det var det, indtil jeg fik en faible for at lave kalveleverpostej, og siden dengang har mine nærmeste gået og stukket til mine postejer med stor mistænksomhed, for kalveleverpostej smager jo af det, det er, nemlig indmad.

Vitello tonatto lyder delikat, kalv i tunsauce måske mindre oplagt, og da vi første gang havde min datter med i Paris, er jeg glad for, at hun ikke kunne et ord fransk og derfor godt kunne spise lapin au moutarde – indtil vi fortalte hende sandheden.

Lyden stemmer forventningen. Derfor blev jeg også lettere opstemt, da jeg i lokalpressen kunne læse, at vi har fået en ny sandwichbar i mit hood. Eller næsten, hoods er jo ikke så store i virkeligheden, men så tæt på da. »Mohammed Salah åbner sandwichbar på Frederiksberg,« skrev pressen, og som Liverpool-fan tænkte jeg, at det jo lød genialt, det der.

Behøver Mohammed Salah en nærmere introduktion? Det burde ikke være nødvendigt. Han er jo en fremragende angriber hos Liverpool FC, og når man har set ham spille, forekommer det utænkeligt, at man kan bære hans navn og ikke lave god mad.

Jeg har i sagens tjeneste smagt tre af dem, de er vellavede og ganske spicy, kreeret med et vist mod.

Lige nu er jeg i Bourgognes vinhovedstad, Beaune – eller tæt på. Oven i alle de andre presserende opgaver er derfor landet denne at finde et ordentligt sted, hvor Palle Weis og jeg kan se Champions League-finale. I Beaune, det er ikke nødvendigvis så let, ved jeg af erfaring.

Salah kommer til at spille en rolle, håber jeg. Den anden Salah, 29-årige Mohammed Salah fra Aarhus, er uddannet kok og har stået i lære på Gentofte Hotel (før det blev Jordnær), og han vandt 2017 Arp-Hansen Hotel Groups kokkeelev-konkurrence. Han har arbejdet på Restaurant Bøf i København og de seneste tre et halvt år hos Gate Gourmet i Københavns Lufthavn, hvor han har lavet mad til businessclasskunder hos Singapore Airlines. Nu driver han Umami Sandwich på Rolighedsvej, og han fastholder, at det er gourmet-sandwich, han står for.

Han er vokset op i Gellerupplanen og fortalte mig, at da han var yngre, var han ked af sit navn, fordi folk forbandt noget dårligt med navnet Mohammed. »Men nu er jeg glad,« siger han. »Og nu kommer du også af den grund, så jeg bliver gladere og gladere.«

Og Salahs sandwich? De er gode. Han er klog nok til at holde sig til nogle få forskellige. Jeg har i sagens tjeneste smagt tre af dem, de er vellavede og ganske spicy, kreeret med et vist mod. Jeg kommer helt klart igen hos Umami Sandwich.

Heldigvis. Det havde ikke været til at bære, hvis Salah havde lavet dårlig sandwich, det havde det simpelthen ikke.

Legendarisk årgang af berømt Bordeaux-vin

Ugens vin. Det er englænderne, der har gjort Bordeaux-vinene berømte, og de holdt også meget af huset Haut-Brion, som de kaldte O’ Bryan. Jeg har altid elsket den vin – og aldrig haft råd til den. Men de seneste uger har budt på adskillige gode oplevelser med netop Haut-Brion, herunder den legendariske årgang 1961, som jeg smagte i Paris.

Læs mere i ugens vinartikel, hvor jeg også har testet vine fra Graves i en lidt mere rimelig prisklasse. Gå efter vinene fra den grusede jord i distriktet Pessac-Léognan, og prøv endelig også de hvide, som er fremragende – og kan ligge længe.


Restaurant Levi med køkkenchef Andrea Calducci. Foto: Stine Bidstrup

Længe leve Levi

Ny restaurant. Det vrimler med nye bistroer overalt, men Levi, der ligger i Ny Østergade i det indre København med udsigt til Det Elektriske Hjørne, skiller sig alligevel ud som noget særligt.

Køkkenet er japansk-italiensk, og hvis man vil vide, hvad det går ud på, er man næsten nødt til at besøge stedet. Hold øje med Jesper Boelskifte, som måske selv er på gulvet, hvis han ikke har travlt med at bestige bjerge.

Han har grundlagt stedet (og er i øvrigt en af mændene bag Mash) og er en af Danmarks absolut dygtigste sommelierer. Mange af vinene kommer fra hans private samling, og der er gode køb at gøre for den, der forstår at finde dem. Hele anmeldelse er her.

Prix fixe i New York

Ugens tip. Toprestauranter er dyre, hvis man skal spise der for alvor. Det er Levi også, men mindre end det store udtræk kan jo gøre det, hvis restauranten tillader det. Det gør Levi. Når jeg er i New York, spiser jeg tit en prix fixe-frokost og drikker et enkelt glas i baren på nogle af de dyre steder – bare for at se dem og være der et par timer. Det kan gøres for anderledes små penge, og så har man da prøvet det. Lidt, i hvert fald.

God weekend.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.