Hun er feminin og fandenivoldsk ved flygelet

Pianisten Katrine Gislinge optræder både som solist og kammermusiker og er en af landets førende på flygelet. Gennem yoga har hun fundet fornyet styrke i sit spil.

Artiklens øverste billede
»Jeg henter inspiration i andre kunstarter, især i litteraturen: Når jeg læser værker af Virginia Woolf, får jeg lyst at spille hende på klaveret,« beskriver Katrine Gislinge. Foto: PR

Katrine Gislinge går ude i solen på en af årets første lyse dage.

Den travle pianist, der i næsten tre årtier har levet af at spille koncerter i ind- og udland, har givet sig selv en sjælden pause fra musikken. I tre måneder er der ingen optrædener i kalenderen. Ingen bestemte værker, hun skal indstudere på rekordtid.

»Jeg har haft nogle hektiske år, hvor jeg har turneret og indspillet cd’er non stop. Lige nu nyder jeg at holde fri,« fortæller hun over telefonen, mens hun spadserer.
Hun kan dog ikke helt holde fingrene fra flygelet.
»Hvis jeg slet ikke spiller, bliver jeg rastløs. Jeg er afhængig af at få rørt tangenterne, så jeg sætter mig et par timer om dagen og udforsker klaveret lidt retningsløst. Det føles godt, anderledes – og lidt mærkeligt.«

Derudover bruger hun pausen på andre store passioner: At læse litteratur og at dyrke yoga.
»Yogaen fylder meget i mit liv; jeg begyndte på det, da min far, som jeg var knyttet til, blev alvorligt syg og døde for nogle år siden. Yogaen hjalp mig igennem den sorgfulde proces,« siger Katrine Gislinge, der udnytter sin nyvundne fysiske kraft i klaverspillet.

»Jeg er stærkere og smidigere end nogensinde før. Pludselig kan jeg stå på hovedet og på hænder – det er vildt at opleve, at man kan rykke sig så meget så sent i livet. Den styrke, jeg får fra yoga, overfører jeg til mit spil. På klaveret kan jeg rent teknisk nogle ting nu, som jeg ikke har kunnet før.«

I yogalære

Planen er, at hun vil uddanne sig til yogainstruktør – uden at gå på kompromis med klaverspillet.

»Grundstenen er fortsat min musik, så det bliver min form for videreuddannelse. Inden for yoga har jeg den niche, at jeg også er kunstner. På sigt vil jeg måske gerne undervise andre i, hvordan man med yoga finder sit fokus og lærer at give sig hen. Det kunne være klaverelever,« siger hun.
»Jeg har lært, hvordan jeg med yoga kan overkomme præstationsangsten op til en koncert. Lige dér har jeg en unik erfaring.«

Som seksårig fik Katrine Gislinge sine første klavertimer. Hendes mor og far var hhv. harpenist og oboist, og deres disciplinerede øvning var soundtracket til hendes barndom – først i Esbjerg, siden i København.

Forældrene frarådede hende at blive musiker, men i 1. g fik hun en slags åbenbaring om, at hun skulle spille klaver på topplan.
»Jeg lå og lyttede til en cd med Beethovens 4. Klaverkoncert med den russiske pianist Emil Gilels. Dér vidste jeg, at det her vil jeg også. Næste dag meldte jeg mig ud af gymnasiet for at forberede mig på at søge ind på konservatoriet.«

Hun kom ind i København og videreuddannede sig siden på bl.a. det prestigefyldte Yale University i USA.

Pres på psyke og krop

Med sin stærke udstråling og de enorme solopræstationer ved flygelet signalerer Katrine Gislinge udadtil et kæmpe musikalsk og menneskeligt overskud. I perioder har hun dog følt sig drænet.

»Jeg har været usikker på, om min krop og min psyke kunne holde til det konstante pres, det er at optræde. Om jeg skulle bakke ud og lave noget andet.«

Tvivlen klingede af, da hun i 2011 mødte sin nuværende mand, komponisten Bent Sørensen.
»Han indgød i mig en tillid til, at der ingen grænser er for, hvor langt jeg kan nå med mit klaverspil. Ved at være vidne til hans ubrudte kreativitet bliver jeg inspireret, og vi har et meget givende musikalsk samarbejde,« fortæller pianisten, der har live-opført og indspillet flere af Bent Sørensens værker.

I 2020 uropfører hun sammen med orkestret Copenhagen Phil en klaverkoncert fra sin mands hånd. Herudover er Beethoven på hendes repertoire. Den tyske komponist fylder 250 til næste år, og det markerer pianisten herhjemme og ude i verden med opførelser af hans solosonater og klaverkoncerter.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.