Annonce
Sne og ski

Sådan kommer mænd, kvinder og børn til skade på ski

Der er rimelig stor forskel på, hvordan mænd, kvinder og børn kommer til skade på ski, viser tal fra SOS International og Falck Global Assistance.

Hvert år kommer omkring 5.000 danskere til skade på skiferien, men skaderne fordeler sig forskelligt alt efter alder og køn. Arkivfoto: Michael Barrett Boesen

Er det et brækket kraveben, et vrid i knæet eller et brud i foden, som man kommer hjem fra skiferien med? Det afhænger groft sag af, om du er mand, kvinde eller barn.

Hvert år kommer omkring 5.000 danskere til skade på skiferien, men skaderne fordeler sig forskelligt alt efter alder og køn.

Skiskader generelt
  • Mere end 30 procent af alle skiskader blandt danskere relaterer sig til knæleddet.
  • De andre hyppige skiskader er skinnebensbrud, brækket eller forstuvet ankel eller fod. Dernæst er det skade på skulderled, kraveben eller overarm.
Kilde: SOS International

En opgørelse fra Falck Global Assistance viser, at kvinders skader oftest skyldes vrid i knæet.

- Især hos kvinderne er vrid og forstuvninger i knæregionen de mest almindelig skiskader, siger Tim Houbo Pedersen, der er ortopædkirurg og kontaktlæge hos Falck Global Assistance.

Giv dine børn en sikker skiferie

Årsagen er, at muskulaturen ofte omkring knæet ikke er stærk nok til at stabilisere og dermed undgå, at skiene roterer og forvolder vrid.

Derfor bør kvinder især have fokus på at træne musklerne godt op, inden de tager på skiferie.

- Den type skader kan ofte forebygges med eksempelvis tre måneders forebyggende træning af lårmusklerne og af musklerne omkring knæene, siger lægen fra Falck.

Knæskader er dog også almindelige hos mænd, men ikke i lige så stor stil som hos kvinderne.

Tre forsikringer du skal have styr på inden skiferien

Hos mændene ser man flere skader som brækkede kraveben, hjernerystelser, brækkede ribben og brud på hænder og håndled.

- Mænd har langt flere skader på overkroppen, og de har flere brud og traumeskader, hvilket tyder på højere fart, siger Tim Houbo Pedersen, der mener, at disse skader kunne minimeres, hvis mændene kørte på ski med større omtanke for risikoen.

Denne risikoadfærd ses allerede i teenageårene, hvor skader mellem piger og drenge også er forskellige, viser tal fra SOS International.

I de seneste tre år er hele 21 procent af skaderne hos drenge i alderen 11-20 år skulderskader, mens det blot er 8 procent for piger. Til gengæld udgør knæskader 43 procent for piger i aldersgruppen, mens det er 20 procent for drenge.

Overrask dig selv på ski: Her er fire alternative bud

- Vi ser, at det særligt er teenagedrengene, der skader skulderen, og faktisk er det den type skade, de har flest af. Det hænger sammen med, at de unge drenge tager større risici på pisterne og styrter med større kraft end pigerne, siger Mikael Fotopoulos, der er ortopædkirurg og cheflæge i SOS International.

Og inden børnene kommer i teenageårene, så er der også en klar tendens i skadebilledet, fortæller cheflægen.

- I tre ud af fire tilfælde opstår skaderne i knæ, underben eller ankel. Mindre børn har en relativ svag muskulatur, og det stiller ekstra krav til, at skibindingerne er indstillet korrekt, så de udløser, før benet giver efter, siger Mikael Fotopoulos.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her