Annonce
Sne og ski

Giv dine børn en sikker skiferie

Foruden sikkerhedsudstyr har børn brug for undervisning og viden om god adfærd på bjerget, når de står på ski.

Kenneth Bøggild fra Danmarks Skiforbund ser ofte, at forældre de første par sæsoner selv prøver at lære børnene at stå på ski, og så måske sender dem på skiskole et par gange. Men det er ikke helt nok. Foto: Peter Hauerbach

Skiferiesæsonen er i gang, og mange familier tager de kommende måneder nord- eller sydpå for at få nogle gode vinteroplevelser.

Men en god skiferie kan få en brat ende, hvis ens barn kommer til skade på ski eller snowboard. Heldigvis er der en række forholdsregler, man kan tage for at mindske risikoen for ulykker og skader.

De vigtigste færdselsregler på bjerget
  • Vis hensyn til andre, og udsæt dem ikke for fare.
  • Fart og adfærd skal tilpasses ens kompetenceniveau.
  • Når man overhaler, skal den langsommere skiløber have plads til sine sving. Kør ikke for tæt på.
  • Inden man starter, skal man orientere sig både op- og nedad bjerget.
  • Ved standsning skal man placere sig i udkanten af pisten.
  • Skal man gå op- eller ned ad pisten, så gør det i kanten.
  • Følg altid skiltning og vejledning på bjerget.
  • Ved ulykker er man forpligtet til at yde hjælp.
Kilde: Danmarks Skiforbund

Kenneth Bøggild er administrerende direktør i Danmarks Skiforbund og peger på tre væsentlige ting, der gør skiløb mere sikkert for dit barn.

Nemlig undervisning, sikkerhedsudstyr og kendskab til færdselsreglerne på bjerget.

Tre forsikringer du skal have styr på inden skiferien

- Det er vigtigt, at børn får mulighed for at dygtiggøre sig på en skiskole. Det er fint at sende dem afsted i tre til fire dage, da det bringer sikkerheden op, når de får teknikken lært, og samtidig får de mere ud af deres skiløb, siger Kenneth Bøggild.

Han ser ofte, at forældre de første par sæsoner selv prøver at lære børnene at stå på ski, og så måske sender dem på skiskole et par gange. Men det er ikke helt nok. De skal gerne af sted på skole mange gange.

- For lidt undervisning er skidt, fordi de udvikler en hjemmelavet skiteknik, som ikke udløser deres fulde potentiale og dermed heller ikke øger sikkerheden, siger Kenneth Bøggild.

Man kan nemlig se en direkte sammenhæng mellem skiskader og en skiløbers manglende kompetencer og ringe kendskab til god adfærd på bjerget.

Overrask dig selv på ski: Her er fire alternative bud

Derfor peger Kenneth Bøggild også på vigtigheden af at kende til færdselsreglerne på skibakken.

Det samme gør generalsekretær i Børneulykkesfonden Henriette Madsen.

- Opmærksom og fornuftig adfærd på pisten kan forhindre mange skiulykker. Og børnene ved allerede, hvordan man opfører sig på vejene i trafikken, så et godt råd er at forklare dem om færdselsreglerne på pisten, siger Henriette Madsen.

Og man skal huske at tale om reglerne på hver skiferie, for de unge skiløbere kan næppe huske reglerne fra året før.

Endelig skal der være styr på sikkerhedsudstyret.

- Der er et minimum af sikkerhedsudstyr, der skal være på plads, og det er hjelm og rygskjold. Børn har bare ikke altid hovedet med sig, og de støder sammen med andre og kører ind i ting. Så selvfølgelig skal de have hjelm på, og så er et rygskjold også en god investering, siger Kenneth Bøggild fra Danmarks Skiforbund.

/ritzau fokus/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Danskernes design: Vi eksperimenterer på badeværelset, men køkkenet skal stadig være hvidt
Individualitet, farver og sanselighed er blandt nøgleordene, når blikket kastes på de nye køkkener og badeværelser. Det individuelle præg er centralt, ligesom behovet for at nyde materialer og design fylder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her