Annonce
Sne og ski

Drop solcremen fra i sommer på skiferien

Når du pakker skiundertøjet og snowboardet for at tage på skiferie, så pak også gerne solcremen. Den er næsten vigtigere nordpå, end den er på en charterferie.

Den kolde luft er med til at udtørre huden. Derfor skal man vælge en fed solcreme til skiferien. Foto: Claus Bonnerup/Polfoto

Hvornår er solen stærkest?
  • Jo længere hen vi kommer på skisæsonen, jo større er risikoen for højt uv-indeks.
  • Det vil sige, at uv-indekset er højest i påskeferien, dernæst vinterferien og lavest i juleferien.
  • Undersøg uv-indekset på ferien med appen "uv-indeks", der er lavet i et samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelse, TrygFonden, Sundhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen. Den virker også i udlandet og kan give en prognose et par dage frem.
  • Kilde: Peter Dalum.
Det er efterhånden blevet en vane at pakke solcremen sammen med badetøjet, når vi skal sydpå på ferie. Men faktisk bør det også være en vane at pakke solcremen sammen med skiene.

Uv-indekset stiger som tommelfingerregel med to-tre procent for hver 100 meter, man bevæger sig opad.

- Højden og refleksionen fra sneen gør, at man for eksempel kan opleve det, der svarer til et uv-indeks på ti i Norge på fjeldet, mens det kun kommer op på omkring syv i Danmark til sankthans, fortæller Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne.

Solens stråler kan være kraftigere på skiferien: Foto: Kim Agersten/Polfoto
Sneen kan nemlig reflektere op mod 80 procent af den stråling, der kommer fra solen. Derfor skal du passe på din hud på nogenlunde samme måde, som du gjorde på sommerens charterferie, selv om du har markant mere tøj på, når du står på ski.

Jørgen Serup, der er ledende overlæge ved dermatologisk afdeling på Bispebjerg Hospital, anbefaler også, at man passer på huden, selv om det kun er i ansigtet, på halsen og eventuelt brystet at solens stråler finder vej.

Den lave temperatur påvirker nemlig også din hud negativt.

- Den kolde luft virker meget udtørrende på huden, og så er der ikke meget vand i luften oppe på bjerget, mens luften nede i dalen er meget dampmættet, siger Jørgen Serup og fortsætter:

- Der kan være en betydelig affugtning af huden, hvis den er bar. Derfor skal man bruge en solcreme i den fede ende, som samtidig fugter.

Du kan derfor blive nødt til at lægge solcremen fra sommerferien væk igen, for hvis den ikke fugter ordentligt, risikerer du alligevel skadet hud efter skiferien. Ellers er det også en mulighed at smøre både en god fugtighedscreme og en solcreme på huden, inden du klikker skiene fast.

Solkampagnen anbefaler, at man som minimum pakker en faktor 30 solcreme i sin skitaske.

- Tag gerne en lille tube med ud på bjerget, og smør på igen i løbet af dagen, hvis der er behov, råder Peter Dalum.

- Uv-stråling kan godt trænge igennem et let skydække, så man kan godt blive skoldet, selv om solen ikke virker stærk på dagen, fortsætter Peter Dalum.

/ritzau fokus/

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her