Annonce
Ferie i Danmark

På roadtrip gennem Danmarkshistorien

Tag med på en tur gennem det danske land, og oplev 10 historiske steder, der beretter om alt fra morderiske krige til store personer, som har præget Danmarkshistorien frem til i dag.

Tag med på en tur gennem det danske land.

År 1157 - Slaget ved Grathe Hede

Foto: Lisa Risager

Omringet af mark og hede tårner en fem meter høj mindestøtte op ved Grathe Hede syd for Viborg. Det var her, at slaget om kongedømmet Danmark fandt sted mellem Svend Grathe, Knud Magnuseen og Valdemar den Store. Efter Knuds død stod kampen om Danmark mellem Svend og Valdemar, og efter flere timers blodig kamp stak Svend af fra slagmarken, men han blev fundet i en mose af en nærboende bonde. Bonden, som støttede Valdemar, genkendte den forkomne konge, tog sin økse og slog ham ihjel. Valdemar stod nu som sejrherre, og elleve års borgerkrig i Danmark havde nået sin afslutning. Økse og våben fra slaget kan ses på Silkeborg Museum.

År 1908 - Slaget på Fælleden

Foto: Joachim Adrian

Fælledparken blev i sin tid etableret ved sammenlægning af Blegdamsfælled, Nørre Fælled og Øster Fælled og har siden haft betydning for mange personer i Danmarkshistorien. Den 28. april 1772 blev den kongelige livlæge, Johann Friedrich Struensee, henrettet på Øster Fælled for øjnene af 30.000 tilskuere. Fra begyndelsen af 1800-tallet blev der afholdt kongelige hestevæddeløb på området, og indtil 1893 var fællederne øvelsesplads for militæret. Slaget på Fælleden skete i 1872 ved et sammenstød mellem socialdemokratiske arbejdere og Københavns politi. Arbejderne havde varslet massemøde, men det havde Københavns politidirektør forbudt. I sammenstødet trak politiet sabler, men ingen blev dræbt ved slaget. I dag rummer Fælledparken et væld af aktivitetsmuligheder og arrangementer. Oplev f.eks. Pinsekarnevalet i begyndelsen af juli, koncert med den kongelige danske opera og udendørs biograf.

Cykeltur i Danmarks krigeriske fortid

År 1962 - Langelandsfortet

Arkivfoto: Polfoto
Året 1962 står for mange klart som et dystert og skælsættende år. Her herskede Den Kolde Krig, og i særdeleshed Cubakrisens indvirken gjorde, at ingen i disse dage vidste, om verden ville ende i atomkrig. I Danmark påvirkede krisen især en lille samling marinesoldater på Langeland, som dag for dag kunne se en mere intensiv trafik af russiske fragtskibe passere forbi. Det er disse marinesoldaters liv og historie, man kan få indblik i på Langelandsfortet. Fortet ligger på det sydlige Langeland i naturskønne omgivelser og spillede en vigtig rolle som Østersøens overvågningscentral under Cubakrisen. I 1993 lukkede fortet som marinestation og blev fire år senere åbnet som museum. Her fortælles i dag om alt fra ubåde til hverdagslivet bag jerntæppet. Som besøgende kan man besøge originale bunkere, afprøve de trænge kår i en ubåd, se film om Den Kolde Krig i museets biograf og meget mere.

År 980 - Vikingeborgen Fyrkat

Arkivfoto: Kim Agersten
Fyrkatborgen ved Hobro er en af fire vikingeborge i Danmark, som blev bygget af den danske konge, Harald Blåtand. Ud over borgen, består Fyrkat også af et borghus og en vikingegård, som har kunne huse både vikinger, kvinder og børn. Fyrkat blev udgravet af Nationalmuseet i 1950'erne og består i dag af en rekonstruktion af borgvolden.

Vikingegården danner i sommersæsonen ramme om forskellige aktiviteter, hvor de besøgende har mulighed for at være med. På Vikingegården er også en museumsbutik og et besøgscenter, hvor man blandt andet kan prøve vikingetøj.

  • Vikingecenter Fyrkat: Fyrkatvej 37 B, 9500 Hobro
  • Læs mere på: www.fyrkat.dk

År 1170 - Sct. Bendts Kirke

Foto: Janne Klerk
I centrum af Ringsted findes Sct. Bendts Kirke, som er en af Danmarks ældste murstenskirker. Den blev kendt som kongelige begravelseskirke og var blandt andet gravsted for Kong Valdemar den Store. Han døde i 1182 og blev efterfølgende lagt i en af kirkens indemurede grave i en lædersæk. I 1885 blev han og flere andre konger udgravet, da kirken skulle restaureres. Ved udgravningen fandt man også graven efter Kong Valdemar Sejr, som ifølge sagnet grundlagde Tallinn i Estland ved det selv samme slag, hvor Dannebrog faldt ned fra himlen og blev Danmarks nationalflag. Kirken tilbyder rundvisninger for interesserede, hvor man bl.a. kan se mindeplader fra de begravede konger og dronninger.

Gustav Vasas fængsel

År 1158 - Vitskøl kloster

Foto: Hanne Würtz

Med udsigt til Limfjorden ligger Vitskøl Kloster, som Valdemar den Store byggede efter sejren på Grathe Hede. Klosteret blev ledet efter cistercienserordenens regler, hvilket blandt andet betød en bestemt opbygning af klosteret, bestemte dagsrytmer og bestemt kost. Klosteret var særdeles velhavende og havde store landbesiddelser, hvilket gjorde det populært blandt øvrige europæiske cistercienserklostre. I dag kan man stadig se ruinrester, som giver et godt indtryk af klosterets akitektur. Dele af klosteret blev renoveret i 1980'erne og bruges i dag som konference- og kursuscenter. Til jul afholdes julemarkeder, og i oktober arrangeres der middelalderdage på klosteret.

År 1760 - Bidstrup Herregård

Foto: Bidstrup Herregård Arkiv
Følg livet på en dansk herregård i 1700-tallet, når du besøger Bidstrup Herregård nord for Aarhus. Herregården består af hovedhuset, seks private boliger, 650 hektar skov, åløb og et omfattende landbrugsareal. Fortællingen lyder, at herregårdsfruen, Karen Rosenkrantz de Lichtenberg, fra 1777 overtog driften efter hendes mands død. Han havde efterladt en herregård på fallittens rand, men Karen Rosenkrantz de Lichtenberg fik sammen med godsets ansatte rettet op på den skrantende økonomi. Hendes arbejde og hverdagsliv kan følges i de dagbøger, som hun troligt skrev frem til sin død i 1807. Som besøgende er der mulighed for ekskursioner, hvor man kan opleve alt fra hovedhuset til Karens dagbøger.

År 1864 - Slaget ved Dybbøl

Foto: Ole Steen
Danmark mistede næsten en million indbyggere, da kampene ved Dybbøl brød løs mellem danskerne og preusserne. Slaget kom som en reaktion på den danske vedtagelse af novemberforfatningen, som skulle gælde som en fælles forfatning for Danmark og hertugdømmet Slesvig. På dette tidspunkt var Slesvig opdelt mellem tilhængere af kongeriget Danmark og tilhængere af Det Tyske Forbund, og forfatningen stred imod de tyske idealer. I dag byder byen Dybbøl, foruden fejringen af slagets 150 års jubilæum i år, på muligheden for at mærke kampene på næsten nært hold på historiecenter Dybbøl Banke. Her kan man stå i de danske soldaters løbegrave, mærke vægten bag kanonerne og bevæge sig rundt i en rekonstruktion af de danske skanseanlæg. Naturen omkring centeret byder også på mindesten og sprængte krudtmagasiner. Ikke langt fra historiecenteret ligger Dybbøl Mølle, som efter sin ødelæggelse i slaget blev symbol på danskernes udholdenhed. Møllen rummer i dag et museum.

  • Historiecenter Dybbøl Banke: Dybbøl Banke 16, 6400 Sønderborg
  • Læs mere på: www.1864.dk

Oplev Danmarks værn mod østblokken

År 1286 - Mordet i Finderup Lade

Foto: Carsten Andreasen

Omgivet af bakkelandskab og store plantager fandt Danmarkshistoriens sidste og nok mest myteomspundne kongemord sted i den lille by Finderup sydvest for Viborg. Mordet skete en november nat, da den danske Kong Erik Klipping ifølge fortællinger søgte ly i en lade under en jagtudflugt. I laden blev han overrumplet af ukendte gerningsmænd og senere fundet med 56 knivstik. Man fandt aldrig morderne, og mordet forbliver endnu en gåde. I anledning af 650 års dagen for mordet, skænkede digter og professor Thor Lange i 1891 et mindekors til Finderup på stedet, hvor det menes, at laden lå. I dag kan mindekorset med indgravering ses vest for Finderup kirke.

År 400 - Lindholm Høje

Foto: Bob Krist BOB KRIST

Liggende på en skråning med udsigt til Limfjorden finder vi roadtrippens alderspræsident, det fredede Lindholm Høje. Her findes omkring 700 grav- og bopladser fra både den germanske jernalder og vikingetiden. Nord for pladsen lå engang den tilhørende landsby, hvor der blandt andet er fundet huse, hegn og brønde. Gravpladsen på Lindholm Høje er markeret af flere hundrede vikingeskipsformede stensætninger rundt om gravene. Omkring år 1100 ramte en voldsom sandflugt Lindholm Høje, og pladsen blev forladt. Sandet dækkede stenene indtil fortidsmindet blev fredet i 1901 og udgravet i 1950’erne. I dag kan man besøge det tilhørende museum og i sommerperioden opleve live vikingespil.

Ny attraktion på Christiansø

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce
Polaroid Originals OneStep 2: Det klassiske Polaroid er tilbage
Fascinationen ved gammel teknologi vil ingen ende tage – hvor irrationel den nu engang kan være. De overmættede og udtværede Instagram-filtre på mobilen er ikke længere nok. Der er kommet stor efterspørgsel på den ægte vare. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her