Ferie i Danmark

Find vej til lykken på Samsø

Spil golf på banen, der har vundet Golfsportens Miljøpris, klap de mange gutefår, der tuller rundt på øen og tager sig af en del af naturplejen, og kast dig ud i at gøre øens kendte kunstnerkoloni kunsten efter. Samsø er øen, hvor ren og skær lyksalighed er inden for rækkevidde, så snart færgen har lagt til havn.

Varieret natur, et rigt dyreliv, øboernes gæstfrihed og en uendelig portion idyllisk charme – det er svært ikke at føle lykke på Samsø. Foto: Nicolai Perjesi/VisitDenmark

Lykken er ikke en destination, men en måde at rejse på." Citatet er hentet fra en pakke Gajol – stærk lakrids – og ordsprog går man aldrig galt i byen med. Og dog. Måske har det lommefilosofiske mundhelds betydning fundet sin begrænsning.

For når man vandrer rundt i verdens største labyrint, står dens endepunkt og dermed destinationen for vandringen som symbolet på endegyldig lykke – et symbol, der kun vokser sig større, i takt med at gåturen gennem labyrintens stier bliver længere og listen af passerede blindgyder vokser.

3 råd til rejsen

Vær grøn som øen
Samsø er kendt som en bæredygtig ø og som et pragteksemplar for grøn omstilling. Øen har været CO2-neutral siden 2007 i kraft af dens vindmøller på land og vand, og nu er næste skridt at blive en fossilfri ø i 2030. ”When in Rome” – gør som samsingerne, og tag en afslappet ferie i harmoni med naturen. Udnyt de mange grønne muligheder, brug rugbrødsmotoren frem for benzinmotoren, og hop på en cykeltur øen rundt – eller spring på en ganske fossilfri hestevogn.

Spis dig lykkelig
Det er ikke kun kommunens energiplaner, der er grønne. For Samsø er hele Danmarks køkkenhave og leveringsdygtig i alt, hvad der er frisk og grønt: fra asparges til spiseligt tang. Kartofler, frugt og bær i alle afskygninger kan plukkes eller købes friske i de mange gårdbutikker. De mange lokale råvarer serveres i lækre og yderst velsmagende retter på de mange restauranter og spisesteder på øen. Flere af disse – blandt andet Restaurant SAK i Ballen, Strandlyst Hotel & Restaurant og Vadstrup 1771 – er at finde i White Guide, der samler Nordens bedste spisesteder.

Book overnatning i god tid
Selv om Samsø har et stort udvalg af overnatningsmuligheder, skal man dog ikke lade sig snyde. Øen er populær i højsæsonen især, og det er en god idé, at være i god tid med bookingen.

Men naturens mange farvenuancer og duften af nåletræer og græs gør alligevel vandringen til en ganske fornøjelig tur. Derudover er der naturligvis det gode selskab med holdmedlemmerne og udfordringerne i de quiz-spørgsmål, der skal besvares for at vælge retning ved hvert T-kryds i labyrintens indviklede rute.

Vi befinder os i verdens største labyrint, der er opført i en gammel juletræsskov på den nordlige del af Samsø. Træer og buske danner – foruden det kringlede stisystem – også hjemsted for et rigt dyreliv. 26 forskellige fuglearter, ræve, rådyr, firben, pindsvin, frøer, mus og harer er blot nogle af de dyr, man kan være heldig at støde på her.

Netop dyrelivet er noget af det, som Karen og Erik Poulsen elsker ved den seks hektar store labyrint. Det er dem, der er ophavsmænd til forlystelsen og ejere af den store grund, som labyrinten er opført på – en grund som tidligere har forsynet tusindvis af hjem med juletræer gennem mange jule.

Men siden 1997, da en forpagtningsaftale med en juletræsdyrker udløb, har de to altså kunnet kalde sig labyrint-indehavere.

»Vi stod dengang med seks hektar nordmannsgran, som ikke længere var gode nok til juletræsbrug. Og så skulle der træffes et valg. Enten skulle vi rydde hele skoven og anlægge en kornmark – eller vi kunne lave noget, der i stedet var sjovt,« fortæller Erik Poulsen.

»Vi har ikke fortrudt, at valget faldt på det sjove. Det er simpelthen så dejligt at gå en tur og lytte til fuglene – og se ung som gammel få sig en god oplevelse herinde,« fortsætter han.

Svar rigtigt – så er turen kortest

Det er svært ikke at give ham ret. Labyrinten er meget mere, end det man forbinder med en almindelig labyrint med snorlige og nænsomt klippede hække.

I Samsø Labyrinten udgøres stierne af mere eller mindre tæt bevokset skov, hvilket giver en følelse af, at man befinder sig i en skov og ikke i en menneskeskabt verden. Ruten gennem labyrinten vælges ved hjælp af en såkaldt stifinder, som indeholder en lang liste med spørgsmål og dertilhørende svarmuligheder, der dikterer en højre- eller venstredrejning ved det kryds man er kommet til.

Stifinderen vælges af holdet inden turstart ud fra en liste af stifinder-temaer som spænder over alt fra Harry Potter-tema til golf-quiz til viden om verden. Emnerne og de gådefulde spørgsmål giver både hjernegymnastik og snakkeemner til gåturen – og grundlag for lidt god intern konkurrence blandt holdkammeraterne.

Nok er turen gennem labyrinten begyndt med højt humør og stor tiltro til egne evner, men efterhånden som ruten synes mere og mere endeløs og listen af forkert besvarede spørgsmål vokser, stiger mistroen til både egne og ikke mindst holdkammeraternes viden. Så selv om turen mod labyrintens center nydes, er lykkefølelsen nu alligevel stor, da vi efter tre kvarters gåtur – med en del omveje undervejs – når enden af labyrinten.

Kom på vildspor: Verdens største labyrint er dansk

Lettelsen over at være i mål er ren lykke, og der er brede smil blandt holdkammeraterne og hos modstanderholdet, som mærkværdigvis har nået målet længe før os. Med en sikker sidsteplads i hus er det godt at kunne læne sig op ad de kloge ord på Gajolpakken og stå ved, at det er i rejsen og ikke destinationen, at lykken findes.

Ballen Havn ligger på Samsøs østside og er øens største. Et hyggeligt lystbådeområde, restauranter, butikker og en god badestrand gør den til ret så idyllisk en havn. Foto: Kathrine My Poulsen

Lykke malet med akvarel

Samsø synes nu i det hele taget at være en destination, hvor lykken og det gode liv er nemme at opsnuse. Øens varierede omgivelser med både strand og skov, bakker og hede får den til at virke som et uforstyrret åndehul, langt væk fra hverdagens trivialiteter. Ikke så underligt, at mange musikere og kunstnere gennem tiden har søgt til Samsø for inspiration og fordybelse.

Tilbage i 1943 tilbragte de kendte Cobra-kunstnere Asger Jorn og hans bror Jørgen Nash en hel sommer på Samsø. De to kunstnere fik følgeskab af blandt andet maleren Ejler Bille og billedhuggeren Robert Jacobsen. Gennem hele sommeren hentede den lille kunstnerkoloni inspiration i den billedskønne og idylliske landsby Nordby samt i landskabet omkring den.

Der forsøges efter alle kunstens regler at gøre de dygtige kunstnere kunsten efter på et malekursus på toppen af Ballebjerg. Foto: Jacques Rahr Knudsen
Formentlig drog de i løbet af det kreative ophold langs vejen fra Nordby i vestlig retning og endte 64 meter over havet på toppen af Ballebjerg. Herfra kunne de nyde udsigten mod vest over de græsklædte bakker, havet, Tunø og Aarhus i det fjerne, mens de kunne spotte de små øer, Kyholm, Lindholm, Rumpen og Vejrø, hvis de kiggede mod øst. Måske var det netop her, at Jorn, Nash og Bille blev inspireret til den eksperimentelle fornyelse af det daværende kunstudtryk, som de blandt andet udfoldede som medlemmer af Cobra-bevægelsen.

I dag sidder kunstneren Gurli Hansen jævnligt på toppen af Ballebjerg med akvarelfarver, pensler og et meget malevenligt landskab. Hun har ikke dedikeret sin kunst til et politisk projekt eller en kunstnerisk bevægelse, men nyder blot at udfolde farver, former og natur i sine akvareller.

»Der er så meget her, man kan få ned på papiret. Se – kig igennem passepartout-rammen. Det giver et perspektiv til maleriet,« siger hun. Gurli, der er iklædt en stor, råhvid skjorte med malerpletter, holder en lille, hvid ramme op foran sig. Rammen afgrænser motivet og definerer, hvad penslerne efterfølgende skal få fremhævet på det blanke papir.

Hun har taget plads på en medbragt klapstol med farver, vandglas til penslerne og en stor portion pædagogisk overskud til et mini-malerkursus i Ballebjerg. Mens farverne og penslerne skal bruges til at forevige Samsøs grønne bakker og blå horisont, skal det pædagogiske overskud sættes i spil over for de ret uøvede kunst-amatører. Heldigvis er Gurli lige så pædagogisk som hun er god til at male.

»Nej, hvor er det vel nok et fantastisk snelandskab, du har malet,« udbryder hun med et smil på læben til en af deltagerne, der skraldgriner, da han indrømmer, at det langtfra var et snelandskab, han forsøgte at male.

Gurlis smittende smil og inspirerende tilgang til malerarbejdet gør det lille kunstkursus til en god oplevelse. Samtidig er det som om, at øvelsen i at indfange et enkelt udsnit af den smukke natur gør, at man nemmere hæfter sig ved de små detaljer, farvenuancer og bevægelser i landskabet. Det er en fin måde at opleve Ballebjerg på. At dvæle ved udsigten, nyde roen og lade verden gå i stå for et par timer. Og så er det rart, at også Gurli hylder deltagernes abstrakte tilgang til maleriet, som Jorn, Nash og Bille gjorde engang.

»Heldigvis er der jo ikke noget rigtig og forkert, når det kommer til kunst. Der findes teknikker, teorier og farvelære, men så længe du maler, det du ser, og sådan som du ser det, er det et vellykket maleri,« siger Gurli, mens gruppens færdige malerier vist bekræfter udsagnet meget godt.

På restaurant SAK i Ballen bliver de lokale råvarer nænsomt tilberedt og arrangeret af køkkenchefen, Yasser Rahim Naz (tv), med hjælp fra to kokke. Deres arbejde sker med frit udsyn fra restauranten, hvilket giver en fabelagtig restaurantoplevelse. Foto: Kathrine My Poulsen

At ramme rent – det er lykken

Længere sydpå på øen – i Besser – opererer man ikke ud fra helt samme tilgang. For på Samsøs golfbane er der ret stor forskel på rigtig og forkert – i hvert fald, når det kommer til måden, den lille golfbold rammes på. Det er nok også derfor, at man som ganske uerfaren golfer hjælpes godt på vej med instruktion i det famøse slagspil, når man kigger forbi den fine golfbane uden de helt store forudgående forudsætninger.

Så gælder det først og fremmest om at lære overhovedet at ramme bolden. Efter halvanden times lærerig træning, hvor græsset ved siden af golfbolden har fået lige så mange hug som bolden selv, begynder det dog langsomt at give mening.

Ikke at der er kontrol over hverken golfkøllens sving eller boldens retning, men alligevel føles det ganske meningsfuldt at bevæge sig rundt på de kortklippede græsbaner med holdkammeraterne trissende ved siden af. Ikke mindst her på Samsø Golfklubs indbydende bane, som ligger i enestående omgivelser helt ned til vandet. Rent faktisk er et par af banens huller placeret helt ned til strandkanten – der må være ganske få øvrige golfbaner, der kan bryste sig af et spil ”golf i vandkanten”.

Ud over at holde på rigtigt og forkert, hvad angår golfslaget, så er Samsø Golfklub også resolutte i tilgangen til kunstgødning og miljøvenlig behandling af banen. På arealerne mellem banens huller, roughen, græsser en stor flok gutefår, der bruges til at holde beplantningen nede.

Gutefårs ekspertise er at spise buske, og derfor bruges de blandt andet til at holde hybenroser og krat nede på Nordby Bakker. Foto: Kathrine My Poulsen

Derudover gøres der ingen brug af konventionel gødning eller sprøjtegifte på banen. Gødningen blev for nogle år siden erstattet af kalkun- og hønsemøg og som svampebekæmpelse bruges koldpresset tang – og så kører greenkeeeperen selvfølgelig rundt på en solcellledrevet greenklipper. Det betyder, at en omgang golf foretages under skarp overvågning af gutefår og i følgeskab med harer, rådyr, blishøns, gæs og cirka 35 andre dyrearter. Lykken for både golfspillere, naturelskere, gutefår og smådyr findes lige her.

Her skal du overnatte

Samsø byder på nogle af de hyggeligste badehoteller – som Det lille Sommerhotel, der er et hyggeligt badehotel i havnebyen Ballen. Ud over afslappede omgivelser tilbyder hotellet friske hjemmebagte boller på morgenbordet, en minibar i baghaven og idyllisk indrettede værelser.

Er man til mere luksus, er Hotel Strandlyst et godt bud. Hotellet ligger et stenkast fra stranden og kun et par kilometer fra golfbanen. Hotellets værelser er luksuriøst indrettet, og de stilfyldte omgivelserne oser af æstetisk harmoni.

Hvis ro og idyl er øverst på rejseønskelisten, skal man overnatte på Vadstrup 1771, der er en smukt renoveret 1700-talsgård, som tidligere hørte til Brattingsborg Gods. Hotellet ligger midt på øen og er omgivet af rolig natur, der lægger op til total afslapning og afkobling fra verden omkring en.

Ud over de mange hoteller er der også campingpladser, feriehytter, sommerhuse og Rockhotellet i Brundby – og således meget at vælge imellem.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Rejser lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her