Annonce
Ferie i Danmark

Et fængslende museumsbesøg

I Californien har fængselsøen Alcatraz i mange år været en stor turistattraktion, men man behøver ikke rejse uden for landets grænser for at se et fængsel indefra. I Danmark har flere fængsler fået deres eget museum.

Fængselsmuseet i Horsens. Foto: Fængslet

Fængselsceller gennem tiden

Et besøg hos Københavns Fængslers Museum ved Vestre Fængsel giver en god fornemmelse af, hvordan det gennem tiden har været at ruske tremmer. Museet er fordelt over fire etager, og udstillingen danner en historisk gennemgang af det københavnske retsvæsen fra 1662 til i dag. Museet har genskabt fire fængselsceller, så det er muligt at fornemme, hvordan forholdene for de indsatte har ændret sig gennem tiden.

Foto: Sara Amos Pedersen

Den ene celle illustrerer den celle, som Dagmar Overby sad i, da hun sad fængslet for en række drab på børn. Hun er Danmarkshistoriens største seriemorder og døde i Vestre Fængsel i 1929. En anden celle viser, hvor sparsommeligt cellerne var indrettet i 1895. Dengang var der ikke meget mere end en smal seng, et bord og en stol, mens cellen fra 1965 er udstyret med både et tv og radio. Den sidste celle viser, hvordan cellerne i dag er opgraderet med skabe og en seng, der ikke skal klappes sammen om dagen. Museet har også en række udstillinger, der sætter fokus på legetøj fremstillet i fængslet, fangernes flugtforsøg, fængselskirken og tiden under anden verdenskrig.

Museet har åbent hver tirsdag fra 10-16. Fra klokken 10-12.30 er der adgang for grupper, der har reserveret en rundvisning. Entré koster 20 kroner pr. person.

Stort og interaktivt fængsel

I Horsens findes Europas største fængselsmuseum. Det store fængsel åbnede i 1853 og fungerede helt frem til 2006 som et statsfængsel for fanger, der skulle afsone en længere straf. Museet består af forskellige afdelinger, der tilsammen giver en fornemmelse af fængslets lange historie. Her får man blandt andet fortællingen om Danmarkshistoriens sidste halshugning og Lorenzens fangeflugt. Besøgende møder fanger og vogtere, der går forbi som skygger på gangene.

Foto: Fængslet

Stopper man op ved skærmene, der er placeret rundt omkring i museet, er det muligt at komme tættere ind på livet i fængslet, når de indsatte og deres vogtere fortæller om alt fra familieforhold til problemer med narko. Det er også muligt at slå følgeskab med en af de tidligere fanger eller ansatte, hvis man i indgangen vælger et af de ti interaktive ID-kort. Med et ID-kort i hånden bliver du taget på en rundvisning, der tager udgangspunkt i den enkelte persons fortælling.

Kom på vildspor: Verdens største labyrint er dansk

Museet har vundet flere priser for sin levende formidling. De har blandt andet fået Museums & Heritages store internationale pris for ”Bedste udenlandske museum 2016”.

Entré koster 95 kr. for voksne, mens børn under 18 år kommer gratis ind. Det er også muligt at overnatte i fængslet. Museet har 24 celler med plads til to-fire gæster. Der er bad og toilet på gangen samt køkken og loungeområde med sofaer. Prisen for en overnatning er 575 kr. for to personer.

Kommunistfanger og ferielejr

Krigsfanger, børn med tuberkulose og kommunister. Historien om Statsfængslet ved Horserød rummer det hele, og siden 2002 har det været muligt for alle at gå på opdagelse i stedets fortid i Horserødlejrens Fængselsmuseum.

Man mærker historiens vingesus, når man bevæger sig gennem museets forskellige afdelinger. Det første rum fortæller om fængslets første år, hvor Danmark under første verdenskrig gav husly til 1.200 sårede russiske soldater og officerer. Senere fungerede de røde barakker som ferielejr for danske børn, der var ramt af tuberkulose eller skulle have sul på kroppen. Fængslets historie er fortalt gennem fotografier, dokumenter, malerier og andre genstande, der giver en idé om, hvordan livet i Horserødlejren har været gennem tiden.

Foto: Sara Amos Pedersen

Museets største fokus ligger på fængslets funktion under anden verdenskrig. Horserødlejren er mest kendt for at huse de kommunistiske fanger, men fængslet havde flere funktioner i løbet af krigen. I 1940 blev der oprettet en lejr for emigranter, som skulle udvises til Tyskland, men da samarbejdspolitikken ophørte, blev der i stedet oprettet en lejr, hvor de jøder der forsøgte at flygte, blev bragt hen.

Selv om den historiske fortælling er spændende, bør du også besøge museets anden bygning. Her kan man blive klogere på, hvordan fængslet fungerer i dag. Museet har åbent tirsdag, torsdag og søndag klokken 11-15, og der er gratis entré.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Bolig
Sådan beskytter du boligen mod vandmasserne
En af konsekvenserne ved klimaforandringerne er mere nedbør og risiko for hyppigere oversvømmelser. Se her, hvordan du sikrer din bolig mod vandet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her