Annonce
Ferie i Danmark

Snup en tur på en af de offentlige cykelruter

Aftentur, weekendtur eller sommertur. Vi kommer ikke til at gå ned på manglende ideer til cykelture. Der er et væld af lokale, regionale, nationale og endda flere internationale cykelruter i Danmark. Explorer hoppede på cyklen i Skagen og fulgte en af de mange stier til Hirtshals.

Der er små bakker på ruten her mellem Tversted og Hirtshals. Foto: Per Raahauge

Solen skinner, og Dannebrog vajer over de gule huse i Gammel Skagen, mens vi stille kører ud af byen, mens vi i sadlen mærker bumpene fra sammenføjningerne i betonvejen, som ligner alle de andre ved Vesterhavet, som tyskerne fik anlagt under Anden Verdenskrig.

Turen skifter mellem store frie vidder, mindre sommerhusområder og småbyer.

Oppakningen er let med et par flasker vand og en let jakke til at trække over sig, hvis det skulle blive koldt. Samt en cykelpumpe og diverse småværktøj, hvis uheldet skulle være ude.

Målet er at besøge nogle venner, der er i deres dejlige sommerhus øst for Hirtshals. Huset ligger så tæt ved vandet, at man kan nyde den fredede bevoksning i forgrunden og Vesterhavet i baggrunden. Ruten fra Skagen er de smukke stier gennem klitter og plantager.

Cykling kan dyrkes på mange niveauer. Nogle foretrækker en kort aftentur – måske endda på en elcykel, mens andre ikke kan få udfordringer nok med lange distancer, mange højdemeter eller stor oppakning. Fælles for de fleste cyklister er, at de foretrækker at køre, hvor der er oplevelser, udfordringer og gerne få biler.

En lille skovsø midt i en af plantagerne, som Vestkyststien kommer igennem. Foto: Per Raahauge
Vi valgte at begynde sommerens første lidt længere cykeltur i Skagen. Danmarks nordligst beliggende by blev valgt, fordi en række cykelruter går ud fra eller slutter i Skagen, alt efter hvilken vej man ønsker at køre dem. Samtidig er det en del af landet, hvor der er meget natur og kultur at kigge på. Og så er det muligt at vælge ruter, hvor der stort set ikke er udfordrende bakker.

Inden turen oplevede vi Skagens skønne lys, der lokker kunstmalerne til toppen af Jylland. De skønne fisk, der serveres nede ved havnen. Og et væld af andre lækkerier, som kan indtages i restauranterne eller tages med hjem.

Snoede, asfalterede stier

Turen går sydpå ud af Skagen, forbi Den Tilsandede Kirke ad den asfalterede sti, der slynger sig gennem landskabet. Når man holder hvil, kan man fra en af de gamle klitter se vand både mod øst og mod vest.

Turen skifter mellem store frie vidder, mindre sommerhusområder og småbyer. Det meste af vejen går ad asfalterede stier. Kun kortere distancer går ad en mindre landevej, hvor man kan møde biler. På vejen holder vi småhvil, får lidt vand at drikke og går en lille tur op på Råbjerg Mile, hvor udsigten er helt fantastisk. Vi besøger også en af de små kirker, spiser frokost i Tversted og kommer gennem den lille by Skiveren, som mange sikkert stadig forbinder med tidligere statsminister Jens Otto Kragh.

Sidste del af vores rute går ad grusstier og skovveje gennem plantager af en blanding af nåleskov og løvskov med idylliske småsøer. Vi slutter i Øster Kjul, parkerer cyklerne og tager et godt glas, mens vi kigger ud over Vesterhavet og snakker turen igennem.

Mange hjælpemidler

Vi har tidligere cyklet i Nordjylland og fulgt de afmærkede stier. Denne gang kørte vi et lille stykke ad Vestkystruten, som er en af de 12 store nationale cykelruter. Tre af landets ruter begynder eller ender i Skagen: Vestkystruten (1) (fra Rudbøl ved den dansk-tyske grænse til Skagen (561 km); Hærvejsruten (3) langs Den jyske Højderyg til grænsen (450 km); og Østkystruten fra Skagen til Sønderborg (5) (650 km). Alle ruterne med en kort beskrivelse kan ses på www.trafikken.dk under ”cyklist”. Når man klikker på ruten, kommer en kort beskrivelse af den.

Alle cykelruterne kan overføres til ens egen gps, men Vejdirektoratet gør opmærksom på, at det gøres på forskellige måder alt efter fabrikat. Så man må søge oplysninger om det hos producenten af gps’en.

Ruterne er – hvor det er muligt - valgt ad stier, ad cykelstier eller mindre befærdede veje, markveje eller skovveje.

De danske cykelruter er opdelt i tre kategorier: De nationale med numrene 1 til 15; de regionale med numrene 16 til 199; og de lokale cykelruter inden for en eller to kommuner med numrene mellem 100 og 999. De regionale og de lokale ruter kan søges på de lokale hjemmesider eventuelt via www.visitdenmark.dk. Flere steder kan man hente brochurer og småkort på nettet. Andre steder må man bestille bøger og kort på nettet eller hos sin boghandler.

Beskrivelsen på www.trafikken.dk er ikke så fyldig som i bogen ”På cykel langs Jyllands vestkyst”, som blandt andet kan anskaffes hos Dansk Cyklist Forbund www.cyklistforbundet.dk, der har en velassorteret netbutik.

Bogen er oversat fra tysk og indgår i en hel serie af bøger, der tilsammen dækker den internationale og 6.000 km lange Nordsøruten – the North Sea Cycle Route www.northsea-cycle.com. Ruten går fra Bergen i det vestlige Norge via Oslo og Göteborg og videre med færge til Grenaa. Herfra går den langs den jyske østkyst, op omkring Skagen og sammen med Vestkyststien til grænsen. Derefter fortsætter den langs den tyske, hollandske og belgiske kyst, med færgen til Harwich i England, langs den engelske og skotske østkyst og helt op til Shetlandsøerne, hvor den slutter.

De danske cykelruter ligger også på ”Ud i naturen-kortet” på www.naturstyrelsen.dk. Her kan man endda lave sin egen cykelrute og lægge den ind på kortet. Et andet og mere avanceret sted er Cyklistforbundets www.cyclistic.dk, hvor man kan hente eksisterende ruter eller lave sin egen.

Så på med cykelhjelmen, og oplev Danmark fra cykelsadlen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Eksperter: Frygt for ringere ældrehjælp spiller ind, når ældre vælger at flytte tættere på børn og børnebørn

Ønsket om at være tæt på børn og børnebørn får ældre til at overveje at forlade hjembyen og flytte tættere på familien, viser en spørgeundersøgelse. Men også udsigten til ringere hjemmehjælp og ventelister på plejeboliger har betydning for deres beslutning om at flytte, mener eksperter. Kurt Madsen og Ellen Nørgaard forlader Vestjylland for at slå sig ned tættere på familien.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her