Annonce
Rejser

Ekstremsportsudøvere vil udfordres i udlandet

Et stigende antal danskere vælger at presse sig selv til ekstremerne, og for mange danner ekstremsporten også baggrund for rejser, hvor anderledes og mere kuperet terræn giver flere udfodringer.

BASE jump er en af de nyere former for ekstremsport, hvor udøveren starter med frit fald, før faldskærmen udløses. Foto: Lai Seng Sin/AP

Maratonløb i en glohed ørken, bjergbestigning på sneklædte tinder og rafting på brusende floder.

Flere danskere fravælger de almene motionsformer for i stedet at træne intensivt frem mod større ekstremsportskonkurrencer - både i Danmark og i  udlandet.

Flere motionister søger udfordringer i velkendte sportsgrene, og ekstremsport er i højere grad muligt for alle. Foto: Paolino Tassi

Konkurrencerne i udlandet giver nemlig mulighed for at udfordre sig selv yderligere, mener Morten Hansen, cand. scient i idræt og psykologi.

»Udviklingen gør, at det ikke er nok at løbe en maraton mere. Nu skal den løbes i bjerge i udlandet, hvor temperaturene eller terrænet er anderledes og udfordrer på en anden måde,« forklarer Morten Hansen.

Den stigende interesse for at presse sig selv til det yderste hænger sammen med, at det kan give en rus, forklarer han:

»På den ene side er der ikke meget forskel på ekstremsport og f.eks. badminton. Det hele handler om mestring og udholdendhed. Med alle former for sport kan man sætte sig større mål og udvikle sig, men med ekstremsportens meget intense bedrifter oplever mange en meget intens flowfornemmelse og efterfølgende en rus, som skaber en trang til at gøre det igen,« siger han og tilføjer, at ekstremsporten for mange er en kontrolarena.

»Ved ekstremsport oplever man, at kroppen reagerer på det, den udsættes for. Man kan snakke om et område, hvor man kan kontrollere flere parametre og sin fysik på samme tid. I ekstremsporten står man alene og kan skabe den fulde kontrol,« forklarer han.

Græsk adventure-ø tryllebinder

Ekstremsport i udvikling

Ekstremsport er endnu en forholdsvis lille niche i Danmark, og på grund af dens sammensætning af mange forskellige sportsgrene er det svært at give et eksakt tal på, hvor mange danskere der dyrker ekstremsport, og hvor mange der rejser til udlandet for at søge større udfordringer.

Fakta

Former for ekstremsport

Adventure Race: En konkurrence, som kombinerer to eller flere udholdenhedsdiscipliner, f.eks. orienteringsløb, mountainbike og klatring.

Bungy jump: Også kaldet elastikspring. Udøveren springer ud fra en bro eller kran med en elastik om livet eller fødderne.

BASE jump: Et udspring fra en bro eller lignende fast objekt iført en faldskærm. Faldskærmen foldes først ud efter springet, og der er derfor først et element af frit fald. BASE står får Building, Antenna, Span, Earth.

Faldskærmsudspring: Udspring fra fly iført faldskærm. Faldskærmen udløses først efter et længere frit fald, og faldskærmsudspring er i dag en konkurrencedisciplin over hele verden.

Paragliding: Her hænger udøveren under en faldskærmslignende skærm og benytter opdriften fra et bjerg eller en skrænt til at komme op i luften. Det er også muligt at lade sig trække efter en bil eller båd.

Rafting: Handler om at navigere på en flod med en åre. Udøverne skal styre uden om de mange forhindringer, som befinder sig i det brusende vand.

Maratonløb: Et organiseret løb på 42,195 kilometer, hvis oprindelse stammer fra Grækenland.

Triatlon: Er en mulitsport og en olympisk disciplin, som består af svømning, cykling og løb. Den olympiske distance består af 1.500 meter svømning, 40 kilometer cykling og 10 kilometer løb.

Ser man på antallet af tilmeldinger til f.eks. maratonløb eller triathlon, er det dog tydeligt, at ekstremsport er i udvikling:

»Deltagertallene ved maraton er steget eksplosivt de seneste år, og det samme gælder også f.eks. faldskærmsudspring. Når man kigger på mountainbike eller downhill-ruter, sker der en udvikling både i antallet af deltagere, men også i antallet af  ruter, som desuden bliver mere ekstreme,«  siger Morten Hansen.

Den stigende popularitet kan forskningsleder fra Idrættens Analyseinstitut Maja Pilgaard nikke genkendende til:

»Vi ser en udvikling i form af de såkaldte adventure-løb, som kombinerer løb med andre aktiviteter, f.eks. mountainbike. Det er måske ikke decideret ekstremsport, men det er stadig mere end bare almindelig cykling. Cross-løb ser vi også, hvor man skal hoppe over træstammer og løbe i mudder. Triatlon er også i udvikling og er blevet meget populært,« siger hun.

Svævebane over Costa Ricas jungle

Fremtiden bliver mere ekstrem

Spørger man Morten Hansen, hvordan fremtiden ser ud for ekstremsporten, lyder svaret, at det vil blive endnu mere ekstremt, fordi udøverne vil skulle presse sig selv endnu mere for at opnå den adrenalinrus, som de opnår, når de balancerer på kanten af fysisk udmattelse og fare.

»Rusen giver en god fornemmelse i kroppen, og den følelse, som ligger i kontrolflowet, kan mange godt lide. Derfor søger de den igen og igen. Med den udvikling, vi ser nu, bliver det sværere at fremkalde denne rusfornemmelse, og derfor trives ekstremsporten særdeles godt,« siger han.

På muren ved et tilfælde

Fem ekstreme konkurrencer - i udlandet og herhjemme:

Great Wall Marathon, Kina: På selve den kinesiske mur kan man løbe, hvad der efter sigende skulle være et af de hårdeste og en af de smukkeske maratonruter i verden. Man kan også "nøjes" med en halvmaarton eller en rute på 8,5 km.

Kajak-rafting, Mesa Fall, Idaho, USA: Ved det kraftfulde vandfald Mesa Falls i Idaho sejler vovehalse i kajak mellem klippestykker og væltede træer. Vandfaldet har to fald og fletter sammen med en sø i bunden af en dyb dal.

Her er adrenalinen din bedste ven

Paragliding, Annecy, Frankrig: Området er på ingen måde ideelt for denne type ekstremsport, men på grund af de fantastiske vindforhold mellem bjerge og dale kaster mange paraglidere sig alligevel ud fra klipper for at svæve langs turkistblåt vand og grønne skove.

Triatlon, København, Danmark: Inden for solo-multisport findes der ikke større begivenhed på dansk grund end det store KMD Iron Man-stævne i København. Triatlon stiller store krav til fysikken, træningen og udstyret, men lykkes det, bliver du medlem af en eksklusiv klub af jernmænd.

Surfernes paradis i Thy

Adventure Race, Bornholm, Danmark: Til det 30 timer lange adventurerace, Island Explorer, skal hold på to eller tre personer køre mountainbike, løbe, sejle kajak, klatre og orientere sig non stop rundt på klippeøen. Det stiller både krav til fysikken og evnen til at samarbejde: Alle på holdet skal gennemføre hele løbet sammen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her