Rejser

Ærlig mad og grum historie i Trøndelag

Trøndelag opfatter sig selv som det ukendte, selv om naturen er i verdensklasse.

Rejsen dertil
  • Fly/billeje: SAS og Norwegian flyver direkte fra København til Trondheim. Returbilletter set til ca. 1.100 kr. Billeje set til priser fra ca. 500 kr. pr. dag. Benzin koster ca. 15 kr. pr. liter. Gennemsnitlige hotelpriser ca. 700-800 kr. pr. nat for dobbeltværelse. Mad og drikke er dyrere end i Danmark.
  • Kør selv: En række færger forbinder Danmark med det sydlige og vestlige Norge, eller man kan køre gennem Sverige via Göteborg, Varberg eller Malmö. Afstande fra Trondheim til Kristiansand: 816 km, Oslo: 495 km, Göteborg: 782 km, København: 1.097 km.

Morgenavisen Jyllands-Posten var inviteret af Visit Norway.

Et godt måltid er vel altid en omvej værd? I dette tilfælde endda en såkaldt gylden omvej, som fører os ud på den lille halvø Inderøy i bunden af Trond-heimfjorden – lige der, hvor Norge bliver smal om livet.

Vi søger mod toppen, hvor spisestedet Øyna Parken holder til. Selv om maden er på bordet, er det svært at løsrive sig fra udsigten ned over halvøen, hvor byggen i begyndelsen af juni netop er så langt fremme, at jorden er ensartet grøn. Øjnene glider videre ned over Sakshaug kirke, forbi et par småøer og over mod Trond-heimfjordens modsatte bred, hvor fjeldet langsomt rejser sig til fuld højde, og hvor man trods varmedisen kan se de store snemængder, der stadig ligger på toppen tæt på midsommer.

Spekemat og kvalitets-is
Frokostanretningen "Smak på Inderøy" til 195 kr. En halv liter lokalbrygget økologisk øl til koster 99 kr. Foto: Mogens Hansen

Nu til bordet, hvor en smukt anrettet tallerkenfuld "Smak på Inderøy" venter. Den består af saltede og røgede skiver af kød og pølse, oste, focaccia-brød, aioli og diverse tilbehør, alt hjemmelavet på produkter fra lokalområdet. Til maden nyder vi økologisk øl fra Inderøy gårdsbryggeri.

Efter sådan en frokost er der ingen grund til dessert, men vi skal besøge en af Øynas leverandører, Gangstad Gårdsysteri (osteri) på halvøens nordende. Ved siden af traditionelt landbrug laves her prisbelønnet ost og is af køernes mælk, og man tager imod besøgende, som kan nyde en kop kaffe og en portion is på tunet (gårdspladsen) eller købe gårdens egne og andres produkter i butikken. Fruen på stedet, Astrid Aasen, fortæller, at tilstrømningen er så stor, at folkene på gården må holde sig skjult om søndagen, hvor der holdes lukket – ellers får de aldrig en fridag. Jo, Gangstads smagfulde is gled uden besvær ned til "spekematen" fra Øyna.

"Den Gyldne Omvei" er en sammenslutning af 20 aktører, som omfatter spisesteder, kunsthåndværkere, gårdbutikker, historiske steder, gallerier, overnatning og kulturelle oplevelser. Der er ca. 100 km til Trondheim, og det tager ifølge sammenslutningen 12 minutter at køre forbi halvøen på E6, men så tilføjer man:

»Den Gyldne Omvei tager otte minutter mere – eller en dag, en uge, en hel sommer, et helt liv.«

Pilgrimsfærd

Lidt mad i utide får vi også, da vi besøger et pilgrimsherberg i Munkeby. Denne gang er det mere jævn kost bestående af Munkeby-ost på rugbrød og havrekiks, hvortil kommer lidt frugt og Munkeby-øl. Osten laves af fire franske og en engelsk cisterciensermunk, som har slået sig ned her, hvor der har været katolsk kloster siden Middelalderen. Den daglige leder på Munkeby Herberge, Håkon Fiskvik, fik ideen til at lade fremstille en øl, som passer til osten, og så var det pilgrimsmåltid komplet.

Pilgrimme i Norge, tænker du? Siden 1000-tallet har pilgrimme valfartet til Nidaros-katedralen med Olav den Helliges grav i Trondheim. Trondheim var i klasse med Jerusalem, Rom og Santiago de Compostella som pilgrimsmål, og den dag i dag vandres der på flere ruter mod Trondheim, bl.a. en, der går fra grænsen mod Sverige over det historiske Stiklestad og Munkeby, hvor herberget tilbyder en seng for 150 kr. og morgenmad plus madpakke næste dag til 80 kr. Det er priser, der nok passer vandrefolkene bedre end de 1.780 kr., som de må forvente at skulle af med, hvis de ved vejs ende indlogerer sig på Trondheims nyeste designer-hotel, Clarion – men så er der også hurtigt internet, fladskærm og et par andre detaljer til forskel.

Historie med dansk islæt

Fra maden er vi kommet over i det historiske, som Trøndelag er lige så rig på som på flot natur og god mad af redelig herkomst.

Vi skal have fat i Olav den Hellige, som samlede Norge, og i hans regeringstid 1015-1028 blev nordmændene kristne. Men da den danske konge Knud den Store erobrede Norge, var det slut for Olav. Han forsøgte at generobre landet i 1030, men blev nedkæmpet og selv dræbt af to sværd- og øksehug i lår og hals og et spydstik i maven under slaget ved Stiklestad små 100 km nordøst for Trondheim den 29. juli.

Kort: AH

Olav blev begravet på stedet, og der blev i 1180 opført en kirke, som er der endnu. Bemærk at den ligger lavt modsat de fleste andre kirker, men det skyldes, at alteret skulle stå, hvor Olav faldt. Efter et år ville man flytte Olavs lig til Nidaros (nu Trondheim), som han, muligvis uretmæssigt, fik æren af at have grundlagt, og da liget var uforandret trods nedgravningen, var grunden lagt til Olavs helgenkåring.

Olav den Hellige er en betydelig person i den katolske tro og den norske historie, og hvert år op til hans dødsdag den 29. juli er der friluftspil om hans liv og færden ved det smukt beliggende Stiklestads Nationale Kulturcenter. 700.000 mennesker har set stykket siden urpremieren i 1954.

Dansk magtovertagelse

Endnu mere dansk indblanding i norsk historie finder vi ved Steinvikholmen 50 km ad E6 mod nordøst fra Trondheim. Vi skal ca. 500 år frem i historien, til omkring 1530, hvor Norges katolske ærkebiskop, Olav Engelbrektsson, opførte et fæstningsslot på den lille ø i Trondheimfjorden. Reformationen, der skiftede den katolske tro ud med den protestantiske, stod for døren, og Engelbrektsson var samtidig i et stærkt modsætningsforhold til skiftende danske konger, så han ville beskytte sig. Fæstningen kunne ikke redde ham, og i 1537 flygtede han til Nederlandene, da Reformationen var en kendsgerning, og han havde tabt stridighederne med først Christian d. II, Frederik d. I og fra 1533 Christian d. III. Fra 1537 til 1814 var Norge uafbrudt under danske kongers herredømme.

En dansk flåde tvang Steinvikholmen til overgivelse, og danske tropper udsatte borgen for en del ødelæggelse, men slottet var i brug som repræsentationsbolig for den stedlige lensherre til 1575, hvorefter det forfaldt, og sten blev hentet herfra til andre byggerier. Først midt i 1800-tallet blev der foretaget arkæologiske udgravninger, og en vis rekonstruktion fandt sted op til 1900. I nutiden foregår nyt renoveringsarbejde.

Steinvikholmen syner ikke af alverden nu om dage, men da slotsfæstningen blev opført, var den Nordeuropas største borganlæg og i 1527-37 var Steinvikholmen Norges magtcentrum. Tårn-murene blev lavet fem meter tykke, så de kunne modstå kanonild, og en nutidig beregning siger, at samtlige skatter i Norge i syv år gik til byggeriet.

Fire råd til rejsen

Steinvikholmen: En midnatsopera genopliver hvert år i august borgens dramatiske historie, og den kan besøges 1.7.-16.8. kl. 11-17. Året rundt kan man arrangere guidet tur i borgruinen med Karl Morten Steinvik på tlf. +47 917 00 175.

Rundt i Trondheim: Norges tredjestørste by efter Oslo og Bergen med ca. 200.000 indbyggere er det naturlige trækplaster, hvis man søger byliv i Trøndelag. Byen er provinsiel, men med storby-faciliteter. Centrum er overskuelig og koncentreret i en slyngning på Nidelven. Der er flere gågader, mange butikker, cafeer og spisesteder. Fisk er pga. nærheden til hav, fjord og elv en væsentlig spise og kan bl.a. nydes på restaurant Havfruen, hvor man kan låne en fiskestang og forsøge at fange sin egen mad i elven, eller den kan spises/købes på Ravnkloa, byens fisketorv. Nidelven Hotels morgenmad er kåret seks gange som Norges bedste, og godt nok koster den over 200 kr., men så er frokost til gengæld overflødig. Besøg også Solsiden, et gammelt værftsområde med cafeer og restauranter, der virker som en magnet på byens 30-35.000 studerende og andre unge. Og så er der jo Nidaros-katedralen, kaldet Nidarosdomen, som er Norges vigtigste kirke og national helligdom.

Musik i Trondheim: Byen har to betydelige musikhistoriske steder, som kan besøges.

- Ringve i byens nordøstlige udkant er Norges nationale museum for musik og musikinstrumenter. Der er guidede rundvisninger, hvor guiden giver prøver på de historiske instrumenters formåen. Søhelten Tordenskjold (Peter Wessel 1690-1720) havde sit bardomshjem på Ringve. www.ringve.no

- Rockheim ved Trondheims havneområde er Norges nationale museum og oplevelsescenter for pop og rock fra 1950’erne til nutiden. Besøgende har rig lejlighed til selv at blive aktiveret i udstillingerne og på nogle af instrumenterne. Ud over det musiske er Rockheim interessant pga. tidstypiske interiører og effekter. www.rockheim.no

Links: Man kan lære mere om Trøndelag ved at besøge nogle af disse hjemmesider.

www.trondelag.com

www.oynaparken.no

www.ysteri.no

www.dgo.no

www.munkeby-herberge.no

www.pilegrim.info

www.stiklestad.no

www.fortidsminneforeningen.no

Strabadser på højfjeldet

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her