Rejser

Nu rykker Balkan for alvor som feriedarling

Interessen for Balkanlandene stiger, og det er der god grund til. Se, hvor rejsebranchen spår stor fremgang.

Administrerende direktør Lars Thykier er begejstret for det, Makedonien kan byde på - særligt hvis man er til aktiv ferie. På billedet ses en båd, der sejler i Treskafloden i Makedonien Foto: Boris Grdanoski

Balkanlandene var populære rejsemål i 70'erne. Og nu ser det tidligere Jugoslavien ud til at være på vej til en renæssance.

I rejsebranchen oplever man øget interesse for Balkan, hvor lande som Montenegro, Makedonien og Albanien lokker med azurblåt vand, svimlende bjerge, kulturelle oplevelser og imødekommende befolkninger.

Rejselederen guider til fire oplevelser i Makedonien
  • En bådtur på Ohridsøen, der ligger på grænsen mellem Makedonien og Albanien. Den ligger flot omgivet af høje bjerge, og vandet er så klart, at man kan se over 20 meter ned. Der er også masser af fisk.
  • Selve byen Ohrid er en af de ældste byer på Balkan og har været centrum for både romerske og byzantinske kirker.
  • Der er et flot naturområde i nationalparken Mavrovo.
  • I Makedoniens hovedstad, Skopje, kan man opleve den gamle bydel, gamle kirker og den gamle basar.

Kilde: Kirsten Gynther Holm.

- Balkan er helt klart opadgående. Det går i den grad opad også for Grækenland - på bekostning af Tyrkiet. Kroatien er og har længe været meget populært, fortæller Lars Thykier, administrerende direktør i Dansk Rejsebureau Forening, og fortsætter:

- I år var der også for første gang charter til Montenegro. Den destination tror jeg, kommer til at opleve en pæn vækst i de kommende år. Det er ikke EU, men de bruger euro, og det er jo dejligt let at forholde sig til. Det er et spændende land, som ikke er særligt stort, men som har kystadgang og spændende kulinariske oplevelser. Der er efterhånden også ret gode hoteller.

Han vurderer, at også Albanien er på vej frem, men at der her nok vil gå nogle år, før det bliver alment udbredt.

- Hotellerne kunne godt blive lidt bedre. Men det er jo samme vand og klima, så der er rigtig gode muligheder. Der er også gode muligheder i Makedonien, som dog ikke har kystlinjen på samme måde, siger Lars Thykier.

Kirsten Gynther Holm, etnograf og direktør hos rejsebureauet Viktors Farmor, oplever også stor interesse for Balkan i øjeblikket.

Hvor meget af Balkan man kan nå at se i løbet af en ferie, afhænger meget af hvor lang tid man har. Hvis man tager afsted en uge, vil hun anbefale, at man holder sig til et enkelt land.

Men har man længere tid, er det en oplagt mulighed at pakke oplevelser fra flere af Balkanlandene i sin ferie.

Skal hun - hårdt presset - fremhæve et enkelt land, hvor man virkelig får den fulde oplevelse af Balkan, bliver det Makedonien.

- Det er spændende at se den gamle by Skopje, som er Makedoniens hovedstad. Det er også godt at komme ud at sejle på Ohridsøen. Man kan se gamle kirker og klostre, blandt andet det meget spændende kloster Sankt Naum, fortæller Kirsten Gynther Holm.

Også administrerende direktør Lars Thykier er begejstret for det, Makedonien kan byde på - særligt hvis man er til aktiv ferie.

- Der er trekking, paragliding og bjergbestigning. Og prismæssigt er landet klart interessant. Der er et godt kuperet terræn, der er store søer med mange aktiviteter, siger Lars Thykier, men bemærker, at der dog ikke er adgang til havet i Makedonien.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her