*

Rejser

Åer ved Vadehavet

Vandårer i den sydvestlige del af Danmark gemmer både på spændende historiske vidnesbyrd og binder på smuk vis natur og byer sammen. At følge åerne er en interessant måde at gå på opdagelse i området på. Her er et overblik over åerne ved Vadehavet.

Højer ligger smukt ved Videåen, marsken og Vadehavet. Foto: Destination Sydvestjylland

Fra Sneum Ås snorlige vande til Kongeås historiske grænse mellem Danmark og Tyskland. Det sydvestjyske landskab er rigt udstyret med rislende åer, hvoromkring grønne enge smyger sig, og hvor fiskene boltrer sig i vandet.

Sneum Å

Rig på vand, men fattig på sving: Godt 30 kilometer nordøst for Esbjerg, ved Klelund Plantage, udspringer Sneum Å, som kun sjældent bugter sig på sin vej gennem det sydvestjyske landskab. Undervejs passerer den marker, enge og marskarealer, inden den munder ud i Vadehavet sydøst for Esbjerg. Åen rummer fine muligheder for fiskeri af blandt andet laks og ørred, og man kan sejle i kano på det sidste stykke ud til Sneum Sluse.

Kongeå

Ingen anden dansk å har haft så stor historisk betydning som den kongeblå å, der snor sig gennem det sønderjyske landskab – fra Vamdrup til Vadehavet. I århundreder fungerede Kongeå som toldgrænse mellem det danske kongerige og hertugdømmet Slesvig, men efter tabet af Slesvig og Holsten i 1864 kom åen til at udgøre en fysisk og særdeles smertefuld grænse mellem det amputerede Danmark og Nordslesvig, som først kom tilbage på danske hænder i 1920. Selve åen egner sig nu om stunder til mere harmløse gøremål som kanosejlads og fiskeri, men historiens vingesus bruser stadig i Kongeås mørke vande.

Ribe Å

Som navnet antyder, har Ribe lagt navn til denne brede å, der strækker sig fra sammenløbet af Fladså og Gels Å og passerer igennem Ribe, inden den munder ud i Vadehavet ved skibsslusen Kammerslusen. På den sidste strækning løber Ribe Å forbi smukke marsklandskaber, og områderne omkring åen sydøst for Ribe er erklæret for vildtreservat.

Ribe Å løber igennem Ribe, inden den munder ud i Vadehavet ved skibsslusen Kammerslusen. Foto: Martin Bjørn

Brede Å

Navnet forpligter, siges det, og det har Brede Å forstået. Åen breder sig tværs gennem det sønderjyske landskab, fra Agerskov ved Toftlund over Bredebro, inden den til sidst løber ud i Vadehavet ved Ballum Sluse. I Brede Å er der gode muligheder for at fiske blandt andet laks, ørred, ål og gedde.

Vidå

Mens Kongeå er et historisk levn efter det tidligere skel mellem Danmark og Tyskland, kan Vidå rent faktisk prale af at agere nuværende grænse undervejs på sin 69 kilometer lange strækning. Sønderjyllands længste vandløb breder sig tværs over landsdelen, inden det løber ud i Vadehavet ved Vidå Sluse, og undervejs passerer åen både fugtige marsklandskaber og frugtbare enge. Vidå er især kendt for sin bestand af snæbel, laksefisken med den karakteristiske spidse snude. Snæblen er totalfredet, og fanger man den ved et uheld, skal den straks sættes tilbage i vandet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her