Rejser

Afgørelse: Sygdom hos flybesætning kan give erstatning

Flyvning fra New York blev forsinket i mere end tre timer, da besætningsmedlem blev syg. Også det giver penge.

Et medlem af kabinepersonalet blev syg, da man skulle retur til København fra New York. Arkivfoto: Julio Cortez/AP

Flypassagerer har ret til erstatning, når en forsinkelse på mere end tre timer skyldes sygdom i besætningen.

Denne nye politik er myndighederne nu slået ind på efter en klagesag, oplyser Folketingets Ombudsmand onsdag.

Myndighedernes kurssving er opstået i forbindelse med en klage over en forsinkelse på en tur fra New York til København. Et medlem af kabinepersonalet var blevet syg.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen mente oprindeligt, at når forsinkelsen skyldes sygdom, er der tale om en såkaldt ekstraordinær omstændighed, som ikke udløser kompensation. Styrelsen lagde blandt andet vægt på, at flyselskabet ikke havde hjemmebase i New York.

Med virkning fra 1. juli har myndigheden imidlertid fået en ny opfattelse af, hvad passagerer har ret til. Og det har alle luftfartsselskaber fået besked om i en skrivelse fra styrelsen, oplyser ombudsmanden.

I sin afgørelse lægger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen sig i slipstrømmen af en dom, som Østre Landsret afsagde i foråret om samme problem.

Et fly fra Finnair var blevet forsinket i afgangen fra Bangkok til Helsinki, fordi en pilot havde fået et maveonde og var begyndte at kaste op lige inden take off.

Overblik: Her er reglerne om erstatning ved forsinkelse

I alt 223 rejsende blev forsinket. En af dem havde købt billet videre til København, og for hendes vedkommende løb forsinkelsen op i 13 timer og 54 minutter.

Pilotens maveonde var imidlertid ikke en så usædvanlig omstændighed, at kompensation kunne nægtes, fastslog landsretten i marts, og dermed havde passageren krav på 4465 kroner.

Flyselskaberne må tage højde for, at deres ansatte af og til kan blive syge, noterede dommerne.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Rejser lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce
Camping 2018: Fire spørgsmål om campingtendenser
Eksperten Anne-Vibeke Isaksen fortæller om aktuelle campingtendenser og viser vej til nogle af de mest specielle og spændende campingpladser, det er værd at besøge i Danmark og Europa i 2018. 
Se flere
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her