Annonce
Rejser

Få sol, strand og antik historie uden alle turisterne

Er du træt af de mest gængse charterdestinationer, men ikke træt af sol, strand og kultur? Så er Albanien et bud på din næste feriedestination.

Der er fantastiske strande i det sydlige Albanien. Foto: Wikimedia Commons

Smukke strande, lang kyststrækning, antik historie og en smeltedigel af smagsindtryk fra middelhavslande og muslimske lande.

Det må du ikke gå glip af
  • I hovedstaden Tirana skal man se byen fra toppen af Mount Dajti. Der går en kabelbane fra byen derop, men man kan også vandre op til toppen. Der er restauranter på toppen.
  • Butrint i det sydlige Albanien er et imponerende arkæologiske område med romerske teatre og en fæstning. Ruinbyen er indskrevet på Unescos verdensarvsliste.
  • Det arkæologiske område Apollonia er præget af både græsk og romersk bygningskunst.
  • I bugten ved byen Vlorë ligger en halvø, der hedder Karaburun. Man kan vandre i det smukke område - men husk vandflaskerne. Ude ved kanten ligger der primitive strandrestauranter, som man kan sejle over til med speedbåd eller turistbåd. Besøg også grotter med båd, og tag en dukkert fra båden.
  • Midt i hovedstaden Tirana står en berømt pyramide, som blev bygget til diktator Enver Hoxha, som hans sidste hvilested. Da hans regime faldt i 1991-92, blev han faktisk fjernet. I nogle år har pyramiden været i forfald, og man har diskuteret, om den skulle fjernes eller bevares. Men nu har man besluttet at transformere og restaurere den imponerende bygning.
  • Den albanske forfatter Ismail Kadaré, som har været nævnt som kandidat til Nobelprisen flere gange, har skrevet en række bøger, som kan give et godt indblik i albansk kulturhistorie - fra myter til nutid.
Kilde: Hans-Georg Nielsen

Og alt det er koncentreret på et areal, der svarer meget godt til Jylland.

Står det til Claus Andersen fra De Berejstes Klub, kunne der meget vel stå Albanien på dit næste boardingkort.

- Er man træt af de klassiske charterdestinationer, så kunne man for eksempel tage til Albanien. Der er fantastiske strande i det sydlige Albanien og flotte bjergbyer med meget få turister, fortæller Claus Andersen, som er rejseleder, foredragsholder og medlem af De Berejstes Klub.

Lars Thykier, direktør i Dansk Rejsebureau Forening, spår også, at Albanien er på vej frem. Han tror dog ikke, at det bliver et standardrejsemål inden for det næste par år, det er stadig et land for de eventyrlystne.

Albanien er Grækenland til halv pris

Albanien har det samme lækre badevand, som mange af de gængse charterdestinationer har, men destinationen byder derudover på et sammensurium af kultur og historie.

- Du kommer til et land, der er præget af romersk, græsk og islamisk kultur hulter til bulter. Hvis man går op i gamle ruiner, er der mange gode muligheder, fortæller Hans-Georg Nielsen, konsul ved Det albanske konsulat i Gentofte.

Albanien er et land, som stadig er ved at genfinde sine egne rødder, fortæller han. Og hvis man er til unikke kulturoplevelser, så er der nok at se.

Det gælder også naturen, som snildt kan konkurrere med de klassiske charterdestinationer.

- I det lille land, som er næsten samme størrelse som Jylland, har du både høje bjerge, du kan vandre i om sommeren, du kan stå på ski om vinteren, du kan lægge dig på stranden eller sætte dig på en strandrestaurant og spise frisk fisk og drikke kølig vin til beskedne penge, fortæller Hans-Georg Nielsen.

Og med beskedne penge mener Hans-Georg Nielsen, at prisniveauet er cirka 75 procent billigere i forhold til danske priser.

Albanien har mange smukke strande, og på strandrestauranterne skal man særligt kigge efter frisk fisk og retter med alt godt fra havet, råder Hans-Georg Nielsen.

Her er billigt og ingen turister

Derudover har albanerne en meget stærk pizzakultur, hvor det ikke fornægter sig, at Italien ligger lige på den anden side af Adriaterhavet.

- Det er en mikskultur, og det mærker man både på folks tankesæt og det kulinariske, siger Hans-Georg Nielsen.

Der er endnu ikke meget turisme i Albanien, den største turisme er fra de omkringliggende lande og er domineret af etniske albanere, der bor i eksempelvis Makedonien eller Italien.

Udviklingen i turismen går langsomt, fortæller konsulen, men han tilføjer, at det er tydeligt, at interessen er voksende.

Nogle turister benytter for eksempel chancen for at besøge Albanien, når de er på den græske ø Korfu.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Annonce
Biler
Audis nye elbil vender op og ned på bilnørders sprogbrug
Glem alt om hestekræfter, ventilløft og drejningsmoment. Fremtidens bilnørder snakker om rekuperation, ladetider og vandkølede elektriske drivaksler. Vi var med, da Audi lancerede en af de hidtil mest avancerede af slagsen. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her