Rejser

Top-10: Få mest for pengene på europæisk storbyferie

Se, hvor du får mest for pengene i Europa, hvis du planlægger at rejse i efterårsferien.

Lissabon er den 7.-billigste storby på listen. Arkivfoto: Robert Schnaible

Mange browser ned over sammenligningssider for at finde de billigste flybilletter til en storbyferie til efteråret.

Men én ting er prisen på flybilletten. En anden er, hvordan man gennemskuer, hvad det egentlig koster, når man er fremme.

Det koster 12 typiske turistkøb i de billigste europæiske storbyer
  1. Pafos, Cypern. 1.154 kroner.
  2. Vilnius, Litauen. 1.163 kroner.
  3. Riga, Letland. 1.253.
  4. Warszawa, Polen. 1.280 kroner.
  5. Budapest, Ungarn. 1.308 kroner.
  6. Krakow, Polen. 1.339 kroner.
  7. Lissabon, Portugal. 1.350 kroner.
  8. Prag, Tjekkiet. 1.518 kroner.
  9. Athen, Grækenland. 1.595 kroner.
  10. Palma, Spanien. 1.634 kroner.

Kilde: City Costs Barometer 2017

Det har Post Office Travel forsøgt at hjælpe med i deres nye City Costs Barometer 2017.

Her sammenlignes en række europæiske byer, i forhold til hvor man får mest for sine penge som turist baseret på 12 typiske turistkøb.

Hvornår skal du booke? Spar penge på forårets storbyferie

Øverst på skamlen finder man den cypriotiske by Pafos. Det er byen, som i år deler titlen som kulturhovedstad med Aarhus.

Herefter følger Vilnius, Riga, Warszawa og Budapest.

Indekset er lavet ved at sammenligne gennemsnitsprisen på 12 typiske ting, man bruger penge på som turist.

Listen over ting tæller en kop kaffe, en øl, en cola, et glas vin, en treretters middag for to med husets vin, transport til og fra lufthavnen, et 48-timers rejsekort, en sightseeing-bustur, en turistattraktion, museum, kunstmuseum og to nætter på et trestjernet hotel for to voksne.

Det giver et sammenligningsgrundlag, der bygger på, hvor det er absolut billigst at rejse hen, forklarer Jens Nyholm, som er cheføkonom i Spar Nord.

- Normalt kigger vi på forbrugerpriserne, og selv om ændringer her nok i et eller omfang også genfindes i de 12 parametre, kan det også være specifikke forhold for en given storby, der gør, om priserne på de udvalgte varer stiger mere eller mindre end det nationale forbrugerprisindeks, siger Jens Nyholm og uddyber:

- For eksempel kunne man forestille sig, at meget populære steder vil opleve stigende hotelrater, eller hvis man nogle steder indfører ekstra skatter på turister.

På den måde kan sammenligningen af de 12 typiske turistkøb altså give et godt billede af de reelle omkostninger, man har som turist, i forhold til en sammenligning af leveomkostningerne i et land.

Cheføkonom Jens Nyholm fortæller, at valutakurserne på ungarske forint og den polske valuta zloty ligger nogenlunde uforandret over det seneste år. Det er altså hverken blevet dyrere eller billigere at rejse til Ungarn eller Polen.

- Mens tjekkiske koruna er styrket med 5,5 procent over det seneste år. Det vil sige, at det er blevet dyrere at rejse til Prag, fortæller Jens Nyholm.

I barometeret er det også beregnet, hvad omkostningerne er for de samme 12 ting i henholdsvis Aarhus og København.

Her lander prisen på 2.635 kroner for Aarhus og svimlende 3.378 kroner for København. Der er altså ikke plads til de danske byer i toppen af listen over billige storbyer i Europa.

/ritzau/FOKUS

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her