*

Rejser

Populært rejsemål er træt af fulde turister: »Vi har ikke bedt om det her«

»De brækker sig inde i byen, urinerer på hvert eneste gadehjørne, går rundt uden T-shirts og kravler bevidstløse rundt,« lyder det fra byens borgmester.

»Før var der gallerier langs med havnen. Nu er der kun barer,« siger Hvars borgmester. Arkivfoto

I mange år var den kroatiske ø Hvar et populært feriested for par og familier, som kunne nyde Adriaterhavets klare vand og øens fredelige småbyer.

Men det har ændret sig, og nu har fest-turismen fået tag i øen i en sådan grad, at lokalbefolkningen og myndighederne har fået nok.

»Denne party-turisme er ikke noget, vi har bedt om. Det er ikke noget, vi ønsker,« siger byens borgmester, Rikardo Novak, til New York Times, som har lavet en reportage fra den kroatiske ø.

Aktivister angriber turister i nogle af Spaniens mest populære områder

Rundt om i byen Hvar, som ud over at dele navn med selve øen også er dens hovedby, er der skiltet med, at man risikerer heftige bøder, hvis man overtræder reglerne. Bl.a. er det ulovligt for mænd at gå uden trøjer, når de befinder sig inde i byen, og man må heller ikke drikke, spise eller sove på offentlige steder.

Øen Hvar ligger en kort sejltur fra Split og har kun 11.000 indbyggere. Arkivfoto

Hvar ligger kun en kort sejlads fra den kroatiske kyst og har kun omkring 11.000 faste indbyggere. Derfor har turismen betydet en stor fremgang for øens økonomi.

I første halvår af 2017 steg antallet af turister på Hvar med 20 pct. i forhold til sidste år.

Venedig oversvømmes af turister: Vil forbyde nye hoteller

Men det er tilsyneladende de forkerte turister, der kommer til Hvar. Hvor det tidligere var velhavende mennesker, der valgte at holde ferie på øen, er det nu festende unge, som ikke lægger nær så mange penge per mand i turistindustrien. Samtidig er dele af Hvar by forvandlet til festgader, hvilket ærgrer byens borgmester.

»Før var der gallerier langs med havnen. Nu er der kun barer«.

Hvar er især populær blandt britiske turister, og i juli skrev avisen The Guardian en artikel om de store problemer med fulde briter.

»De brækker sig inde i byen, urinerer på hvert eneste gadehjørne, går rundt uden T-shirts og kravler bevidstløse rundt,« sagde borgmesteren til avisen om festlighederne.

Tre bud på efterårets flotteste køreferier

Også på andre kroatiske øer i Adriaterhavet har man oplevet udfordringerne, bl.a. på øen Pag, hvor borgmester Ante Dabo ifølge The Guardian har advaret mod »primitiv opførsel, nøgenhed og fuldskab«.

Kroatien er blevet en stadigt mere populær feriedestination med 16 mio. besøgende i 2016 - fire gange så mange, som der er indbyggere i landet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her