*

Rejser

Oplev det nordvestlige Sjælland fra første parket

Det vrimler ikke med campingpladser ved den vestsjællandske kyst mellem Sjællands Odde og Røsnæs. Men Sanddobberne Camping byder på en meget smuk beliggenhed som udgangspunkt for oplevelser i Odsherred.

Sanddobberne Camping har en fantastisk beliggenhed. De bedste pladser ligger helt ned mod vandet og kan også lejes for blot en enkelt nat. Foto: Jens Høy

Solen kigger gennem et svagt, diset slør af fjerlette skyer. En vipstjerts karakteristiske »tsi-litt« blander sig med bløde skvulp fra vandet, der kun er få meter fra de vogne, der står tættest på stranden.

Vi er taget til det nordvestlige Sjælland for at opleve et bakket dansk istidslandskab. Campingpladsen har det lidt mærkelige navn Sanddobberne, der refererer til det særegne, fredede sand- og strandområde, hvor pladsen ligger. Her er virkeligt kuperet takket været sidste istid.

Denne morgen ligger de fleste campingvogne øde hen, mens landskabet snor sig ind og ud mellem dem. Det hele omkranses af en fabelagtig udsigt, mens der er fint med læ, når man kommer lidt væk fra stranden, som kan ses overaltfra pladsen.

Fra den meget børnevenlige strand har man en glimrende udsigt til de to øer Nekselø og Sejerø, og vender man ansigtet i den modsatte retning, kan man se Vejrhøj, der med sine 121 meter er blandt et af de højeste punkter på Sjælland.

Overalt, hvor vi kigger ind, er der rent og ryddeligt og godt skiltet.

Pænt, rent og venligt

Rejser besøger pladsen uanmeldt, og som altid sker det for på egen krop at fornemme pladsens faciliteter og stemning. I den digitale tidsalder er det jo let at stable et flot site på benene, som ikke altid svarer til virkeligheden på pladsen en regnvejrsdag. Overalt, hvor vi kigger ind, er der rent og ryddeligt og godt skiltet.

Som alternativ til Sanddobberne ligger Teglgårdens Camping blot et par kilometer væk. Her er der omkring fem minutters gang til stranden, men faciliteterne har ikke helt samme standard som DCU’s plads.

Geologi tegner området

Når området er så charmerende, skyldes det istiden for ca. 17.000 år siden. Det var den massive iskappe over Sjælland, der formede det varierede landskab med bugter, bakkekamme, overdrev og engdrag.

Odsherred er så markant et naturområde, at det i slutningen af 2014 lykkedes at etablere Geopark Odsherred, som er den første geopark i Danmark, der er kommet under beskyttelse af Unesco.

Hermed kom området i meget fint selskab med blandt andet Harzen i Tyskland, området omkring den islandske vulkan Katla og Shetlandsøerne i Nordatlanten.

På verdensplan er der blot 127 Geoparks med så fantastisk natur, at den er beskyttet af Unesco. Geopark Odsherred omfatter totalt 355 kvm. I de kommende år er der store lokale planer for at udvikle turismen i en bæredygtig retning i området.

Den inddæmmede Lammefjord strækker sig nærmest uendeligt mod øst og udgør med sin flade struktur en skarp kontrast til det kuperede område.

Nyd udsigten

Områdets højeste punkt er bronzealderhøjen Vejrhøj, der med 123 meter er blandt Sjællands højeste punkter. Det er en frisk tur derop, hvor man på en klar dag kan se langt omkring. Mod vest har man udsigt over Sejerøbugten fra Kalundborg og Asnæs i syd til Sjællands Odde i nord. I bugten ligger Sejerø og Nekselø med Samsø i baggrunden, og hvis sigtbarheden er rigtig god, kan man endda fornemme Mols Bjerge i Jylland som små krusninger i kimingen. Den inddæmmede Lammefjord strækker sig nærmest uendeligt mod øst og udgør med sin flade struktur en skarp kontrast til det kuperede område.

Vejrhøj dateres tilbage til bronzealderen og ligger på en bakkekam skabt af istidens gletsjere. Hele området ved Sejerøbugten har i øvrigt mange, smukke gravhøje.

Rent og ryddeligt. Pladsen ligger i et fredet område, og hunde i snor er velkomne. Pladsen råder også over et antal hytter. Foto: Jens Høy

Fra alle de højeste punkter i området er der udsigt til Sejerøbugtens to øer, Nekselø og Sejerø. Nekselø er den mindste af øerne, blot fire kilometer lang og en kilometer bred. Der er tale om et fredet område, hvor der blot bor en lille håndfuld familier året rundt.

To skiltede vandreruter gør øen til en fredfyldt oplevelse til fods, og ikke mindst den vestlige side af Nekselø er spændende med stejle kyster og flere små sandstrande.

Biler er bandlyst på den fredede ø, og eneste mulighed for at komme derover er færgen fra Havnsø, der sejler året rundt.

Om DCU-Camping Sanddobberne
  • Fantastisk beliggenhed med badestrand og udsigt
  • Godt udgangspunkt for cykel- og vandreture
  • Mulighed for kite-surfing

Se mere på: camping-sanddobberne.dk

Flere muligheder

Midt mellem Røsnæs og Sjællands Odde ligger den mere kendte Sejerø. Med en længde på 12 kilometer og bredde på 2,5 kilometer er den naturligvis mere besøgt end Nekselø. Om sommeren er der fyldt helt op i havnen af lystsejlere. Det skyldes naturligvis, at øer tiltrækker turister, men også at der ikke er ret mange havne i området. Så er vejret dårligt, er Sejerø for mange det naturlige sted at blæse inde.

Som campist vil de fleste nok nøjes med at besøge øen på en dagtur med færgen fra Havnsø, men har man mod på flere dage, har Sejerø også en mindre campingplads, der ligger nær havnen.

Kunst når det regner

Det specielle landskab har gennem tiderne tiltrukket mange danske kunstnere, der alle har værdsat lyset fra havet samt istidens landskab.

Familien Swane er den meste berømte af Odsherredmalerne, og hvis man har brug for afveksling, eller vejret ikke tillader udendørs aktiviteter, så er Malergården ved Lammefjorden en god og oplagt udflugtsmulighed.

Her skabte billedkunstneren og maleren Sigurd Swane i midten af 1930’erne sin egen verden, og her boede han sammen med familien i en slags kollektiv omkring kunst og natur.

Der er aldrig langt til en strand i området. Foto: Jens Høy

I dag fremstår malergården som et museum, hvor man kan se, hvordan familien boede. De statelige bygninger er omgivet af en stor og afvekslende have med mange frugttræer.

Malergården er en del af Museum Vestsjælland, og er man interesseret i kulturhistorie, har Odsherreds Museum lige nu en udstilling med titlen Solens Land.

Her kan man blandt andet se det mest spektakulære fund i Vestsjælland i nyere tid. I 2015 dukkede et mærkværdigt fund op ved en undersøgelse på en mark i Boeslunde. Inden for et område på 2 x 3 meter fandt man omkring 2.100 små guldspiraler med en samlet vægt på ca. 640 gram. Fundet dateres tilbage til yngre bronzealder fra ca. 900 til 700 f.Kr.

Hent inspiration her: geoparkodsherred.dk og vestmuseum.dk

Følg
Jyllands-Posten
Rejser lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce
Biler
Så er den her: Den koreanske GTI, som vil ind fra kulden
Hyundai er klar med sin første GTI. Det første møde med Hyundai i30 N viser, at Hyundai mener det seriøst, når de vil ind på markedet for sjove biler og blandt andet tage kampen op med Volkswagen Golf GTI. 
Se flere
Nye familier: »Julen er et potentielt minefelt«
Med stigningen i antallet af skilsmisser er der også kommet en stigning i antallet af sammenbragte familier. De forskellige traditioner og høje forventninger kan føre til konflikter, men med de nye familiemedlemmer kommer også muligheden for at gentænke julen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her