*

Rejser

Guide: Sådan kommer du i gang med campinglivet

Camping rimer på et aktivt liv med frisk luft og motion. Her er en guide til, hvordan du kommer i gang med at campere med egen campingvogn.

Nyt eller brugt? En let rejsevogn med praktiske egenskaber eller en større og tungere vogn. Der er mange spørgsmål, der skal afklares, inden man springer ud i campinglivet. Billedet viser Knaus Sport & Fun, der koster fra 155.000 kr. og vejer 1.300 kg. Foto: Jens Høy

Vi vil gerne være aktive, men komforten er vigtig for mange, og derfor er den moderne campingvogn en oplagt mulighed både til feriebrug og i stedet for et hotelværelse, hvis man deltager i eksempelvis et løb eller en cykel-event et eller andet sted i Danmark eller uden for landets grænser.

Snakker man med campister, viser det sig, at førstegangskøbere af campingvogne ofte skifter til en anden vogn efter et til to år, fordi man alligevel ikke fik købt den rigtige model i første hug.

Den slags fejlkøb koster dyrt, for en vogn taber værdi, ligesom en brugt bil, så snart den har været hægtet på trækkrogen.

Så er man førstegangskøber, kan det betale sig nøje at overveje købet, inden man bevæger sig ud på det store marked, hvor der er flere end 800 varianter at vælge imellem. Så hold hovedet koldt, når du kigger, og snak med alle de campister, du møder, om præcis deres mærke og model, og hvad der er godt eller skidt.

Svenske Kabe er Mercedes-Benz inden for campingvogne. Priserne begynder ved ca. 250.000 kr. De dyreste koster omkring 700.000 kr. Foto: Jens Høy

Et godt tip er også at ringe til en af de mange mærkeklubber, der findes. Her ved medlemmerne nemlig godt, hvilke ulemper der kan være ved visse modeller, og de deler gerne ud af deres erfaringer til nybegyndere. Faktisk er de fleste campister meget entusiastiske over deres hobby og øser gerne ud af erfaringer. Så tøv ikke med at stille de spørgsmål, som du er bange for, er for oplagte.

Ny eller brugt

I efteråret 2016 blev der solgt et meget stort antal brugte vogne, så derfor er udbuddet dette forår ikke så stort, som det var for blot 12 måneder siden.

Men er det første gang, du skal have en vogn på krogen, kan det være en god idé at begynde med en, der er brugt. Senere kan du vurdere, om vogn og ferieform var det rette valg. Ethvert skift vil nemlig koste penge, hvor tabet er mindre på en brugt vogn. Men mange synes ikke om at købe en vogn, som andre har boet i, og her er det værd at huske på, at lejer man et hotelværelse, et sommerhus eller en hytte, har andre også boet der.

Ny campingvogn fås fra ca. 60.000 kr., men så er den også spartansk indrettet og har en meget enkel konstruktion. Foto: Jens Høy

En af de helt store fordele ved en brugt vogn er, at man får en masse udstyr med, som man ellers selv vil skulle ud at købe.

Prøv blot at kigge efter, hvor meget et fortelt og en ny mover løber op i, og du vil erfare, at forteltet let koster 15.000 kr. Lidt møbler og løsøre til den nye vogn løber måske op i andre 10.-15.000 kr., inden I er ferieklar. Men den investering slipper man typisk for ved at købe brugt, og derfor er den reelle besparelse noget større, end forskellen mellem en ny og en brugt giver udtryk for.

Leje er en mulighed

En mulighed er også at leje en campingvogn for på den måde at finde ud af, om man overhovedet tænder på ferieformen.

Moderne camping-GPS er mere end vejvisning

Udlejning af campingvogn er dog ikke billigt. Regn med 3.500-5.000 kr. for en uge i juli, afhængig af størrelsen. Dertil skal ofte lægges, at man måske skal leje et fortelt eller en markise, så det løber hurtigt op. Med til billedet af priserne hører, at der typisk er en selvrisiko på skader på 3.-5.000 kr. På den måde bliver det hurtigt kostbart, hvis man har en skade på campingvognen, måske fordi man ikke er så øvet i at bakke med den. Husk også, at vognen inden aflevering skal rengøres komplet, inklusiv et tomt toilet. Har man lejet fortelt, kan der også være krav om, at det leveres retur rengjort og tørt, ellers koster det ekstra. Vil du blot leje en campingvogn på en bestemt plads, så er det noget billigere, end hvis du selv vil køre rundt med vognen på en ferie.

Rejse- eller standvogn

Inden køb bør du gøre dig klart, hvad vognen skal bruges til. Om det skal være en let rejsevogn, eller om den en hel sæson skal stå fast på en campingplads.

Her er det også en god idé at overveje, om man har planer om at skifte til en bil, der ikke kan trække så meget.

Generelt er der flere og flere lette campingvogne på markedet blandt de fabriksnye, idet den europæiske campingbranche tilpasser sig personbilerne, der i øjeblikket bliver lettere og lettere år for år.

De lette rejsevogne er blevet meget populære. Billedet viser Adria Action, der vejer ned til 1.000 kg og som derfor kan trækkes af mange mindre biler. Prisen er ca. 120.000 kr. Foto: Jens Høy

Vil man ud at erobre nye områder, hver gang man tager på ferie, skal man ikke vælge en alt for tung vogn, hvis man ikke har tilstrækkelig motorkraft.

Pas på vægten i din campingvogn

Derfor er det ikke kun et spørgsmål om, hvad bilen må trække, men også et spørgsmål om, hvad den kan trække. Er motorkraften for lille, eller gearingen for høj til kørsel med campingvogn, kan turen blive en lang og trættende en af slagsen, fordi man konstant skal skifte gear. Her vil Dansk Camping Union (DCU) og en seriøs forhandler altid kunne give gode råd.

Materialer og konstruktion

Campingvognen har tre forskellige former for udvendig beklædning. Hammerslåede aluplader, glatte aluplader og en anden form for plast.

De hammerslåede plader er ret modstandsdygtige over for ridser, men får de en større skade, kan udbedringen være vanskelig at reparere.

De glatte plader i aluminium kan godt være mere sarte over for ridser, men til gengæld lettere at reparere end de hammerslåede.

Beklædning med glasfiberplader er meget brugt, og får de en skade, er de i lighed med aluminium meget nemme at fikse, så det bliver pænt.

Et spørgsmål om indretning

En campingvogn er et flytbart sommerhus, hvor hele familien skal have det godt. Det er derfor vigtigt, at du tænker nøje over indretningen.

En campingvogn er et flytbart sommerhus, hvor hele familien skal have det godt.
Passer vognen til familiens sammensætning og behov? Der findes store vogne, som kun er egnet til to personer, og små vogne, hvor der er god plads til far, mor og to børn. Generelt kan man sige, at er der for lidt gulvplads, opstår der let "gnidninger" i familien, men her kan et stort fortelt som tilbygning bløde lidt op på ulemperne.

Det er altid vigtigt at vurdere sovepladsernes antal, størrelse og fordeling. Har man mindre børn, er det rart, at de kan komme i seng i deres egen afdeling, som kan aflukkes fra den øvrige vogn.

Indretningen er vigtig. Tænk over, om du vil beholde vognen i mange år, eller om den skal skiftes, når dine behov ændrer sig. Foto: Jens Høy

Skal vognen fungere i en længere årrække, bør man også overveje, hvordan sovepladserne kan fordeles, når børnene bliver større.

For en familie med to-tre børn med eventyr i blodet er en vogn med køjesenge ofte et godt valg.

Skal du campere i kulde?

Vintercamping er populært, idet mange bruger vognen til en skiferie eller i det mindste til en efterårsferie. Derfor er opvarmningen en nøgle-egenskab i en vogn, for en småfrysende familie er sjældent en glad familie.

Som tommelfingerregel er en gasvarmeovn fuldt tilstrækkelig til sommerbrug, men vil man også have påsken og efterårsferien med, er et varmeblæseranlæg nødvendigt for at have det rart. Vil du campere hele året, skal du gå efter regulært centralvarmeanlæg.

Lasteevnen bør ikke være mindre end et par hundrede kilo, og kugletrykket bør i tom tilstand ligge omkring 35 kg.

I det hele taget er campingvognens vægt en afgørende faktor. Når man køber en brugt campingvogn, bør man få den vejet. På den måde sikrer man sig, at vognens papirer stemmer overens med den faktiske vægt. Ofte er vægten højere, fordi den tidligere ejer har fyldt vognen op med lækkert komfort-udstyr. En lidt ældre vogn kan også have suget lidt fugt til sig, og det belaster vægten.

Hvis man vil være sikker på et godt, brugt køb, bør man få vognen tjekket hos et testcenter for campingvogne.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her