Rejser

Moderne camping-GPS er mere end vejvisning

Bakkamera og Tripadvisor er blandt mulighederne i en rigtig GPS, der monteres i forruden på bilen.

Med en speciel GPS til camping er det muligt at få ruten tilpasset køretøjet. Foto: Jens Høy

Husker du den klassiske GPS, der sad i forruden med den flinke dame, der guidede dig rundt? Den findes stadig, selv om de fleste i dag benytter deres smartphone til at finde rundt med.

Udvalget af GPS’er til at sætte i forruden, som er specielt designet til campister, er meget lille. Senest har TomTom droppet deres specielle campermodel, så i øjeblikket er det stort set kun Garmin og Blaupunkt, der udbyder sådan et produkt på det danske marked.

Hvis man ikke har købt en bil med indbygget GPS eller vælger at få en god holder til smartphonen og benytte den. Selv om de ikke kommer med de fordele, som der er for bilister med noget på krogen.

Høje priser

Tidligere betød det store udvalg af GPS’er, at konkurrencen var meget hård til gavn for forbrugerne. Men med færre udbydere er priserne steget markant.

Garmin har to modeller designet til brug specielt sammen med campingvogn, autocamper eller bil med trailer. Fidusen er, at man angiver vogntogets dimensioner og herefter udregnes ruten efter disse data. Du risikerer på den måde ikke at ende på meget smalle veje eller meget stejle nedkørsler.

Garmin Camper 770 LMT-D er topmodellen, som kan tilsluttes et bakkamera, der via en transmitter sender billedet til den 6,95" store skærm.

Garmin Camper 770 LMT kan tilsluttes et lille kamera, så du kan få et live-billede på skærmen. Kameraet kan også tilsluttes, så det automatisk tændes, når bilen sætter i bakgear. Foto: Jens Høy

Foruden Garmin har Blaupunkt også en stribe modeller, hvor man kan kombinere navigation med bakkamera og få enten en 6,2"- eller 6,8"-skærm. Her er der tale om noget tungere og mere professionelle løsninger, der typisk skal monteres i bilens eksisterende instrumentbord. Fordelen ved disse modeller er, at de også har CD-afspiller, DAB-radio mm. og mulighed for fjernbetjening, så man kan betjene lyden fra en position længere bagude i camperen, når man har parkeret for natten.

Nem opsætning

Vi har prøvet Garmin Camper 770 LMT-D over en kortere strækning, og generelt er betjeningen nem og intuitiv. GPS’en er med fuld dansk menu, og der går ikke mange minutter, fra æsken er åbnet, til du er på farten med vognen på krogen.

Det er muligt at oprette en række profiler af køretøjer. Vælger du eksempelvis bil med campingvogn, skal der indtastes samlet længde, bredde samt andre detaljer. Herefter udregnes en rute, som køretøjet passer til.

Skal der benyttes et bakkamera, så du kan se påhængsvognen, skal der arbejdes lidt mere, men i princippet er det en operation, som alle kan udføre.

Skal der benyttes et bakkamera, så du kan se påhængsvognen, skal der arbejdes lidt mere, men i princippet er det en operation, som alle kan udføre. Først monteres kameraet, herefter skal en transmitter tilsluttes, og den sender så direkte til skærmen.

Hvis man har lyst, kan flere kameraer tilsluttes, og Garmin oplyser, at afstanden fra transmitteren til skærm kan være op til 13,5 meter.

Anmeldelser

Foruden at kunne navigere rummer Garmins nyeste GPS også vurderinger af restauranter og seværdigheder fra Tripadvisor. Man skal dog være opmærksom på, at der udelukkende er tale om et gennemsnit af de kunder, der har anmeldt den pågældende restaurant. I systemet ligger ikke diverse kommentarer, så i praksis er det nok tvivlsomt, om man kan bruge funktionen til ret meget.

Når det gælder evnen til at finde campingpladser og steder til en autocamper, er der rige muligheder for at søge på tværs mellem forskellige organisationers oversigter såsom ACSI og lignende.

Hver plads er forsynet med de mest nødvendige data, inklusiv priser og et enkelt foto samt en beskrivelse af faciliteter mm.

Bliv fortrolig med din campingvogn

Søgningen kan ske enten via en by, en rute eller som en fritekstsøgning, der dog kræver, at man kobler sin telefon op eller er på en anden form for WiFi.

Oplysninger om trafik og parkeringspladser er også muligt, men igen kræver det, at din mobil er på nettet. GPS’en kan også benyttes til at besvare håndfri opkald til mobilen. I forhold til kort er alle Garmins camper-modeller inklusive kortopdateringer i hele produktets levetid.

App til smartphonen er også muligt

Hvis man ønsker udelukkede at bruge mobiltelefonen som camper-GPS, er der flere muligheder. Copilot og Sygic er blandt mulighederne, og priserne begynder typisk ved 35 euro for et årsabonnement. For begge systemer gælder, at man kan have kortene liggende på telefonen, så man ikke behøver at bruge data, der stadig kan koste skyhøje priser pr. MB rundt om i Europa.

Uanset om du benytter telefonen eller en rigtig GPS, er kernen det globale positioneringssystem, GPS-systemet med 27 navigationssatellitter, som befinder sig knap 20.000 km fra Jorden.

Satellitternes baner er planlagt, så der hele tiden er mindst fire over horisonten, uanset hvor på Jorden man befinder sig.

Hver satellit har dels en radiosender, dels et uhyre præcist atomur, som angiver tiden med en nøjagtighed på tre milliardtedele af et sekund. Satellitternes baner er planlagt, så der hele tiden er mindst fire over horisonten, uanset hvor på Jorden man befinder sig. Hver satellit fortæller konstant, hvilket nummer den har, hvor den befinder sig, og nøjagtigt hvornår den har afsendt sin besked. Det gør den ved hjælp af radiosignaler, og det er disse signaler, en GPS opfanger.

GPS-modtageren indeholder også et meget nøjagtigt ur og kan derfor beregne, hvor langt signalerne fra satellitterne har rejst. Da GPS-modtageren får oplysninger fra flere satellitter, kan en computer i GPS-modtageren sammenholde oplysningerne og ved hjælp af en matematisk model bestemme den nøjagtige position, som så plottes ind på et kort.

GPS-systemet er amerikansk og blev oprindeligt udviklet til militærbrug. Men i mange år har det været frit tilgængeligt.

Europæisk alternativ

Galileo, det civile europæiske satellit-navigationssystem, der har været undervejs i 17 år, og som er endnu mere nøjagtigt end det amerikanske GPS-system, sendte i december sidste år 18 af i alt 24 satellitter i kredsløb. Det betyder, at Galileo-systemet nu i princippet fungerer og kan give mere nøjagtig navigation.

Sådan gør du campingvognen forårsklar

Endnu er systemet dog stadig i en testfase, og der er ingen forbrugere, der direkte kan nyde gavn af den højere præcision.

På European Global Navigation Satellite Systems Agency’s hjemmeside skriver organisationen, at systemet bliver taget i brug i 2020, men detaljerne er endnu ikke på plads.

 

Korrekt  placering

Din GPS skal placeres, så du har et ordentligt udsyn, f.eks. nederst i bilrudens venstre hjørne eller nederst i midten af bilruden. Hvis din GPS er placeret i venstre hjørne eller midt på ruden, så langt nede det er muligt, anser Færdselsstyrelsen, at en GPS ikke reducerer udsynet unødigt.

GPS’en skal generelt placeres så lavt mod instrumentbrættet som muligt. Det bedste er at få et fast beslag monteret på instrumentbordet. Det gør den nemmere at betjene og mere sikker i tilfælde af et trafikuheld. Som alle andre genstande må du generelt set ikke placere din GPS, så den generer føreren under kørslen eller udgør et faremoment.

Husk, at det også gør sig gældende for ledningen til din GPS. Betjen ikke din GPS på farten. FDM anbefaler, at du aldrig betjener en GPS, mens bilen er i fart. Skal der indtastes på en GPS, så hold ind til siden, eller lad en passager gøre det.

Kilde: FDM

 
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her