*

Rejser

Skåne er både vandreture og vikinger

Det sydlige Skåne byder på masser af natur og historie. Ved Skanör på Falsterbonæsset er det muligt at campere tæt på en rekonstrueret vikingeby og på unik natur.

Tæt på en vikingeby i egen camper. Lige klods op ad Fotevikens vikingeby kan du parkere et stenkast fra vandet. Foto: Jens Høy

Kilometervis af kridhvide strande, et kig på vikingetiden og det endda ganske tæt på Malmø og København. Det er mulighederne, hvis man bevæger sig sydpå i Skåne og finder vejen ud til halvøen ved Skanör.

Værd at vide

Falsterbo Camping

Resort: Ikke langt fra Malmø og København – ca. 30 min. fra Øresundsbron.

Fine badestrande og hyggelige småhavne i regionen.

Tæt ved Skåneleden, der fører rundt til nationalpark og anden vild natur.

Læs også mere på:
falsterboresort.se.
og da.visitskane.com.

For få kender til området, men mange har tidligere sejlet mellem Rønne og København og her passeret gennem Falsterbokanalen, der åbnede i sommeren 1941. Kanalen på 1,6 km og sejlrenden til og fra den på i alt 17 km blev besluttet og etableret på under to år. Til gengæld overskred man budgettet med en faktor tre.

Pas på vægten i din campingvogn

Falsterbokanalen blev nødvendig, da tyskerne ved krigens begyndelse lavede en tremilegrænse omkring Sverige, hvor svenske skibe skulle holde sig indenfor. Det betød, at større svenske skibe ikke kunne passere syd om Sverige og ind i den Botniske Bugt.

Den første bro over kanalen var i øvrigt en bro, der tidligere i en kortere periode havde erstattet Knippels Bro i København.

Få campingpladser

Ønsker man at campere i området, er mulighederne begrænsede, idet området er stærkt reguleret af de svenske planlove.

Søger man på nettet efter camping i området, er den mest centrale mulighed Falsterbo Camping Resort, der ligger omkring to kilometer fra Skanör, der er en hyggelig by med gode muligheder for indkøb og restaurantbesøg.

Guide: Sådan kommer du i gang med campinglivet

Skanör Havn ligger et stykke fra byen ude på en lille kunstig dæmning, men den har blandt andet røgeri med servering og mulighed for at stille autocampere, hvor man så kan benytte gæstehavnens udmærkede faciliteter.

Som altid er internettet taknemmeligt, når der skal reklameres, og Falsterbo Camping Resorts hjemmeside stiller da også forventninger i udsigt, som ikke helt matchede virkeligheden, da Rejser i slutningen af april besøgte pladsen. Den ligger godt for vandreture både ad de lokale stier i området og ad den kendte sti Skåneleden, der strækker sig rundt i hele Skåne. Ruten er fint afmærket og byder på muligheder for overnatning i naturen eller på nærliggende vandrehjem.

I princippet giver den svenske allemandsret lov til, at man med få undtagelser kan slå sit telt op både i offentlige områder og på private grunde, blot man overholder reglerne, der blandt andet kan læses på VisitSwedens hjemmeside, visitsweden.com.

Intet resort

Falsterbo Camping har mulighed for, at man stiller sin camper centralt på området, der ligger naturskønt omkring en kilometer fra stranden, men desværre var det tydeligt, at pladsen var under ombygning, da vi besøgte den.

Faciliteterne ligger centralt på pladsen, men virker temmelig nedslidte. Det gælder også de hytter, som kan lejes. Flere er nye, mens mange er trætte og ikke virker så indbydende.

Falsterbo Strandbad er centrum for naturoplevelser og ligger tæt ved campingpladsen. Nærmeste indkøbsmulighed ligger ca. 2 km fra pladsen. Foto: Jens Høy

At strandene ved Falsterbo er i top, bekræftes af f.eks. Rough Guides, der har stranden ved Falsterbo Strandbad blandt de 10 bedste i Europa.

Pladsen ligger på halvøens sydlige side, hvor sandstrandene generelt er flotte. De bedste ligger på vestsiden med Falsterbo Strandbad som omdrejningspunkt. At strandene ved Falsterbo er i top, bekræftes af f.eks. Rough Guides, der har stranden ved Falsterbo Strandbad blandt de 10 bedste i Europa. Den slags skal man naturligvis tage med en skefuld salt, men sandet er vitterligt kridhvidt, og der er fint læ i klitterne, når det blæser fra vest.

Selve Falsterbo Strandbad ligger omkring 900 meter nord for campingpladsen og kan via en fin sti nås til fods eller på cykel. Er man doven, kan bilen stilles på en stor plads, hvor der dog, som de fleste steder i Sverige, skal betales afgift.

Strandbadet fungerer som både kunstudstilling og center for turismen i området. Herudover har stedet også en restaurant og skiftende natur-events, der tager udgangspunkt i områdets fauna.

Tæt på vikingerne

Før i tiden herskede vikingerne i Skåne, og det gør de stadig i vikingebyen tæt ved Falsterbo Kanalen. Her kan man på Fotevikens Museum stille tidsmaskinen tilbage til vikingetiden og besøge den lille by, de har opbygget.

I dette rekonstruerede vikingemiljø kan man opleve vikingernes spændende historie, som den udspillede sig for 900 år siden.

I dette rekonstruerede vikingemiljø kan man opleve vikingernes spændende historie, som den udspillede sig for 900 år siden i overgangen mellem vikingetid og tidlig middelalder.

Netop 1100-tallet er en drabelig periode, en brydningstid mellem gammelt og nyt, og det var i denne periode, romanfiguren Arn levede.

Vikingebyen ved Foteviken er opført på et område, hvor der i 1134 fandt et stort slag sted, men det er også et sted, som var viet til asaguderne inden – i 970’erne. I Fotevikens vikingeby møder du vikinger og håndværkere og kan prøve at leve som viking. Ellers kan du kigge ind i nogle af vikingehusene og købe et minde med hjem fra museumsbutikken.

På selve vikingegården væves datid og nutid sammen. Her er der i løbet af sommeren en række arrangementer, hvor stedets arkæologer giver en guidet tur i landskabet.

Falsterbonæsset er kendt for de lange strande og store naturområder. Falsterbo Camping Resort ligger centralt på den sydlige del af næsset. Priserne er høje, og pladsen var under ombygning, da Rejser besøgte den. Foto: Jens Høy

Lige udenfor indgangen til museet kan man i øvrigt stille sin camper og overnatte for 100 svenske kroner - et stenkast fra vandet. I dagtimerne kan man parkere den gratis, står der på et lille skilt.

Har man fået mod på mere viden om vikingerne, så er der i øvrigt ikke langt til Trelleborg, hvor man kan opleve vikingelivet i Harald Blåtands borg, der ligger midt i byen. Selve rekonstruktionen af borgen blev færdig i 1995 og ligger midt i Trelleborg

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kommentar: Har Donald Trump gebis? Husk spørgsmålstegnet!

Et medie må aldrig blive en aktør. Så enkelt er det, om end det i tilfældet Trump kræver en særlig selvdisciplin. Man kan også bare kalde det professionalisme.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her