Rejser

Tag på kulinarisk opdagelsesferie i Vestjylland

Mange kroer i Danmark har en god beliggenhed, men få ligger så smukt som Nymindegab Kro.

Udsigten fra Nymindegab Kros restaurant er ganske enkelt forrygende. Foto: ProVarde

Fra restaurantens panoramavinduer har man direkte vue ned over en sø, hvor heste græsser en stor del af tiden. Søen ligger omgivet af grønne arealer, og i baggrunden tårner de grønklædte Vesterhavsklitter sig op. Mod nord kan man se den sydligste del af Ringkøbing Fjord, og hele området emmer af Vesterhavs-idyl.

Det er dog ikke kun udsigten, der trækker på Nymindegab. Maden holder et højt niveau, og menukortet spænder lige fra en nyfanget rødspætte til den lækre tastingmenu.

Køkkenchef Trine Steffensen giver gerne et nap med ved serveringen. Foto: ProVarde
Under ledelse af køkkenchef Trine Steffensen fremtrylles der med udgangspunkt i friske lokale råvarer den ene velsmagende og visuelt flotte ret efter den næste. Kroen definerer selv den gastronomiske stil som »sæsonbestemt gourmetmad med et vestjysk tvist« og betoner samtidig, at man mængdemæssigt får lidt mere på tallerkenerne end på mange andre fine dining-restauranter. Det er trods alt Vestjylland det her. Dén opskrift er populær, og der kommer også lokale gæster, som ikke har brug for at overnatte på kroen.

Kroen har desuden en lille delikatessebutik, hvor der sælges marmelade og andre hjemmelavede lækkerier samt specialiteter fra lokale producenter. Stedets velassorterede vinkælder med knap 400 forskellige typer vin på lager er en af Vestjyllands største.

Midt i Naturpark Vesterhavet

Nymindegab Kro er den yderste bygning mod vest i den lille by Nymindegab, der udgør den nordligste del af Naturpark Vesterhavet. Krobygningen stammer fra 1936, og den er undervejs blevet udvidet flere gange. Bygningskomplekset rummer da også flere forskellige stilarter og kan ved første blik se lidt rodet ud, men omvendt passer de lysegule bygninger ganske fint ind i det omkringliggende naturlandskab. Kroens 44 værelser er af forskellig størrelse og pæne uden at være prangende.

Den store sorte savmølle på Nymindegab Museum er stadig i aktiv brug. Foto: Jesper Møller

Et stenkast væk ligger Nymindegab Museum, der rummer flere interessante udstillinger, bl.a. en arkæologisk afdeling og en stor malerisamling. Blandt de mere børnevenlige indslag er en stor, sort savmølle, der er i brug, samt skelettet af en 12 meter lang og 25 tons tung kaskelothval, der strandede ud for Nymindegab i 1990.

Interessant er også den nærliggende Nymindegab Redningsstation, hvor man kan betragte Danmarks ældst bevarede redningsbåd fra 1892 samt alverdens gammelt redningsudstyr.

Råvarerne er i orden, og der bliver også gjort meget ud af eksekveringen. Foto: ProVarde

Godt halvvejs mellem kroen og stranden kan man besøge tre små spøjse brunmalede huse med stråtækt tag. Det er nøjagtige kopier af de såkaldte esehuse, hvor de lokale fiskere i sin tid opbevarede deres fiskeredskaber og satte madding på linerne.

Tag også en spadseretur langs Nymindegab Strand. Der ligger en del sten på sandstranden, men til gengæld er den ganske bred, lavvandet, bilfri og børnevenlig. Uden for højsæsonen kan man i perioder opleve at have den næsten for sig selv, og en gåtur langs stranden med frisk Vesterhavsvind i håret er den perfekte måde at samle appetit til aftenens gourmetmåltid på kroen.

 

Om Nymindegab Kro

  • Nymindegab Kro ligger i Varde Kommune ud til Vesterhavet lige syd for Ringkøbing Fjord. Frem til starten af 1930’erne var det på dette sted, at Ringkøbing Fjord mundede ud i Vesterhavet.
  • Kroen holder åbent hele året bortset fra en vinterlukning fra anden weekend i december til slutningen af januar – omkring nytår er der dog åbent.
  • Nymindegab Kro har et separat showkøkken, hvor der arrangeres kokkeskole. Her kan man under kyndig vejledning lære at lave bestemte retter og konkurrere mod hinanden i madlavningskunst – populært som en del af et teambuildingkursus. Kroen arrangerer desuden ølsmagning, skaldyrsaften og winemaker’s dinner.

nymindegabkro.dk

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: DF tænker ikke på Danmark, men kun på sig selv

Jo, der var noget at komme efter ved forhandlingsbordet. Men DF havde andre planer, og de er ikke til gavn for Danmark.
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her