*

Rejser

Store telte vinder frem

Telte og specielt meget store telte er blevet den foretrukne feriebolig for stadig flere campister. De nye telttyper giver plads til mange samt plads til luksus, hvis man vil betale for det. Og interessen for de store telte er steget, efter luftteltene har revolutioneret markedet.

Outwells model Wolf Lake Elan 9É har plads til ni sovende og er i en serie på fire store telte med hhv. luft- og stålstænger. Foto: PR

Enkelte modne læsere vil kunne huske, hvordan de som børn tog på campingtur i bil sammen med deres forældre gennem Danmark eller måske Europa. Tagbagagebæreren og bagagerummet var fyldt med telt, oversejl, forsejl og måske en apsis eller to i det kraftige stof. Herudover havde man det mest nødtørftige campinggrej: et lille gasapparat med en gryde og en stegepande; et lille campingbord, som sammenklappet kunne have fire små klapstole i midten; en vanddunk, en pløkhammer og en teltlampe. Teltet var et traditionelt spejdertelt af bomuld med stålstænger og stålpløkke, så det vejede godt til.

I teltet var der lige plads til det nødvendige antal luftmadrasser i et enkelt rum, mens man kunne sidde uden underlag under forsejlet.

Studland 8 Classic Air har plads til otte sovende. Foto: PR

Villatelte med mange stænger

Nogle familier valgte i stedet for disse spejdertelte - eller kitkat-telte, som de også kaldes – de firkantede villatelte, der dog også var af de tunge materialer. Samtidig havde villateltene uanede mængder af stålstænger, der skulle kombineres på den helt rigtige måde. Det tog tid og har bragt mange ægtepar på grænsen til skilsmisse.

Til gengæld var det god underholdning for de øvrige campister, der mageligt tilbagelænet og med en god kop kaffe i nærheden kunne følge opsætningen af villateltet.

Udviklingen førte til, at mange valgte at opgive teltlivet og i stedet tage på campingferie med en mindre campingvogn. Det gjorde det noget nemmere at etablere lejr, mens underholdningen på campingpladsen blev erstattet af familiefaderens mange forsøg på at bakke campingvognen ind på en snæver plads. Og senere af husets frues krav om, at campingvognen skulle drejes 180 grader - efter den var klodset op og alt i vatter - så man kunne få en lidt bedre udsigt inde fra vognen. Campinglivet er herligt!

Større campingvogne og flere hjælpemidler

Men det var dengang. I dag er mange campingvogne blevet noget større, og man har fået movere til at flytte dem rundt.

Samtidig har stadig flere de senere år valgt at gå tilbage til teltcamping, og der er bestemt flere fordele. Man er ganske tæt på naturen. Man kan pakke teltet ned og have det i bagagerummet, mens køretiden fra hjem til campingplads bliver reduceret, når man ikke har en campingvogn på krogen.

Stor luksusvogn eller en moderne outdoor-camper: Campingvogne bliver både mindre og større

Ulemperne kan være knap så megen luksus i teltet som i nogle campingvogne, og at man er mere udsat i vådt og blæsende vejr. Og så kan man komme ud for, at de mest hypede campingpladser blandt andet i Sydeuropa ikke ønsker at have telte mellem de mange campingvogne og autocampere.

DCU oplever stor teltinteresse

Men på Danmarks omkring 500 campingpladser er man ifølge DCU – Dansk Camping Union – meget velkommen som teltcampist.

»Den største medlemsgruppe i DCU er folk, der camperer med campingvogne, men vi oplever, at flere og flere kommer i telt på DCU’s 23 campingpladser. Og vi gør alt for, at de får øje på de mange fordele, der er ved at være medlem. Teltcampister er ofte meget prisbevidste, og derfor vil de få glæde af et medlemskab. Nogle af vores aktiviteter, som f.eks. ture til Le Mans og Formel 1 i Østrig, er i øvrigt direkte målrettet mod teltfolket,« fortæller Anne-Vibeke Isaksen, der er mediechef hos DCU.

Helsport Valhall er et robust fjeldtelt til otte sovende. Foto: PR
Hun oplever også, at teltcamping har en stigende popularitet hos campingfolket.

»Teltcamping er på ingen måde hendøende. Min vurdering er, at det har fundet et fornuftigt leje efter mange års stigning. Nu ser vi mere, at de mindre telte skiftes ud med større, og det skyldes måske, at børnene er blevet større og fylder mere, men også at de store telte forholdsvis fylder mindre nedpakket, og man får utrolig meget mere plads i de store telte. Det er også en fordel, når vejret driller,« slutter mediechefen.

Og så har ingen endnu nævnt måske den vigtigste grund til, at mange igen vælger at campere i telte: de nye lufttelte. Hvor man slipper for de tunge og besværlige stænger og i stedet blot fæstner grunden på teltet, puster luftkanalerne op og strammer teltet op med ganske få barduner.

Flere danske muligheder

Går man efter de helt store telte, fordi man er en stor familie, eller bare fordi man ønsker god plads, hvis vejret er trist, er der mange muligheder.

Den dominerende producent på markedet er danske Outwell, der har flere serier med store telte. Model Wolf Lake 9É er et tunneltelt i luksusudgave med masser af finesser og fire sovekabiner samt et fællesrum og dermed sovepladser til i alt ni personer med 10-20 cm ekstra plads i bredden.

I alt måler teltet 7,90 x 4,80 m, mens højden er 2,20 m. I fronten og i siderne er teltet præget af de store, tonede ruder. I indgangspartiet er der naturligvis en bund, som er aftagelig. Og så er der naturligvis en række tilkøbsmuligheder, så man kan gøre teltet endnu mere luksuriøst.

Teltet er i 100 pct. åndbar polyester, og det er af lufttypen med to opretstående stålstænger. Alligevel vejer teltet 42,7 kg, mens stængerne vejer 14,5 kg. Prisen ligger på 19.000 kr.

Grand Canyon Indiana kan rumme otte sovende i samme rum. Foto: PR

Ny spiller fra England

Engelske Kampa er en af de nye spillere, der er kommet på det danske marked, hvor model Kampa Studland 8 Classic Air Pro 2017 kunne være et godt bud på teltet til den store familie eller vennegruppe.

Teltet har fire sovekabiner med ekstra skulderbredde og dermed god soveplads for otte personer, hvor sovekabinen i opholdsrummet kan fjernes om dagen.

Teltet er udført i polycotton, og det er af lufttypen.

Studland 8 måler 8,05 x 4,60 m, mens højden er 2,25 m. Vægten er i alt 51 kg. Både fronten og siderne er udstyret med meget store vinduer. Prisen ligger på 10.000 kr.

Norsk bud på et stort telt

Norske Helsport er kendt for sit fjeldgrej og har en fin serie af telte, der er udviklet til det udfordrende friluftsliv, mens mindre vægt er lagt på luksusfinesser. Model Valhall – der betegnes som et basecamptelt – har plads til seks til otte personer, der kan fordele sig i to store sovekabiner, der er placeret i teltets apsisser og med rummet derimellem som opholdsrum.

Der er ingen vinduer i teltet, men man kan åbne flere steder, så der er i alt seks indgange, hvor to af dem er med myggenet. Teltet holdes oppe med traditionelle fiberstænger. Og det måler 7,80 x 2,65 m, mens vægten kan holdes nede på 9,5 kg. Prisen ligger på 11.700 kr.

Tipi til otte venner

Et utraditionelt telt kommer fra tyske Grand Canyon, der har model Indiana, hvor der er plads til otte personer i samme rum.

Teltet er syet i polyester og har en ståhøjde på 2,50 cm i midten, mens diameteren er på 4,00 m. Bunden er fastmonteret. Sammenpakket måler det 21 x 70 cm og vejer 10,8 kg. Prisen ligger omkring 2.500 kr.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her