Rejser

Camping – mens vi venter på foråret

Det er for mange lig med starten på sæsonen, når de ved Ferie for Alle tager de første overnatninger i deres campinghjem.

Omkring 700 enheder – campingvogne, autocampere og telte – indtog grønsværen uden for Messecenter Herning i forbindelse med Ferie for Alle. Humøret var højt blandt entusiasterne, selvom vejret var lidt udfordrende. Kristina Harbo Højfeldt måtte lægge gummikøreplader, så hun kunne komme rundt med sin elkørestol. Foto: Per Raahauge

Dagen før åbningen af Ferie for Alle kunne man i kalenderen se, at vi var ved at gå ind i første forårsmåned. Mens man i radio og tv kunne følge med i, at DMI varslede sne og storm, samt at Falck nu af Forsvaret havde lånt en pansret mandskabsvogn med larvefødder, så man i krisesituationer kunne forcere snemasserne. Måske lidt overforsigtigt, når man forventede 20 cm sne?

Mange campister med campingmessen Ferie for Alle i Herning som mål har med garanti været på både www.DMI.dk og www.yr.no adskillige gange. Men vejrudsigten fik ikke indflydelse på lysten til at fejre campingsæsonens komme.

Nordens største campingmesse afholdes hvert år i udgangen af februar. For at få mest ud af udstillingen vælger mellem 700 og 800 familier hvert år at lave en campingtur ud af messen, som har indrettet en ad hoc-plads ved siden af hallerne. Det er hovedsagelig campingvogne og autocampere, men hvert år er der også et par teltcampister, der viser flaget. Og vejrudsigterne reducerede ikke interessen eller fremmødet. Selvom der stadig var lidt sne og masser af smeltevand på grønsværen.

Lufttelt? Jo, telte uden stænger er faktisk rigtig gode

»Vi var igen i år to telte på pladsen,« fortæller Kristina Harbo Højfeldt, der har været campist, siden hun var barn. Som voksen blev hun ramt af en bindevævssygdom, så hun ikke kan bruge sine ben, men er nødt til at benytte en elkørestol. Det stoppede hendes campingliv nogle år, indtil hendes mand og deres søn fik hende til at overveje det igen. Fordi hun bruger elkørestol, kan hun ikke komme rundt i en campingvogn eller autocamper, og så var der jo kun telt tilbage.

Selv kalder hun sig for fastligger og »telt-entusiast,« mens hendes niårige søn kærligt kalder hende for »telt-idiot.« Og derfor skulle hun også til Herning.

God plads med indlagt vand

De to telte fik anvist en god placering på pladsen, hvor der dog også var klart vand uden for teltet.

»Men det går. Jeg har nemlig anskaffet gummikøreplader, så elkørestolens små hjul ikke mudrer det hele op.«

Så familien satte deres store telt med luftstænger op onsdag, så de kunne flytte ind torsdag aften. Men de satte ikke varme på, og den kolde luft kombineret med masser af våd sne fik teltet til at synke sammen til knæhøjde. Samtidig kunne Kristina ikke få sin handicapbus ind på den aflukkede plads, så hun kunne bruge sin elpumpe. Men tililende naboer fik sikret teltet, hvorefter hun sammen med sin hjælper flyttede ind i »et pygmætelt,« som hun kalder det.

»Vi er nu fastliggere, men er også på en længere tur til Italien hvert år. Så selv om teltet kun er tre år gammelt, er det afbleget og virker lidt slidt. Så jeg besluttede at kigge efter et nyt telt – og det fandt jeg,« fortæller hun begejstret.

Det nye er også et Outwell lufttelt, men Kristina er nu gået fra 24 kvm. til 36 kvm. i bundareal. Mens vægten er kommet op på 56,5 kg.

Så meget fylder et lufttelt på 36 kvm. og en vægt på 56,5 kg. Foto: Kristina Harbo Højfeldt

»Når vi dyrker vintercamping, skal teltet være i polycotton, hvis vi skal kunne varme det op. Og derfor vejer det også mere. Og det er stadig et lufttelt. Konstruktionen er nem. Man skal bare huske at justere luften. Er man i varme egne og pumper teltet op en kold aften, vil luften jo udvide sig, når det bliver varmt næste formiddag,« slutter hun.

Camping i ni af 12 haller

Campingmessen i Herning er den 20. af sin slags og en del af den store feriemesse, hvor camping fyldte ni af de i alt 12 haller. Her var det autocamperne og campingvognene, der fyldte mest, mens det var begrænset med familietelte, og man skulle lede længe for at finde et par af de lette fjeldtelte.

Teltene bliver større og større, får flere kabiner og flere faciliteter.

Fælles for de viste familietelte må man sige, at de følger Kristinas valg. Teltene bliver større og større, får flere kabiner og flere faciliteter. Og så er lufttelte den nemme, hurtige og knap så tunge version, de fleste vil vælge, når de skal anskaffe nyt telt.

Kigger man på udbuddet af campingvogne og autocampere, ser det ud til, at de nye modeller bliver mindre og mere kompakte – og større samt mere luksuriøse. Flere af producenterne viste små og meget kompakte campingvogne, som var beregnet til et aktivt friluftsliv, hvor man med havkajakken spændt på taget af campingvognen kan køre helt ud i vildmarken. Samt en række meget store og luksuriøse campingvogne og autocampere, der passer fint til den livsstil, mange modne campister vælger med lange ture rundt i Europa.

Og de mange, der var taget til Herning, selv om de ikke skulle have ny campingvogn, autocamper eller telt, flokkedes i hallen, hvor en række af de danske og udenlandske campingpladser viste deres specielle tilbud og faciliteter. Det understregde med al tydelighed, at campingpladserne ikke som i gamle dage er en billig måde at overnatte på, men nu snarere målet for ferieoplevelsen, hvor man kan få alle oplevelser et enkelt sted.

 

Campingnyheder

Nystartet forening for autocampister

DFAC – Danmarks Frie AutoCampere – er navnet på en nystartet forening, der blandt andet har som mål at gøre Danmark mere autocampervenligt samt give gode fif til kommende autocampister og gode diskussioner mellem foreningens medlemmer. Udover den nye forening kan danske autocampister være medlem af DACF – Dansk AutoCamper Forening, CampervennerDK og DK AutoCam. Hvis de da ikke vælger en af de mange mærkeklubber eller klubber for særinteresser.
www.dfac.dk

Utraditionelt 2-personers telt

Forteltspecialisten Isabella kan også levere et lille telt med undertelt og oversejl. Navnet er Moment 180. Designet er nyt og anderledes, så man kan komme meget tæt på naturen, når man tager oversejlet til side og åbner den ene teltside, der kan lukkes med myggenet. Bunden måler 180 x 240 cm.

Isabella har holdt sig til de traditionelle farver. Foto: PR

Moment 180 og forteltet Moment 300 er to nyheder, hvor man har kigget i historiebogen og skabt 2017-telte med farverne, som de så ud dengang, da Isabella blev grundlagt i 1957.

På Ferie for Alle fremviste man også den Isabella Borgward, der formentlig har været med til, at Vejle-virksomheden valgte Isabella-navnet.
www.isabella.net

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her