Rejser

Kvartertjek: Cho Lon

Med jævne mellemrum zoomer vi ind på et bestemt kvarter i en storby. Hvad kendetegner det, og hvad er værd at opleve? Her er det distriktet Cho Lon i Ho Chi Minh City, Vietnams største by.

Cho Lon betyder Det Store Marked, og der handles altid i Ho Chi Minh Cityus distrikt 5. Foto: Thomas Linder Kamure Thomsen/TGT

Cho Lon, en del af Ho Chi Minh City, er for længst vokset sammen med hovedbyen Saigon, og sammen udgør de Vietnams største by med omkring 10 mio. vietnamesiske og kinesiske indbyggere.

Transport til Cho Lon

Bybus nr. 1 kl. 5-21 fra holdepladsen over for Ben Thanh-markedet i Saigon er behagelig og airconditioneret – og hurtigere end taxa og motorcykel.

Der er ikke direkte fly fra Danmark til Ho Chi Minh City, men med et enkelt stop er rejsetiden på 14-19 timer.

Cho Lon er endnu mere larmende og hektisk end resten af metropolen, og det er også her, man finder de mest farvestrålende templer og pagoder.

Navnet Cho Lon betyder Det Store Marked, og så kan det ikke overraske nogen, at der bor mange kinesere i bydelen, for før i tiden var handel noget, rigtige mænd overlod til kinesere – og kvinder. Sådan er det naturligvis ikke længere, men Saigons tvillingeby gør sig ikke desto mindre stadig fortjent til det amerikanskklingende tilnavn Chinatown.

Efter genforeningen i 1975, da kommunisterne prøvede at afskaffe al privat handelsvirksomhed, flygtede en lang række velhavende kinesere fra Vietnam. Men den tid er for længst glemt, og de omkring 1 mio. kinesere (kaldet hoa) dominerer igen handel og kulturlivet i Cho Lon.

Kinesisk forsamlingshus og tempel

Husk at stryge manken på den store hest lige til venstre for indgangen, for det er normalt at bringe den offergaver, inden man begiver sig ud på længere rejser. Det kinesiske forsamlingshus og tempel blev bygget i 1902, og dets tag er udsmykket med talrige keramikfigurer. Indenfor findes mange træskærerarbejder og relikvier af messing og porcelæn.

Hoi Quán Phuoc An, 184 Hùng Vuong, Q.5.

Templet for Thien Hau

I templet Hoi Quan Phuroc briger man offergaver til hasten inden en længere rejse. Foto: Thomas Linder Kamure Thomsen/TGT
Duften af sandeltræ, stjerneanis og kanel når tung og sød ud i alle kroge af templet for Thien Hau, havets gudinde. Her tager man nemlig det med røgelse alvorligt, og nogle af de største røgelsesspiraler kan brænde i en hel uge.

Man køber fx en spiral for blot 6-7 kr. og kan få navnet på den eller dem, man ønsker noget godt for, skrevet med kinesiske skrifttegn på en rød seddel.

Når man har tændt røgelsesspiralen, bliver den hængt op under loftet.

Templet for Thien Hau blev bygget i begyndelsen af 1800-tallet og er rigt udsmykket med dekorative keramiske figurer og smukke træskærerarbejder.

Chùa Bà Thien Hau, 710 Nguyen Trãi, Q. 5.
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler

5 andalusiske bjerglandsbyer der er værd at holde fri fra stranden for

Få kilometer fra kysten og badebyen Nerja rejser bjergene sig: grå granit og grønne pletter af fyrretræer. På de tørre, forrevne klipper græsser får og geder mellem enkelte oliventræer, buske og lave træer. Ind imellem ligger frodige, fugtige og skyggefulde slugter, hvor vandrere og klatrere søger udfordringer på bjergsiderne. Og så er det her man finder nogle af Sydspaniens mest sjælfulde landsbyer.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her